Foto Xavier MARTÍN
El passat 5 d’agost de 2000, de nou torna el joc de campanes de Suera al poble, després d’haver sigut restaurades per l’empresa ELECTRO-RECAM, RELOJERIA ELECTRÖNICA, d’Atzeneta d’Albaida. La financiació de la restauració ha estat per part del poble, sent-li concedida per part de la Generalitat Valenciana una subvenció de 1.000.000 pts. per ajudar en esta obra. Aquest joc històric de campanes es trobava com el campanar - en vies de restauració-, en molt mal estat, trobant-se les 2 campanes del mig, la mitjana (1821) i la tercera (1882) trencades.
La restauració ha sigut modélica, s'han soldat estes 2 campanes trencades en Alemanya (LACHENMEYER-Nordlingen). S'ha recuperat la instal·lació tradicional de fusta, perduda en estes 2 campanes, ja que presentaven truges de ferro de Manclús dels anys 70, i curiosament les campanes badades eren les que tenien modificades les seues truges.
Foto Xavier MARTÍN
Foto Xavier MARTÍN
En les altres, la major (1820) i el tiple (1900), s’ha restaurat el que s’ha pogut de les truges originals de fusta que encara conservaven, quedant així tot el joc amb la instal.lació tradicional restaurada i en un perfecte estat de conservació. El poble va rebre entusiasmat les campanes, que es varen instal.lar a la plaça major davant la porta del temple parroquial, per a poder sentir les veus restaurades sobretot en les 2 campanes trencades, que ja feia anys que sonaven a llanda.
L’antic campaner del poble, José MONTOLIU BARRES, emocionat, va repicar-les, interpretant diversos tocs locals propis de la població. Igualment es va voltejar la gran, comprobant el bon equilibri i la bona restauració efectuada.
Foto Xavier MARTÍN
Foto Xavier MARTÍN
Seguidament i fins que no es restaure el campanar, han quedat depositades a la capella de comunió de la parròquia. Una volta restaurat el campanar, es pujaran i es mecanitzaran amb motors de impulsos, programant els tocs tradicionals del poble de Suera.

MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (05-08-2000)

 • SUERA: Campanes, campaners i tocs
 • ELECTRORECAMP S. L. (ATZENETA D'ALBAIDA) : Intervencions
 • MONTOLIU BARRES, JOSÉ (SUERA) : Tocs i altres activitats
 • Restauració de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-01-2021
  Convertir a PDF