Sant Benet Abad de Mahuella - VALÈNCIA (VALÈNCIA) (COMUNITAT VALENCIANA)

Campanes actuals

De l'Associació (1)

(Referència 2956)

Localització Espadanya
Diàmetre 28
Pes aproximat 13
Any fosa 1859
Descripció La campana té la següent inscripció al terç: "✱ SOY DE LA ASOCIACION I859". Aquesta indica els seus possibles propietaris i la data de fosa. Tot i que no aporta més informació, la presència d'un escut del Carme podria assenyalar que va er encarregada per una associació vinculada a aquesta devoció.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ SOY DE LA ASOCIACION I859"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (escut del Carme)
Tocs tradicionals de campanes Es tocava a distància per mitjà d'un cigonyal o altres accessoris.
Tocs actuals de campanes Volteig manual per mitjà d'una cadena unida al cigonyal. L'any 2017 sembla que no es tocava perquè estava a cadena travada a la truja.
Truja Ferro de Roses
Estat actual Està ubicada a una de les finestres de l'espadanya amb truja de ferro de la foneria Roses Atzeneta. Té un cigonyal amb cadena per voltejar-la manualment.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1859 i estava ubicada a altre lloc. Possiblement va ser al voltant dels anys 70 del segle XX, moment en què es construeix la nova espadanya, quan passar a la parròquia.
Propostes La campana es deu restaurar. El bronze s'ha de netejar per dins i per fora, de forma que recupere la sonoritat original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Es podria tant conservar el toc manual per mitjà del cigonyal com mecanitzar-la amb motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació parcial i fitxa] (04-02-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-07-2018
2 Fotos

Maria (2)

(Referència 2825)

Localització Espadanya
Diàmetre 29
Pes aproximat 14
Any fosa 1650ca
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç que s'inicia i finalitza amb una xicoteta creu: "+ AVE MARIA". És una inscripció que forma part de l'inici de l'Ave Maria, l'oració més popular de les dirigides a la Mare de Déu i inspirada al passatge evangèlic de l'Anunciació, narrat per l'evangelista Sant Lluc (Lc 1,28). El text concret recull la salutació que l'arcàngel Gabriel va dirigir a la Mare de Déu a l'inici del passatge i que es tradueix així: "ET SALUDE MARIA".
Terç (T) (cordó)
(09) "+ AVE MARIA +"
Mig (M) (00) (Creu amb motius vegetals)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es tocava a distància per mitjà d'un cigonyal o altres accessoris.
Tocs actuals de campanes Volteig manual per mitjà d'una cadena unida al cigonyal.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original Estava ubicada a l'antiga espadaña amb truja de fusta i accessoris per tocar-la a distància.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a l'espadanya del temple parroquial amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Té un cigonyal amb cadena per voltejar-la manualment.
Mecanismes de toc (09) cigonyal
Intervencions La campana no té data de fosa, però es podria datar a mitjans del segle XVII o posterior. Estava ubicada a l'antiga espadanya i amb la substitució d'aquesta per l'actual va passar a ocupar una de les dos finestres construïdes. La truja actual sembla obra de 2001 Técnica y Artesanía.
Propostes Es pot mecanitzar amb motor de vol per impuls o conservar el toc manual.
Protecció Es podria tant conservar el toc manual de la campana com mecanitzar-la exclusivament amb motor d'impuls. El batall es deu reforçar amb cable de seguretat.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes

Autors

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica exterior i fitxa] (04-02-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-07-2018
2 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 06-08-2020
  Convertir a PDF