El Museu Arqueològic ja exhibeix la Campana de Barxell totalment restaurada

La campana de l’ermita del Mas de Barxell ja està en Alcoi, totalment restaurada, després que fóra robada en 2005 de l’ermita del paratge. La peça gòtica del segle XVI va ser recuperada, ara fa un any, pel Grup de Patrimoni Històric de la Unitat de la Policia Nacional adscrit a la Comunitat Valenciana, i enviada a ser restaurada per especialistes. Per fi, la campana torna a Alcoi, i ja es pot admirar en el Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó en tota la seua esplendor. La peça que està datada en l’any 1520 aproximadament, ha sigut soldada, se li ha afegit un jou de fusta i un suport per a poder mostrar al públic el seu soroll únic.

La campana de Barxell està declarada Bé d’Interés cultural (BIC) pel Decret 217/2018, de 30 de novembre, del Consell pel qual es declaren béns mobles d’interés cultural el conjunt de setanta campanes gòtiques de la Comunitat Valenciana. Amb aquest BIC, Alcoi ja compta amb un total de 23, essent la campana de Barxell l’únic en la categoria de béns mobles.

En la restauració, d’una banda s’ha realitzat una soldadura per part de la casa Hans Llachenmeyer d’Alemanya i, d’altra, s’ha netejat per dins i per fora, mitjançant una projecció suau de silicat d’alumini de gra fi per recuperar la totalitat de la seua sonoritat original. Amb aquesta peça, la ciutat recupera part del seu patrimoni sonor, una música que durant 5 segles pràcticament no ha variat, servint per a donar notícies i informació als avantpassats que residien en les terres situades al voltant del Mas de Barxell.

La campana per la seua forma és una típica campana gòtica, molt allargada, quasi en forma de trompeta, amb un diàmetre de 35 centímetres i un pes aproximat de 23 kg, i compta amb una inscripció en llatí incompleta "sancta maria ora pro nobi✱”, incompleta perquè hauria de posar “nobis” però van posar el símbol de separació ✱ en compte de la s. També té una creu amb pedestal, un clar marcador temporal, ja que aquesta mida de creu, gairebé un terç de la campana, no apareix fins al primer terç del segle XVI.

El regidor de cultura, Raül Llopis, felicita a tots els que amb la seua feina, han fet possible la recuperació d’aquest bé: «Gràcies a la tasca del Grup de Patrimoni del cos de la Policia Nacional adscrit a la Generalitat, a l’expert en campanes Francesc Llop Bayo i a tots els tècnics que han participat en aquesta rehabilitació, Alcoi ja pot gaudir d’un nou bé cultural entre el seu patrimoni, bé que ens acosta a la nostra història manteniment viva la seua sonoritat. Recuperar el nostre patrimoni és, sens dubte, un deure que tenim com a societat però, també, és una gran satisfacció saber que podem mostrar-lo a tots aquells que valoren la cultura i el patrimoni».

AJUNTAMENT D'ALCOI

alcoi (02-08-2019)

  • Mas de Barxell - ALCOI: Campanes, campaners i tocs
  • Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo - ALCOI: Campanes, campaners i tocs
  • ALCOI: Campanes, campaners i tocs
  • LACHENMEYER, HANS (NÖRDLINGEN) : Investigador, escriptor, compositor
  • LLOP I BAYO, FRANCESC (VALÈNCIA) : Investigador, escriptor, compositor
  • LLOP I BAYO, FRANCESC (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • Restauració de campanes: Bibliografia
  • Robatori de campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © alcoi (2019)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 45 Visitants: 45 Usuaris: 0