Rellotge mecànic Parròquia de Sant Bertomeu - ALFONDEGUILLA (COMUNITAT VALENCIANA)

Existent En marxa Manual

AutorsCANSECO, ANTONIO (MADRID)
Empresa de mantenimentBLASCO, MANUFACTURAS
Data de construcció 1960ca
Descripció La maquinària del rellotge és de gran interés, tant per l'autor com per l'estat de conservació i sobre tot per què continua en funcionament. Es tracta d'un dels últims, si més no el darrer rellotge en funcionament manual de tota la Plana.
El seu autor figura en els dos costats del suport metàl·lic, on posa "AC". Es tracta d'Antonio CANSECO, un molt conegut rellotger de Madrid, que ha fet molts dels rellotges monumentals existents, i qui va treballar entre 1885 i 1900.
En el bastidor central figura "4", probablement el model de rellotge, mentre que a la mostra o esfera interior de control no figura cap marca.
En la sala del rellotge sembla que hi ha un grafit, de 1929, que indica que el rellotge ha de ser remuntat, per al moviment, cada dos dies, mentre que el remuntatge per al toc de les hores (amb repetició) i de les mitges ha de ser diari.
En l'actualitat el toc es realitza amb la campana major, mitjançant el mateix electromall dels tocs de missa i altres senyals.
Hi ha altres grafits relacionats amb el rellotge. Així, a l'escala posa textualment "EL / RELONCHE / GOLPEA DE NUEVO".

El rellotge, de CANSECO, i de remuntatge manual, és molt important, tant que hauria de ser declarat Bé de Rellevància Local de Caràcter Immaterial, sempre que continue en funcionament. Hauria de tindre una campana dedicada exclusivament per als seus tocs, amb transmissió mecànica, com segurament era la segona de tamany de les quatre del campanar.
No obstant hi han intervingut, en temps recents, altres empreses com "BLASCO / ROQUETES" que signa la mostra o esfera, de manera irregular (en un monument no està permesa la publicitat). El fet de posar ROQUETES en català i no ROQUETAS, indica que l'actuació és relativament moderna.
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 07-11-2009
26 Fotos

 • Inventari general de rellotges
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 18-01-2022
  Convertir a PDF