El nostre Vicent

El Vicent en 1999

S. VINCENTI FERRARI POPULI AMATOR ORA PRO NOBIS

"Sant Vicent Ferrer, a qui vol el poble, pregueu per nosaltres"

Eixina escomença la inscripció en esta campana, l'Única que queda "d'abans", l'Única que sa salvá de les sis que havien desde casi doscents anys en este campanar de nostra Parroquia de Sant Pere Mártir i Sant Nicolau Bisbe. Hi havíen entonces: dos "tiples", o siga dos campanes xicotetes, dalt. I, als cuatre portals, a les cuatre finestres del campanar: Colau; Vicent, que es aquesta; Barbera, que era la campana mijana, i María, la campana gran.

Totes, menos Vicent, desaparegudes.

Pareix com si ell - a qui vol el poble – se vullguera quedar entre nosaltres. Entre aquells que celebrem la seva festa. El Vicent en 1999

I ací esta, una campana que se tocava abans a dos cordes, i ara només se volteja en una, una campana que té una truja o contrapés de fusta de una forma tan llarga i estranya.

GUITARTE ME FECIT: me va fer Guitarte, diu mes baix un altra inscripció, i senyala que se va fer ... DE LA FABRICA DE ESTA IGLESIA SIENDO VIZERETOR EL D D MIGUEL BADIA Y FABRIQERO EL D D JOSEPH JOACHIN GRABIEL Y CREUS EL AÑO 1755

Es esta "Vicent" una campana prou gran: medeix de diámetro de boca 113 cm., de altura de campana 106 i aproximadament 230 cm. es la altura total. Té, com casi totes les campanes, uns relieves en el bronze que representen a Sant Vicent, en unes ales - Angel de l'Apocalipsi - i una filacteria barrocament retorta. Hi ha dos sants mes, que segurament corresponen al nom de aquells que ho varen fer: un Sant Josep, a la banda d'esquerra i un sant, amb tÚnica i mant, que deu esser Sant Joaquin, a la dreta. Als dos costats de Sant Vicent hi han dos relieves representant els símbols dels dos titulars de la Parròquia: la palma en les tres Corones, símbol de Sant Pere, Mártir, i el llivre en les tres bosses, símbol del Sant Nicolau, Bisbe. Una Creu, prou gran, está, com es costum en les campanes, a la banda de fora.

El Vicent vist des del carrer

Esta es "Vicent", esta es la campana mijana de la Parroquia de Sant Pere i Sant Nicolau, de la Ciutat de València, la que dona exactament a la banda de l'Esglèsia, eixa que se veu venint de la placeta silenciosa i de font descuidá del Correu Vell.

Ara que s'acosten les festes, quant en cada vol general de les cinc campanes que ara hi ha, despres del primer toc sentim "la desfeta solta de la Vicent", el vol de ella només, que vol dir que es la festa de Sant Vicent, parem-nos a escoltar una miqueta.

I qu'eixe vol de la Vicent, segurament voltejá per el senyor Vicent Belenguer, el campaner titular de la Parroquia – un dels tres Últims en actiu en València! – ens fassa mirar en estima a eixa campana, a eixes campanes que, amb l'ajuda de Déu, i amb l'esforç de homens, voltejen a braç.

Que el Sant Vicent, aquell a qui vol el poble, siga també estimat en eixa campana, i que sos sonits, graves, continuen anunciant la bona nova, la bona senyal que se tornen a fer, cada any, les festes a Sant Vicent, a l'altar del Tossal.

FRANCESC DEL PUIG (Francesc LLOP i BAYO)
("Altar del Tossal" – València – 1969)
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • Campanes (epigrafia, descripció): Bibliografia
 • Francesc LLOP i BAYO: bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © LLOP i BAYO, Francesc (1969)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 16-06-2021
  Convertir a PDF