Mor Pere Verdaguer, l’últim campaner de Vilalleons


Pere Verdaguer, l’últim campaner de Vilalleons - Autor: PARRÒQUIA DE VILALLEONS

El dissabte passat 22 d’agost ens va deixar en Pere Verdaguer, de cal Campaner de Vilalleons. Va néixer a Vilalleons i hi ha viscut fins als seus últims dies. En Pere sempre s'havia encarregat de fer els tocs de campanes de l'església de Vilalleons i d'ajudar a la parròquia. Tocava cada diumenge a missa, avisant des del campanar de Vilalleons a totes les cases de pagès de l'entorn. Per altra banda, durant molt de temps en Pere va ajudar a mantenir net Vilalleons. L’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta lamenta molt la seva pèrdua. Recuperem una de les darreres gravacions d’en Pere tocant les campanes, realitzada per en Xevi Pona l’any 2013.

En Pere Campaner era fill d'un família de Vilalleons "cal Campaner". Seguint la tradició familiar va viure sempre al costat de l'església, ajudava a la Parròquia i era, d'alguna manera, responsable del petit poble de Vilalleons. La seva tasca principal li venia per tradició familiar: s'encarregava de tocar les campanes. Dominava tots els tocs necessaris. Tocava cada diumenge a missa, avisant des del campanar de Vilalleons a totes les cases de pagès de l'entorn. Altres tocs que coneixia: a morts, a albat (quan moria un infant), a foc, a l'Angelus,...

Per altra banda, durant molt de temps en Pere va ajudar a mantenir net Vilalleons: buidava les papereres, escombrava, desbrossava... feia tasques de manteniment en general per fer que Vilalleons quedés ben bonic.

L'Associació de veïns de Vilalleons també ha redactat un escrit per recordar a en Pere. Les exèquies es van celebrar el dimarts 25, a les 10 del matí a l’església parroquial de Vilalleons. L’acte de l’enterrament va tenir lloc tot seguit.


Pere Verdaguer, l’últim campaner de Vilalleons

AJUNTAMENT DE SANT JULIÀ DE VILATORTA

Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta (24-08-2020)

 • Parròquia de Santa Maria de Vilalleons - SANT JULIÀ DE VILATORTA: Campanes, campaners i tocs
 • SANT JULIÀ DE VILATORTA: Campanes, campaners i tocs
 • VERDAGUER, PERE (VILALLEONS) (SANT JULIÀ DE VILATORTA) : Tocs i altres activitats
 • In Memoriam: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta (2020)
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 24-03-2023
  Convertir a PDF