Quadrant solar

Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

Descripció Descobert per Francisco FONS LAGUNA, hi ha un quadrant solar en la Porta dels Apòstols, ubicat cap al sudoest i per tant que funcionaria de vesprada, si els arbres que hi ha junt a la catedral no li taparen el sol. Pel que sembla, el gnòmon o vareta està mal posat i per tant no marca cap hora exacta.
La Catedral de València compta amb dos quadrants solars, o millor dit amb dues finestres orientades, descobertes en temps recents, i que han causat gran expectació mediàtica. Es tracta per una part la finestra de la Presó, orientada de tal manera que el sol entra el 15 d'agost, festa de la Mare de Déu, així com uns dies anteriors i posteriors, enllumenant la sala, habitualment en penombra, durant una quinzena de minuts.
Una finestra, sempre considerada com anòmala, ubicada en el primer tram de les escales del Campanar pareix orientada de manera que el sol entraria la vesprada del solstici d'estiu, que sol coincidir amb el 22 de juny, data, casualment de la primera pedra de l'actual Catedral. No obstant, el sol no arriba a entrar perque, coherentment, van construir la casa del Rellotger davant. I quan posaren el rellotge mecànic, el rellotge solar ja era innecessari...
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 19-05-2021
102 Fotos

 • Inventari de quadrants solars
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-06-2021
  Convertir a PDF