Quadrant solar

Catedral de Santa Maria - VALČNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)


Descripció quadrant Descobert per Francisco FONS LAGUNA, hi ha un quadrant solar en la Porta dels Apňstols, ubicat cap al sudoest i per tant que funcionaria de vesprada, si els arbres que hi ha junt a la catedral no li taparen el sol. Pel que sembla, el gnňmon o vareta estŕ mal posat i per tant no marca cap hora exacta.
La Catedral de Valčncia compta amb dos quadrants solars, o millor dit amb dues finestres orientades, descobertes en temps recents, i que han causat gran expectació mediŕtica. Es tracta per una part la finestra de la Presó, orientada de tal manera que el sol entra el 15 d'agost, festa de la Mare de Déu, així com uns dies anteriors i posteriors, enllumenant la sala, habitualment en penombra, durant una quinzena de minuts.
Una finestra, sempre considerada com anňmala, ubicada en el primer tram de les escales del Campanar pareix orientada de manera que el sol entraria la vesprada del solstici d'estiu, que sol coincidir amb el 22 de juny, data, casualment de la primera pedra de l'actual Catedral. No obstant, el sol no arriba a entrar perque, coherentment, van construir la casa del Rellotger davant. I quan posaren el rellotge mecŕnic, el rellotge solar ja era innecessari...
Data fitxa 14-03-2019
Autor fitxa LLOP i BAYO, Francesc
62 fotos del quadrant

 • Inventari de quadrants solars Inventario de cuadrantes solares
 • TORN
 • MENU CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALČNCIA
  Campaners de la Catedral de Valčncia
  BUSC
  © Campaners de la Catedral de Valčncia (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 25-04-2019
  Convertir a PDF