Rellotge mecànic - Parròquia de Sant Lluís Bertran (antiga ermita) - TORRENT (COMUNITAT VALENCIANA)

Existent Parat Motor elèctric

AutorsMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Data de construcció 1951
Descripció L'11 de març del 1951 la col·laboració del poble va possibilitar la inauguració d'un nou rellotge, que havia sigut encarregat per la comissió gestora del projecte a la indústria campanera de Salvador Manclús. Però, tot i que l'empresa contractada i firmant de l'obra siga aquesta, com d'habitual la maquinària no és una obra seua, sinó de la factoria rellotgera tarragonina de Manufacturas Blasco (Roquetes), com posa de manifest el manual d'ús del rellotge que es conserva junt al rellotge. El nou servei horari que Sant Lluís oferia responia a les necessitats comunicatives que el barri de l'ermita devia manifestar a primeries de la dècada de 1950, punt de partida d'un creixement demogràfic (i conseqüentment urbanístic) molt important, fruit dels forts moviments migratoris que s'estaven produint des de l'àrea castellana cap a València i la seua àrea metropolitana. De fet, la instal·lació en un campanar diferent al de la parròquia històrica d'un nou rellotge, tindrà pocs anys després ressonàncies en la veïna Alaquàs, immersa en uns processos de creixement demogràfic semblants.
Deixant de banda, però, els motius de la instal·lació del rellotge, el conjunt horari de Sant Lluís seria instal·lat al remat del campanar, donada la inexistència de qualsevol estança intermèdia on situar la maquinària i la campana que anava a acompanyar-la. El mecanisme va ser instal·lat al primer cos del remat, en el qual van ser obertes tres esferes, mentre que la campana, de ferro (i per tant de cost molt baix), va ser situada al segon cos. El rellotge, doncs, estava capacitat per gestionar les tres esferes i tocar amb la campana horària les hores i les mitges.
Per celebrar l'efemèride de la inauguració del rellotge, la comissió, encapçalada pel rector de l'Arxiprestal de l'Assumpció, el capellà de l'ermita i l'alcalde, va situar en la base del campanar una placa de commemoració. D'aquesta manera Torrent rebia el seu tercer rellotge, després del de la parròquia i el de l'ajuntament.
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Les veus de l'Horta Sud: campanars, campanes, campaners i tocs tradicionals] (27-07-2016)
Actualització 07-02-2020
5 Fotos

 • Inventari general de rellotges
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 04-04-2020
  Convertir a PDF