Tocs de campana: Govern confirma que 25 octubre es va a presentar l’expedient per a declarar-los Patrimoni Cultural Immaterial.

Compromís, promotor que aquesta iniciativa, confia a poder obtenir en breu la protecció d’aquest fenomen cultural.


Tocs de campana - Autor: COALICIÓ COMPROMÍS

El portaveu de Compromís en el Senat, Carles Mulet, va preguntar per escrit al Govern respecte al compliment de la moció de Compromís aprovada per la comissió de Cultura del Senat, per a declarar el toc de campanes tradicional com Bé d’Interès Cultural Immaterial.

Aquest acord es va signar el juny de 2017, i fins avui no s’havia comunicat cap avanç, motiu pel qual va preguntar “ la Comissió de Cultura, en la seua sessió del dia 12 de juny de 2017, va aprovar la moció subscrita per Compromís- Grup Parlamentari Mixt, per la qual s’insta al Govern a adoptar una iniciativa per a aconseguir el reconeixement del toc de campanes com Bé d’Interès Cultural (BIC)Immaterial. Per açò es pregunta què mesures ha adoptat el Govern respecte a aquesta petició

La resposta del Govern ha sigut “ en la reunió de la Comissió de Seguiment del Pla Nacional de Patrimoni Cultural Immaterial (PCI) del dia 24 de novembre de 2017 es va acordar iniciar l’expedient de declaració del toc tradicional de campanes com a Manifestació Representativa del PCI. Així mateix, en l’última reunió del Consell de Patrimoni Històric Español, celebrat a Madrid els passats dies 11- 13 d’abril, es va informar del projecte d’estudi i recerca sobre aquest tema per a poder tramitar la declaració de Manifestació Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial.

A més, cal informar que des de la Secretaria d’Estat de Cultura durant els anys 2006- 2008 es va dur a terme un treball d’inventari de les campanes a Espanya. En el pròxim Consell de Patrimoni Històric Español, que tindrà lloc els dies 25 i 26 d’octubre a Elx (Alacant), es va a presentar l’expedient de declaració de Manifestació Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial Tocs de campana, per a donar compliment al que es disposa en l’article 12. 4 de Llei 10/2015, de 26 de maig, per a la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.

Per a Mulet “sembla que el treball sí s’està fent, i anem a poder aconseguir la protecció com a patrimoni cultural Immaterial “El toc tradicional de campanes”, demanàvem que s’elaborara i aprovara un Pla Estatal sobre protecció de campanes i campanars, supervisada per una comissió d’experts creada per a tal fi, al costat de les comunitats autònomes i amb participació de l’Administració Local”

El senador Carles Mulet, promotor de la iniciativa ha recordat que la Llei del Soroll “s’imposa sobre el patrimoni sonor, la qual cosa acaba afectant als campaners, al patrimoni, als tocs i característiques de cada poble, autonomia i país, els tocs de campanes són patrimoni i deuen estar fóra de la consideració de soroll, per a açò cal redactar una normativa que regule el seu ús, basant-se en documents històrics de cada comunitat, regió, poble o Ciutat. Per açò, una vegada aconseguida la declaració de Patrimoni Cultural Immaterial, promourem una modificació de la Llei 37/2003, de 17 de novembre, del Soroll”

Pregunta escrita [pdf]

Contestació del Govern [pdf]

COALICIÓ COMPROMÍS

coalició Compromís Senat (13-10-2018)

 • Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
 • Protecció legal campanars i campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © coalició Compromís Senat (2018)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-10-2021
  Convertir a PDF