VILALTA, Jordi - Les campanes de Sant Pere de Rubí

Les campanes de Sant Pere de Rubí

Totes les campanes tenien el seu nom i uns padrins


Les campanes de l'església de Sant Pere, a Rubí - Autor: VILALTA, Jordi

Presentem aquesta setmana una curiosa foto de l'autor d'aquestes línies on veiem dues de les campanes de l'església parroquial de Sant Pere. Fou presa durant una de les explicacions que Ramon Serra, el rellotger que té cura del manteniment del rellotge del campanar, ofereix en dates assenyalades al públic.

Sabem que hi ha campanes almenys des de 1628, com ens ho explicava Miquel Rufé a la seva Nadala de 1986 sobre el campanar i les campanes de Sant Pere. El 1737 es va fondre la campana 'Antònia' i és que totes tenien el seu nom i uns padrins (en general, amos de masies i persones vinculades a la parròquia).

Aquestes primeres campanes eren fetes a la desapareguda masia de Can Bertran (prop d'on ara hi ha l'Ateneu). El 1761 es beneïren dues campanes: una gran que es va dir 'Bàrbara' i una més petita, 'Maria'. Més tard, després d'una reparació, la gran va canviar el seu nom pel d''Antònia'.

Rufé ens explica que el 1844 es va beneir la campana major amb els noms de 'Maria de la Concepció, Bàrbara i Filomena' i el mateix any, una altra per tocar els albats (enterraments de nens o nenes) i una altra més per tocar les hores del rellotge (encara no hi havia el d'esfera). La dels albats va rebre els noms de 'Maria, Rosa i Eulàlia', mentre que la segona es va dir 'Antònia, Maria i Josepa'. El 1846 s'adquiriren tres campanes més.

El 1903 es va beneir una altra campana amb els noms de 'Pere i Maria'. Aquesta i les altres tres que ja existien foren arrencades l'estiu del 1936 per portar-les a fondre i fer material de guerra.

Després de la guerra, el temple es va tornar a obrir al culte (havia estat utilitzat com a magatzem) i el bisbe de Barcelona, Gregorio Modrego, va beneir tres campanes: 'Maria', de 560 kg; 'Carme', de 250 kg, i 'Maria Àngels', de 160.

Cal dir que des de 1993 les campanes repiquen soles, ja que estan accionades des de la sagristia. També aquest any es van instal·lar dues de noves.

VILALTA, Jordi

(15-07-2019)

 • Parròquia de Sant Pere - RUBÍ: Campanas, campaneros y toques
 • RUBÍ: Campanas, campaneros y toques
 • Campanas (inscripciones, descripción): Bibliografía

   

 • Volver a la página anterior
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualización: 16-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 38 Visitants: 38 Usuaris: 0