La campana Santa Maria de la parròquia de la Puríssima de Bétera, declarada d'interès cultural

El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es declara bé moble d’interés cultural (BIC) el conjunt de setanta campanes gòtiques valencianes.

Les campanes, datades entre 1250 i 1659, presenten unes característiques i una rellevància singulars per al patrimoni cultural valencià. Per això, tal com estableix la Llei de patrimoni cultural valencià, són objecte de mesures especials de protecció, divulgació i foment, i la seua declaració com a béns d’interés cultural s’ha de realitzar mitjançant un decret del Consell.

Aquest decret, per tant, inclou la relació de les setanta campanes gòtiques, així com la indicació del nom, l’any de fosa, la descripció, la localització i les mesures.

Cal recordar que la tramitació de l’expedient es va iniciar per resolució d’incoació de 18 d’abril de 2018, de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.

El procediment ha seguit la tramitació legalment prevista. S’ha concedit tràmit d’audiència als titulars dels béns i no s’ha produït cap al·legació contrària, i s’han inclòs en l’expedient els informes favorables del Consell Valencià de Cultura, de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, i de les universitats de València, d’Alacant i Jaume I de Castelló.

La protecció projectada té com a finalitat posar les setanta campanes més antigues a resguard d’intervencions o canvis en les seues instal·lacions tradicionals que, partir de la

declaració, hauran de ser coneguts per la Direcció General de Cultura i Patrimoni. Els jous d’aquestes campanes hauran de continuar sent de fusta quan es reposen i hauran de

conservar, en la mesura que siga possible, els dissenys originals; quant a les campanes d’emplaçament fix, es procurarà que conserven les fixacions originals.

Entre aquestes campanes es troba la ‘campana Santa María’ de la parròquia de la Puríssima de Bétera.

Aquest exemplar de 1513, duu una breu epigrafia en minúscula gòtica: “+ aue # maria # gracia # plena # dominus # te : “. És una variant de la salutació angèlica a Maria en Lc 1:28, on escriuen “AVE, GRATIA PLENA, DOMINUS TECUM” que pot traduir-se com “US SALUDE, LA PLENA DE GRÀCIA, EL SENYOR ÉS AMB VOS”. La inclusió del nom de Maria, que en el text evangèlic figura en el versicle anterior, és habitual en aquests textos.

La restauració de les campanes de Bétera i d’Olocau, així com la documentació existent, permeten assegurar que les dues foren foses pel mateix fonedor i instal·lades formant part del mateix conjunt.

La campana de Santa María toca els dijous per a l’Exposició Major del Santíssim, realitza el toc d’elevació a missa Major, i és la campana que toca a mort d’Albat. Encara que està ubicada en un lloc diferent de la torre, i per tant hauria de tocar en solitari, és la segona en iniciar els vols, excepte en Pentecosta.

La Campana Divina Pastora de l’Ermita de Bétera, ja restaurada

D’altra banda, la campana Divina Pastora de l’Ermita de Bétera ja ha tornat al seu lloc habitual després del seu procés de restauració. Just fa un mes, el passat 5 de novembre, l’empresa Electrorecamp S.L. portava a terme la baixada de la campana Divina Pastora per a fer-li una restauració completa.

Aquesta actuació s’emmarcava dins la tasca de recuperació de les tradicions que, des de fa uns anys, realitza la Colla de Campaners del municipi.

En un primer moment, la campana era baixada de la seua espadanya, lloc d’on no s’havia mogut des de la seua instal·lació en l’any 1871. L’únic que s’havia baixat havia sigut el contrapés d’aquesta per canviar-lo en l’any 2003 i mecanitzar-la, instal·lant un contrapés nou. Aprofitant la pròxima restauració, s’intentarà traure-li al contrapés nou la mateixa forma que tenia el vell.

Aquesta campana, la qual es troba prou ben conservada, és la segona més vella amb la que compta Bétera. Amb un pes aproximat de 50 kg, hi ha sigut sotmesa a un tractament de neteja amb arena a pressió per tornar-li el daurat original del bronze. A més a més, s’ha realitzat una reducció de la seua truja de fusta imitant el model tradicional del nostre poble, incorporant un nou batall, acord a les seues característiques. I és que la seua truja tenia unes dimensions un poc més grans de les que originalment tenen les campanes d’aquest tipus.

Aquesta pot ser visitada en horari de misses de l´església dels Desemparats, on es troba exposada.

BÉTERA.COM

https://www.betera.com (05-12-2018)

  • Parròquia de la Puríssima Concepció - BÉTERA: Campanes, campaners i tocs
  • BÉTERA: Campanes, campaners i tocs
  • Protecció legal de campanars i campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © https://www.betera.com (2018)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 82 Visitants: 81 Usuaris: 1 - fernando