A hevesi gótikus középkori harang

A gótikus harang Heves legrégebbi és legbecsesebb tárgyi emléke. Vállrészén körbefutó latin nyelvű felirata magyarul: „Az Úrnak 1465. esztendejében ez a harang Paulus mester által öntetett a hevesi Szent Márton hitvalló tiszteletére”.A hevesi gótikus középkori harang - Autor: http://hevesihirportal.hu

A harangot feltehetően a hevesi „Hutában” öntötték (Lidl üzlet helyén). A török seregek elől a hevesiek elásták harangjukat a templom mellett. Elterjesztették, hogy szekéren menekítették a harangot, mely a Hanyi mocsarában elsüllyedt. Ez a legenda élt a helyiekben 1966-ig, amikor csatorna építése során előkerült a földből.

Az „öreg harang” elásásának helyéről a parókián volt egy feljegyzés, mely a háborúban megsemmisült. A harang alsó átmérője 82 cm, vállrészen 46 cm, magassága fejrésszel 90 cm, súlya kb. 500 kg. A harangot a földből kiemelték és a tanácsháza mellett közszemlére tették, majd az Egri Vármúzeumba szállították, ahol a gótikus palotában állították ki.

1990-ben a Hevesi Városvédő és Szépítő Egyesület közreműködésével került vissza Hevesre. Először a templom szentélyében helyezték el, majd a Helytörténeti Gyűjteménybe szállították, ahol ma is látható.


La campana gňtica medieval d'Heves

La campana gňtica és el monument tangible més antic i estimat de Heves. La seua inscripció llatina a l'espatlla estŕ en llatí: "L'any 1465 del Senyor, aquesta campana va ser fosa pel mestre Paulus en honor de sant Martín d'Heves".

El timbre probablement va ser llançat a l'actual lloc de la botiga Lidl a Heves. Quan els exčrcits turcs, van tirar les campanes des de l'església de Heves. Es van carregar la campana enun carro que es va enfonsar al pantŕ de Hanyi. Aquesta llegenda es contava pels habitants locals fins a 1966, quan va sortir del sňl durant la construcció del canal.

Es va posar un record sobre el lloc on es va enterrar la "campana vella" a la parrňquia que va ser destruďda durant la guerra. El diŕmetre inferior de la campana és de 82 cm, 46 cm a l'espatlla i 90 cm d'alçada amb anses. 500 kg. La campana va ser recollida del sňl i situada al costat de la casa del consell, i després es va transportar al Museu del Castell d'Eger on es va dipositar al Palau Gňtic.

El 1990, va tornar a Heves amb l'ajuda de l'Associació de Defensa i Bellesa de la Ciutat de Hevesi. Es va col·locar per primera vegada al presbiteri del temple i després es va transportar a la Col·lecció d'Histňria Local, on encara es pot veure avui.

HEVESI HÍRPORTÁL

hevesihirportal.hu (23-04-2018)

 • HEVES: Campanes, campaners i tocs
 • PAULUM, MAGISTER: Inventari de campanes
 • Campanes (epigrafia, descripció): Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALČNCIA
  Campaners de la Catedral de Valčncia
  © hevesihirportal.hu (2018)
  © Campaners de la Catedral de Valčncia (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 08-08-2020
  Convertir a PDF