Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - BURJASSOT COMUNITAT VALENCIANA

Campanes desaparegudes

Sant Joan de Ribera (refosa)

(Referència 3954)
Diàmetre (en cm) 74
Pes aproximat (en quilos) 235
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1992
Terç (T) (06) "LAUDO DEUM : PLEBEM VOCO / CONGREGO CLERUM : DEFUNCTOS / PLORO : NIMBUM FUGO : FESTA DECORO / SAN JUAN DE RIBERA / V CENTENARIO DEL ARZOBISPADO DE / VALENCIA / 1992"
Truja Truja metàl•lica de Portilla
Estat actual Badada en la primavera de 2005, refosa el mateix any
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Documentació de la campana:
  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (27-09-2005)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-06-2013
Fotos

Campanes actuals

Sant Roc (1)

(Referència 2920)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 68
Altura del bronze 55
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 182
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció Compta al terç amb aquesta inscripció: "ERMITA de BURJASOT 1940". Al mig continua fent al·lusió als donants i la data de benedicció: "LOS CLAVARIOS DE / SAN ROQUE / A SU PATRON / 11 de AGOSTO". Finalment al mig peu trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".

Les inscripcions, menys la marca de fàbrica, són totes incises perque es van afegir amb posterioritat a la fundició de la campana quan la van encarregar. En primer lloc indica el lloc on es va destinar i l'any, seguint amb els donants, l'advocació de la campana i segurament la data de la benedicció al ser propera a la festa de Sant Roc (16 d'agost). Les inscripcions són característiques dels anys 40, moment en que després de la destrucció de centenars de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), es va generalitzar la costum de incloure a les inscripcions de les campanes informació sobre el lloc del destí, per tal de recuperar-la en cas que fora baixada de nou.
Espatlla (H) (00) "ERMITA de BURJASSOT 1940"
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) "LOS CLAVARIOS DE / SAN ROQUE / A SU PATRON"
(06) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (00) "11 de AGOSTO"
(00) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS"
Tocs tradicionals de campanes Seria voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes i repicada des dels peus de la torre.
Tocs actuals de campanes Vols i repics automàtics.
Truja Ferro de Roses
Estat original Comptaria amb truja de fusta i mecanismes per al seu toc manual com una ballesta.
Estat anterior Es conserva part del martell que es col·locaria durant la primera mecanització, falta la maça.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Compta amb motor de vol continu i electromall per al seu toc automàtic. El conjunt deuria ser restaurat per tal de recuperar la instal·lació original, baixant la campana de la torre, netejant-la per dins i fora i reposant la truja de fusta. El motor actual deuria ser substituït per altre d'impulsos, que imitara els tocs tradicionals i permetera tocar-la de manera manual.
Mecanismes de toc (09) motor de vol continu i martell.
Intervencions La campana va ser fosa en 1940 als tallers de Manuel Roses Vidal del Grau de València. Com que les inscripcions són incises estava fosa amb anterioritat al encàrrec, quan van afegir les inscripcions. El fet que indique a les inscripcions "ERMITA DE SAN ROQUE" fa pensar que es va fondre amb destí a l'ermita del patró del municipi. Posiblement no cabria bé a la finestra de l'espadanya i per aquest motiu va ser pujada al campanar de Sant Miquel. L'any 1966 va ser mecanitzada per la casa Roses amb motor de vol continu i martell, substituïnt la truja de fusta per altra de ferro.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (20-06-2013)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-06-2014
10 Fotos

Sant Joan de Ribera (2)

(Referència 6103)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 74
Altura del bronze 68
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 235
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2005
Descripció La campana porta la següent epigrafia: "LAUDO DEUM PLEBEM VOCO / CONGREGO CLERUM DEFUNCTOS / PLORO NIMBUM FUGO FESTA DECORO". El text procedix, amb algunes variants en els versos de l'expressió: "SEX IN CAMPANA DICUNTUR COMMODA SANCTA: LAUDO DEUM VERUM, VOCO POPULUM, CONGREGO CLERUM, SATAN FUGO, DEFUNCTOS PLORO, FESTA DECORO"; es a dir: "ES DIUEN SIS (EXPRESSIONS) SANTES A LES CAMPANES: LLOE AL DÉU VERDADER, CRIDE EL POBLE, REUNISC AL CLERO, ESPANTE EL DIMONI, PLORE ALS DIFUNTS, ADORNE LES FESTES". En el cas de la campana les expressions que trobem a la campana es podrien traduir com: "LLOE EL DÉU VERDADER, CRIDE AL POBLE, CONVOQUE AL CLERO, PLORE ALS DIFUNTS, ESPANTE LES TORMENTES, ADORNE LES FESTES".

Baix d'aquesta continua dient: "SAN JUAN DE RIBERA / V CENTENARIO DEL ARZOBISPADO DE VALENCIA AÑO 1992 / PARROQUIA SAN MIGUEL ARCANGEL BURJASOT 2005". Finalment trobem la marca de fàbrica: "HNOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA / Abel Portilla / me fecit".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda de triangles)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal).
(03) (marca del fonedor): "HNOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA / Abel Portilla / me fecit".
(06) (inscripció): "LAUDO DEUM PLEBEM VOCO / CONGREGO CLERUM DEFUNCTOS / PLORO NIMBUM FUGO FESTA DECORO / SAN JUAN DE RIBERA / V CENTENARIO DEL ARZOBISPADO DE VALENCIA AÑO 1992 / PARROQUIA SAN MIGUEL ARCANGEL BURJASOT 2005".
(09) (sargantana)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta de ELECTRORECAMP S.L.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, ubicada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos, martell
Intervencions Va ser refosa en 2005 per la casa Portilla de Gajano (Cantabria) aprofitant el metall de la anterior campana de la mateixa casa. Va ser instal·lada amb truja de fusta i mecanitzada.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Aquesta campana substituix a la c3954, refosa per badada

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (27-09-2005)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (21-06-2013)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-06-2014
12 Fotos

Sant Miquel Arcàngel (3)

(Referència 3595)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 101
Altura del bronze 84
Vora 10
Pes aproximat (en quilos) 597
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1943
Descripció Al terç trobem el nom del municipi i la data de fundició: " * BURJASOT AÑO 1943 * *". Al mig continua amb la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA VALENCIA" i junt aquesta la advocació a la que es dedica: "SAN / MIGUEL / ARCANGEL", el titular del temple. Finalment trobem els donants, padrinds de la campana i el rector del moment: "A EXPENSAS / J. ARTISTICA C. CATOLICO Y/ DÑA ADELAIDA CARCES DE BONORA / Y DÑA BERTA CARCES DE BAGUENA / PADRINOS / D. VICENTE VALERO BALLETER Y STA. DÑA. CARMEN CANO CARCES / SIENDO CURA / D. DOMINGO SANCHO".

Compta amb unes incripcions característiques del moment en que es va fer la campana, indicant el nom del poble, el de la propia campana i el dels donants. Com que centenars de campanes van ser baixades dels respectius campanars sense control ni registre, moltes no tornaren a les torres originals, ja que les inscripcions no ho indicaven. Per evitar aquest fet, campanes com aquesta van incliure aquesta informació entre les inscripcions.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "* BURJASOT AÑO 1943 * *"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES nos / SILLA (VALENCIA)
(06) "SAN / MIGUEL / ARCANGEL"
(09) "J. ARTISTICA C. CATOLICO Y/ DÑA ADELAIDA CARCES DE BONORA / Y DÑA BERTA CARCES DE BAGUENA / PADRINOS / D. VICENTE VALERO BALLETER Y STA. DÑA. CARMEN CANO CARCES / SIENDO CURA / D. DOMINGO SANCHO".
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vols des de la Sala de les Campanes i repics des dels peus de la torre amb llargues cordes.
Tocs actuals de campanes La campana volteja i repica de forma automàtica.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Comptaria amb una truja de fusta de la casa Roses de Silla i algún mecanisme per al seu toc manual, com una ballesta.
Estat anterior En juny de 2013 el motor estava trencat i la campana no voltejava. Per un altra banda comptava amb un martell que tocava molt irregularment. La campana no voltejava i dels tocs a missa apenes feia uns poc colps.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos)
Intervencions Va ser fosa en 1943 per la casa Roses de Silla (València), beneïda i pujada a la torre. Amb anterioritat a 1966 Manclús va subsiituïr la truja de fusta per altra de ferro, sent mecanitzada amb motor de vol continu i electromall per la casa Roses en eixe any. En 2013 el motor de vol continu ha estat substituït per un d'impulsos.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (21-06-2013)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-06-2014
12 Fotos

Santa Bàrbera (4)

(Referència 2927)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 111
Altura del bronze 82
Vora 11
Pes aproximat (en quilos) 792
FonedorROSAS, RAMON Y ROSAS, DOMINGO
Any fosa 1827
Descripció La campana porta en el terç la següent epigrafia: "SANCTA *BARBARA*ORA*PRO*NOBIS*ANO*1827", que correctament escrita seria: "SANCTA BARBARA ORA PRO NOBIS ANNO 1827", i que es por traduir com: "SANTA BÀRBERA PREGUEU PER NOSALTRES ANY 1827". Es tracta de una expressió procedent de la Letania dels Sants per demanar la protecció de la santa.

Al mig trovem el nom dels autors: "RAMON* / ROSAS* /YDOMIN / GOROSAS / MEHICIE /RON***". Correctament escrit seria:"RAMON ROSAS Y DOMINGO ROSAS ME HICIERON". Els fonedors son membres de la familia ROSES, que en aquells anys signaven les campanes com "ROSAS".
Terç (T) (2 cordons)
"SANCTA *BARBARA*ORA*PRO*NOBIS*ANO*1827"
(09) (cenefa vegetal)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(05) (sargantana)
(06) (marca dels fonedors) "RAMON* / ROSAS* /YDOMIN / GOROSAS / MEHICIE /RON***"
(07) (sargantana)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Seria voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes i repicada des dels peus de la torre.
Tocs actuals de campanes Vols i repics automàtics. Toca les hores amb repetició així com les mitges.
Truja Truja de ferro de Roses
Estat original Comptaria amb truja de fusta i mecanismes per al seu toc manual com una ballesta.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Compta amb motor de vol continu i electromall per al seu toc automàtic. Les anses van ser serrades, quedant la campana atornillada a la truja, tan sols amb unes fustes i plaques de ferro per separar les dos parts. El conjunt deuria ser restaurat per tal de recuperar la instal·lació original, baixant la campana de la torre, netejant-la per dins i fora i reposant la truja de fusta. El motor actual deuria ser substituït per altre d'impulsos, que imitara els tocs tradicionals i permetera tocar-la de manera manual.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (09), martell (09)
Intervencions L'any 1829 va ser fosa pels campaners Ramón i Domingo Rosas, segurament en algún corral prop del poble, després de beneïda va ser pujada a la torre. Posiblement complira la funció antigament de tocar les hores, motiu que la salvaria en 1936 de la destrucció que si van patir les altres dos campanes. L'any 1966 va ser mecanitzada per la casa Roses amb motor de vol continu i martell, substituïnt la truja de fusta per altra de ferro.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (21-06-2013)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-06-2014
14 Fotos

De Quarts (A)

(Referència 3768)

Localització Terrat
Diàmetre (en cm) 44
Pes aproximat (en quilos) 49
FonedorCRONOS
Any fosa 1964
Descripció Compta al terç amb aquesta inscripció: "BURJASOT AÑOS 1914 - 1964". Al mig continua: "BODAS ORO DEL RVDO . / DOMINGO SANCHO." Finalment baix d'aquesta trobem la marca de fàbrica: "TALLERES / CRONOS / ROQUETAS". Les inscripcions són conmemoratives al donant i el cincuanta aniversari de la seua ordenació sacerdotal, quedant constància d'aquesta celebració en elles.
Anses No té anses
Terç (T) (2 cordons)
(08) "BURJASOT AÑOS 1914 - 1964"
(2 cordons)
Mig peu (MP) (cenefa)
(02) (Crucifix)
(08) "BODAS DE ORO DEL RVDO. / D. DOMINGO SANCHO / TALLERES CRONOS ROQUETAS".
Peu (4 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tocava els quarts.
Tocs actuals de campanes No toca
Truja Biga de ferro
Estat actual La campana penja de una biga de ferro al primer cos del remat, orientada cap a l'est. Actualment no toca, encara que conserva el martell original. Amb la instal·lació d'un electromall podria recuperar la seua funció de tocar els quarts.
Mecanismes de toc Maça a les 08
Intervencions L'any 1964 va ser encarregada amb les altres dos campanes horàries per rector Domingo Sancho, que celebrava eixe any el 50 aniversari de la ordenació sacerdotal. Tot i que la marca de fàbrica es dels Tallers Cronos posiblement va ser adquirida a un altre fonedor.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (26-06-2013)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-06-2014
2 Fotos

De Quarts (B)

(Referència 3769)

Localització Terrat
Diàmetre (en cm) 57
Pes aproximat (en quilos) 107
FonedorCRONOS
Any fosa 1964
Descripció Compta al mig amb les següents inscripcions: "BODAS DE ORO RVDO, D. DO- / MINGO SANCHO-BURJASOT / AÑOS 1914 1964" i la marca de fàbrica: "TALLERES / CRONOS / ROQUETAS". Les inscripcions són conmemoratives al donant i el cincuanta aniversari de la seua ordenació sacerdotal, quedant constància d'aquesta celebració en elles.
Anses No en té.
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(cenefa)
Mig (M) (05) "BODAS DE ORO RVDO D DO- / MINGO SANCHO - BURJASOT / AÑOS 1914-1964 / TALLERES CRONOS/ROQUETAS".
(10) (Crucifixe)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (1 cordó)
Tocs tradicionals de campanes Tocava els quarts
Tocs actuals de campanes No toca
Truja Biga de ferro
Estat actual La campana es trova penjada de una biga de ferro al primer nivell del remat. Sembla que fa temps que no toca, encara que conserva el martell original. Amb la instal·lació d'un electromall podria recuperar la seua funció de tocar els quarts.
Mecanismes de toc Martell a les 05
Intervencions L'any 1964 va ser encarregada amb les altres dos campanes horàries per rector Domingo Sancho, que celebrava eixe any el 50 aniversari de la ordenació sacerdotal. Tot i que la marca de fàbrica es dels Tallers Cronos posiblement va ser adquirida a un altre fonedor.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (26-06-2013)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-06-2014
3 Fotos

D'hores(C)

(Referència 3770)

Localització Terrat
Diàmetre (en cm) 64
Pes aproximat (en quilos) 152
FonedorCRONOS
Any fosa 1964
Descripció Al mig trobem aquesta inscripció: "BODAS DE ORO RVDO, D. DO- / MINGO SANCHO-BURJASOT AÑOS / 1914 1964" i la marca de fàbrica: "TALLERES / CRONOS / ROQUETAS". Les inscripcions són conmemoratives al donant i el cincuanta aniversari de la seua ordenació sacerdotal, quedant constància d'aquesta celebració en elles.
Terç (T) (2 cordons)
(3 cordons)
(garlanda de triangles)
Mig (M) (02) (Creu amb pedestal)
(08) "BODAS DE ORO RVDO, D. DO- / MINGO SANCHO-BURJASOT / AÑOS 1914 1964 / TALLERES / CRONOS / ROQUETAS"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tocava les hores
Tocs actuals de campanes No toca
Truja Biga de ferro
Estat actual La campana es trova penjada de una biga de ferro al primer nivell del remat. Sembla que fa temps que no toca, encara que conserva el martell original. Amb la instal·lació d'un electromall podria recuperar la seua funció de tocar els quarts.
Mecanismes de toc Maça a les 05
Intervencions L'any 1964 va ser encarregada amb les altres dos campanes horàries per rector Domingo Sancho, que celebrava eixe any el 50 aniversari de la ordenació sacerdotal. Tot i que la marca de fàbrica es dels Tallers Cronos posiblement va ser adquirida a un altre fonedor.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (26-06-2013)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-06-2014
3 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 90 Visitants: 90 Usuaris: 0