Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - CATARROJA COMUNITAT VALENCIANA

Campanes desaparegudes

Campanó dels quarts (desapareguda)

(Referència 5397)
FonedorROSES, HIJOS DE VICENTE
Any fosa 1926
Intervencions Fosa l'any 1926 als tallers de la foneria Hijos de Vicente Roses d'Atzeneta per encàrrec de l'Ajuntament de Catarroja. Desapareguda abans de l'any 2008.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Fitxa] (19-06-2018)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-06-2018
Fotos

Campanó de les hores (desapareguda)

(Referència 5398)
FonedorROSES, HIJOS DE VICENTE
Any fosa 1926
Intervencions Fosa l'any 1926 als tallers de la foneria Hijos de Vicente Roses d'Atzeneta per encàrrec de l'Ajuntament de Catarroja. Desapareguda abans de l'any 2008.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Fitxa] (19-06-2018)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-06-2018
Fotos

Sant Miquel (refosa)

(Referència 14564)
Diàmetre (en cm) 114
Pes aproximat (en quilos) 858
FonedorBORRÁS, ANDRÉS
Any fosa 1782
Descripció La campana, refosa l'any 1972, disposava d'unes inscripcions que es copiaren a la campana nova. Aquestes sembla que eren les següents: "S MICAEL ORA PRO NOBIS ANDRES BORRAS ME FESIT". Es pot traduir així: "SANT MIQUEL PREGA PER NOSALTRES ANDRÉS BORRÁS EM VA FER". Aquesta senzilla oració deriva de les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església Católica i que es canta en determinades celebracions litúrgiques (Vetlla Pasqual i ordenacions sagrades) i també durant les rogatives i altres actes penitencials. Igualment és un text molt comú a la pietat popular. Per altra banda indica el nom de l'autor de la campana.
Intervencions Va ser fosa l'any 1782 per Andrés Borrás, fonedor actiu durant la segona meitat del segle XVIII. Segons LLORENS RAGA (La Villa de Catarroja, 1967) l'any 1936 la campana va ser tirada des del campanar i recuperada tres anys després a Alfafar. L'any 1972 estava badada i es va refondre als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Fitxa a partir de les dades de la C.3839] (19-11-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-06-2018
Fotos

Campanes actuals

Sant Felip Neri, senyalera (0)

(Referència 2844)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 33
Pes aproximat (en quilos) 21
Any fosa 1744
Descripció La campana té la següent inscripció al terç: "S. PHELIPE NERI ORAPRONOBIS". Aquesta, correctament escrita i separant les paraules seria: "SANCTE PHELIPE NERI ORA PRO NOBIS". Es tradueix al valencià així: "SANT FELIP NERI PREGA PER NOSALTRES". Aquesta senzilla oració deriva de les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església Católica i que es canta en determinades celebracions litúrgiques (Vetlla Pasqual i ordenacions sagrades) i també durant les rogatives i altres actes penitencials. Igualment és un text molt comú a la pietat popular. Al mig està la data de fosa: "+ AÑO +1744".
Terç (T) (cordó)
"S. PHELIPE NERI ORAPRONOBIS"
(cordó)
Mig (M) (00) (creu amb dos xipresos als costats) / "+ AÑO +1744"
(06) (Mare de Déu)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tocs per coordinar els tocs de les campanes de la torre amb els actes litúrgics celebrats a l'interior del temple parroquial.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Truja nova de fusta.
Estat original Suposem que estaria instal·lada amb truja de fusta, adaptada als usos tradicionals de la campana, així com accesoris per tocar-la des de l'interior del temple parroquial.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Està dotada amb truja de fusta de perfil tradicional valencia i mecanitzada amb motor d'impuls. El batall és lligat, però no està reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol de impulsos.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1744 per un campaner desconegut. L'any 2001, l'empresa 2001 Técnica y Artesanía la va restaurar. La campana es va baixar de la torre per netejar-la per dins i per fora. La truja es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i la mecanització es va renovar per un motor d'impuls. En la restauració va a ser instal.lada de nou al seu lloc original en una espadanyeta damunt de la coberta del temple.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Fitxa completada amb informació de 2001 Técnica y Artesanía durant la seua restauració (22/02/2001)

Autors de la documentació

 • 2001 Técnica y Artesanía [Documentació del procés de restauració de la campana] (22-02-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació fotogràfica des del campanar] (19-11-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-06-2018
9 Fotos

Filomena Elisa (1)

(Referència 3415)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 65
Altura del bronze 46
Vora 6
Pes aproximat (en quilos) 159
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1924
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç. Aquesta indica els noms de la campana i la data de fosa: "✱ ✱ ✱ ✱ ✱ FILOMENA ELISA ✱ AÑO 1924". Al mig, damunt de la imatge del Crucifix hi ha un cartell amb la inscripció "INRI". Aquesta és l'abreviatura de "IESVS NAZARENVS REX IVDAEORVM", cartell que segons els evangelis Pilat va col·locar sobre la Creu i que podem traduir com: "JESUS NATZARÉ EL REI DELS JUEUS".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ ✱ ✱ FILOMENA ELISA ✱ AÑO 1924"
(2 cordons)
(sanefa amb querubins, corones, flors i coloms)
Mig (M) (00) (Crucifix amb el sol i la lluna) "INRI"
(03) (Immaculat Cor de Maria)
(06) (Anagrama de Jesús)
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(sanefa amb motius vegetals)
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic per als diversos tocs, alguns d'ells des dels peus del campanar per mijtà d'una llarga corda unida al batall, i volteig manual des de la mateixa Sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca els quarts amb la C.2
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original Fins a la mecanització dels anys setanta, disposava de la instal·lació tradicional amb la truja de fusta de perfil tradicional valencià. Disposava de batall lligat i accesoris per al toc manual.
Estat anterior Abans de la restauració de l'any 2001 estava instal·lada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Aquesta instal·lació no era la més adequada per a la conservació de la campana ni facilitava el toc manual.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Està dotada amb truja de fusta de perfil tradicional valencia i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall és lligat i reforçat amb cable de seguretat. El conjunt no descansa al mur i aprofita els antics suports previs a la restauració.
Mecanismes de toc (03) motor de vol de impulsos i electromall, (09) ballesta
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1924, segurament per estar trencada una campana més antiga. No presenta la marca de fàbrica, és obra dels Hermanos Roses de València, autors d'altra campana de la mateixa torre que porta la seua marca de fàbrica. Segons LLORENS RAGA (La Villa de Catarroja, 1967) l'any 1936 la campana va ser tirada des del campanar i recuperada tres anys després a Alfafar. Possiblement en aquest moment es trencaren les anses. El mateix autor ens diu que la campana va estar present en l'acte de benedicció de la campana l'any 1924 i que la va beneir el rector Mn. Francisco Ortí Mas.

Als anys 70 la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida la va mecanitzar. La truja de fusta original es va canviar per altra de ferro i la campana es va dotar amb motor de vol continu i electromall monofàsic. L'any 2001, l'empresa 2001 Técnica y Artesanía la va restaurar. La campana es va baixar de la torre per netejar-la per dins i per fora. La truja es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i la mecanització es va renovar per un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Propostes El conjunt deuria descansar directament al mur, opció que caldria considerar per a una futura intervenció.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, i reproduir els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (22-02-2001)
 • BUIGUES METOLA, Marcos (20-12-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació fotogràfica] (19-11-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-06-2018
16 Fotos

Maria Dolors (2)

(Referència 3031)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 80
Altura del bronze 66
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 296
FonedorROSES E HIJO, VICENTE
Any fosa 1900
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç. Aquesta indica l'advocació a la que està dedicada, els noms dels fonedors i l'any de fosa: "MARIA DOLORES ME HIZO VICENTE ROSES E HIJO D ADZANETA ANO 1900". Al mig disposa d'una creu amb pedestal i el monograma de Maria.
Terç (T) (sanefa amb triangles decorats)
(cordó)
"MARIA DOLORES ME HIZO VICENTE ROSES E HIJO D ADZANETA ANO 1900"
(cordó)
(sanefa amb triangles decorats)
(cordó)
(sanefa amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (Creu potenzada d´estrel.les)
(06) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic per als diversos tocs, alguns d'ells des dels peus del campanar per mijtà d'una llarga corda unida al batall, i volteig manual des de la mateixa Sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca els quarts amb la C.1
Truja Truja nova de fusta que substitueix a una de ferro de Roses.
Estat original Fins a la mecanització dels anys setanta, disposava de la instal·lació tradicional amb la truja de fusta de perfil tradicional valencià. Disposava de batall lligat i accesoris per al toc manual.
Estat anterior Abans de la restauració de l'any 2001 estava instal·lada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Aquesta instal·lació no era la més adequada per a la conservació de la campana ni facilitava el toc manual.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Està dotada amb truja de fusta de perfil tradicional valencia i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall és lligat i reforçat amb cable de seguretat. El conjunt no descansa al mur i aprofita els antics suports previs a la restauració.
Mecanismes de toc (03) motor de vol de impulsos i electromall, (09) ballesta
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1900, segurament per estar trencada una campana més antiga, als tallers de Vicente Roses e Hijo d'Atzeneta d'Albaida. Segons LLORENS RAGA (La Villa de Catarroja, 1967) l'any 1936 la campana va ser tirada des del campanar i recuperada tres anys després a Alfafar.

Als anys 70 la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida la va mecanitzar. La truja de fusta original es va canviar per altra de ferro i la campana es va dotar amb motor de vol continu i electromall monofàsic. L'any 2001 estava badada i l'empresa 2001 Técnica y Artesanía la va restaurar. La campana es va baixar de la torre per netejar-la per dins i per fora. Es va soldar a Alemanya per recuperar la sonoritat original. La truja es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i la mecanització es va renovar per un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Propostes El conjunt deuria descansar directament al mur, opció que caldria considerar per a una futura intervenció.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (22-02-2001)
 • BUIGUES METOLA, Marcos (20-12-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació fotogràfica] (19-11-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-06-2018
14 Fotos

Elvira Ana Maria (3)

(Referència 3416)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 93
Altura del bronze 75
Vora 8
Pes aproximat (en quilos) 466
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1924
Descripció La campan presenta una rica decoració amb motius vegetals i religiosos. Al terç té aquesta inscripció: "✱ ✱ Q S D. ELVIRA AИA MARIA ✱ ✱ ✱ ✱ AÑO 1924 ✱". Tenim dubtes respecte a la lletra Q, ja que també podria ser una O. No obstant, segurament es tracte d'una Q, ja que les sigles correspondrien amb l'anomenada divisa de Sant Miquel, titular del temple parroquial i patró del poble. Aquesta divisa recull les sigles de "QUIS SICUT DEUS", text que habitualment acompanya les representacions iconogràfiques de l'arcàngel i que es tradueix així: "QUI COM DÉU?". La resta de la inscripció recull els noms de la campana i la data de fosa.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ Q S D. ELVIRA AИA MARIA ✱ ✱ ✱ ✱ AÑO 1924 ✱"
(3 cordons)
(garlanda amb motius vegetals i querubins)
Mig (M) (00) (àngel amb el cartell "INRI" / (creu) / (cartell amb el text "INRI")
(03) (marca de fàbrica) "VALENCIA / FUNDICIÓN DE CAMPANAS DE ROSES HERMANOS / CANO TRANSITS JUNTO CTRA MADRID" / (dos lleons i un castell)
(06) (Imatge de la Puríssima amb flors) / (Monograma de Maria) (Immaculat Cor de Maria) (Anagrama de Jesús)
(09) (Custòdia amb àngels orants)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(sanefa amb motius vegetals)
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic per als diversos tocs, alguns d'ells des dels peus del campanar per mijtà d'una llarga corda unida al batall, i volteig manual des de la mateixa Sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig manual.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original Fins a la mecanització dels anys setanta, disposava de la instal·lació tradicional amb la truja de fusta de perfil tradicional valencià. Disposava de batall lligat i accesoris per al toc manual.
Estat anterior Abans de la restauració de l'any 2001 estava instal·lada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Aquesta instal·lació no era la més adequada per a la conservació de la campana ni facilitava el toc manual.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Està dotada amb truja de fusta de perfil tradicional valencia i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall és lligat i reforçat amb cable de seguretat. El conjunt no descansa al mur i aprofita els antics suports previs a la restauració.
Mecanismes de toc (03) motor de vol de impulsos i electromall, (09) ballesta
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1924, segurament per estar trencada una campana més antiga, als tallers de la foneria Hermanos Roses de València. Segons LLORENS RAGA (La Villa de Catarroja, 1967) l'any 1936 la campana va ser tirada des del campanar i recuperada tres anys després a Alfafar. El mateix autor ens diu que la campana va estar present en l'acte de benedicció de la campana l'any 1924 i que la va beneir el rector Mn. Francisco Ortí Mas.

Als anys 70 la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida la va mecanitzar. La truja de fusta original es va canviar per altra de ferro i la campana es va dotar amb motor de vol continu i electromall monofàsic. L'any 2001, l'empresa 2001 Técnica y Artesanía la va restaurar. La campana es va baixar de la torre per netejar-la per dins i per fora. La truja es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i la mecanització es va renovar per un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Propostes El conjunt deuria descansar directament al mur, opció que caldria considerar per a una futura intervenció.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats i reproduir els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (22-02-2001)
 • BUIGUES METOLA, Marcos (20-12-2008)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-06-2018
16 Fotos

Sant Miquel Arcàngel (4)

(Referència 3839)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 114
Altura del bronze 92
Vora 13
Pes aproximat (en quilos) 858
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1972
Descripció La campana reprodueix les inscripcions d'una més antiga, datada de l'any 1782 i refosa en 1972. Aquesta està repartida entre dos cordons al terç: "✱ ✱ S = MICAEL = ORA PRO NOBIS ✱ ✱ / ✱ ANDRES BORRAS ME FESIT ✱ ✱". Aquesta correctament seria: "SANCTE MICHAEL ORA PRO NOBIS ANDRÉS BORRÁS ME FECIT". Es pot traduir així: "SANT MIQUEL PREGA PER NOSALTRES ANDRÉS BORRÁS EM VA FER". Aquesta senzilla oració deriva de les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església Católica i que es canta en determinades celebracions litúrgiques (Vetlla Pasqual i ordenacions sagrades) i també durant les rogatives i altres actes penitencials. Igualment és un text molt comú a la pietat popular. Per altra banda indica el nom de l'autor de la campana.

Al mig disposa d'una imatge de Sant Miquel amb les sigles "Q S D" a l'escut. Aquesta divisa recull les sigles de "QUIS SICUT DEUS", text que habitualment acompanya les representacions iconogràfiques de l'arcàngel i que es tradueix així: "QUI COM DÉU?". També al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA". Finalment una inscripció al mig peu indica la data de l'antiga campana, la de refosa i el nom del poble: "✱ ✱ FUNDIDA AÑO 1782 REFUNDIDA AÑO 1972 CATARROJA ✱".
Terç (T) (cordó)
"✱ ✱ S = MICAEL = ORA PRO NOBIS ✱ ✱"
(cordó)
"✱ ANDRES BORRAS ME FESIT ✱ ✱"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (imatge de Sant Miquel amb escut escrit: "QSD")
(09) (Custòdia amb àngels orants)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ FUNDIDA AÑO 1782 REFUNDIDA AÑO 1972 CATARROJA ✱"
(2 cordons)
(sanefa amb querubins)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores amb repetició.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat anterior Estava mal orientada, amb la creu cap a dins. Abans de la restauració de l'any 2001 estava instal·lada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Aquesta instal·lació no era la més adequada per a la conservació de la campana ni facilitava el toc manual.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Està dotada amb truja de fusta de perfil tradicional valencia i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El braç de la truja és part de la truja original de fusta. Finalment el batall és lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) ballesta, (03) motor de vol de impulsos i electromall
Intervencions L'any 1972 la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida la refondre. Segurament al mateix temps es va dotar amb truja de ferro, motor de vol continu i electromall monofàsic. L'any 2001, l'empresa 2001 Técnica y Artesanía la va restaurar. La campana es va baixar de la torre per netejar-la per dins i per fora. La truja es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i la mecanització es va renovar per un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal.lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals
Notes Truja sense tirants exteriors i que aprofita el braç antic de la campana

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (22-02-2001)
 • BUIGUES METOLA, Marcos (20-12-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació fotogràfica] (19-11-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-06-2018
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 24-05-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 34 Visitants: 34 Usuaris: 0