Església de Sant Antoni de Pàdua - CARCAIXENT COMUNITAT VALENCIANA

Campanes actuals

Ave Maria (1)

(Referència 2787)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 38
Pes aproximat (en quilos) 32
Any fosa 1657
Descripció La campana té dos cordons a l'espatlla. Al terç hi ha quatre cordons, agrupats de dos en dos i amb aquesta inscripció en llatí entre ells: "✱✱✱AVE✱MARIA✱GRACIA✱PLENA". Aquest és l'inici del Ave Maria, la pregaria més popular de les dirigides a la Mare de Déu i basada en el passatge de l'Anunciació de l'Evangeli de Sant Lluc (Lc 1, 28). Recull les paraules que l'arcàngel Gabriel va dirigir a la Mare de Déu, tot i que el nom de Maria no apareix a l'evangeli i sí a l'oració mariana. El text en valencià seria: "DÉU VOS SALVE MARIA PLENA DE GRÀCIA EL SENYOR ÉS AMB VÓS". Al mig hi ha una creu i un calvari. Als dos costats del calvari estan les xifres de l'any de fosa: "I6 + 5ㄥ". Finalment té cinc cordons al mig peu i dos al peu.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"✱✱✱AVE✱MARIA✱GRACIA✱PLENA"
(2 cordons)
(06) "I6" (Calvari) "5ㄥ"
Mig (M) (00) (Creu de Calvari)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Ferro MANCLÚS vella
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular. Està instal·lada a l'espadanya de l'església amb truja de ferro de la foneria Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu. Té un batall excessivament gran per a la campana.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu
Intervencions Durant la dècada dels anys 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar. La truja anterior es canvià per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment cal canviar el motor de vol continu per un d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d'Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (14-02-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 11-07-2021
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 03-12-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 24 Visitants: 24 Usuaris: 0