Ermita Sant Gregori - ATZENETA DEL MAESTRAT COMUNITAT VALENCIANA

Campanes actuals

Sant Gregori (1)

(Referència 1822)

Localització Espadanya de l'ermita
Diàmetre (en cm) 36
Altura del bronze 34
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 27
FonedorTRAVER, JUAN (ARTANA)
Any fosa 1854
Descripció Les anses de la campana són simples. Tot seguit, té en el terç dos grups de dos cordons i entre ells esta inscripció amb algunes errades: "✱✱✱✱✱SAN✱ANDON✱HICENEN✱HISANGARGORIO". Correctament, caldria haver escrit: "SAN ABDON Y SENEN Y SAN GREGORIO". El text indica les advocacions a les quals està dedicada la campana. En el mig hi ha una creu de calvari i tres imatges de factura senzilla. La central presenta bàcul i mitra i es podria correspondre amb Sant Gregori. Les dels extrems s'han interpretat com a representacions de dimonis, no obstant això, tampoc es podria descartar que es tractara de les imatges de Sant Abdó i Senén. A continuació, en el mig peu hi ha tres cordons i altra inscripció: "F AÑO✱MDCCCLIV✱ / EN✱ARTANA✱". La lletra F podria correspondre amb la paraula llatina "FECIT", és a dir, "FETA". Per altra banda, l'expressió "EN ARTANA" permet vincular la peça amb Juan Traver, un fonedor actiu en les dècades centrals del segle XIX i resident o natural d'aquesta localitat. Per acabar, té tres cordons en el mig peu.
Terç (T) (2 cordons)
"✱✱✱✱✱SAN✱ANDON✱HICENEN✱HISANGARGORIO"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Sant Gregori i possiblement Sants de la Pedra)
(06) (creu de calvari)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(02) "F AÑO✱MDCCCLIV✱ / EN✱ARTANA✱"
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteig manual amb un cable al cigonyal.
Truja Truja de fusta antiga
Estat actual Sembla necessitada de restauració. Amb motiu de la festa de maig de 1998 es va col•locar el coixinet. L'estat de conservació de la campana és regular i la instal·lació tradicional. Té una truja de fusta, segurament coetània a la campana i està dotada amb cigonyal i cable per a voltejar-la des de l'interior de l'ermita. Presenta batall lligat.
Mecanismes de toc Presenta ciguenyal en (09)
Propostes La instal·lació de la campana és tradicional, per tant, en cas de ser restaurada, es devien conservar els màxims elements possibles. Sols caldrà canviar aquelles parts de la truja que no asseguren l'estabilitat del conjunt i han de ser canviades per altres que imiten fidelment el perfil de les antigues.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes Aquesta campaneta va servir a la parròquia com a senyalet fins la construcció de l´actual.

Autors de la documentació

  • MONFERRER GUARDIOLA, Rafael [Primera presa de dades] (15-11-1998)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i revisió de la fitxa] (30-04-2023)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-03-2024
37 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 64 Visitants: 64 Usuaris: 0