Plany pel patrimoni de Xàbia

"Plany perquè no s’actua en l’edifici del Central Cinema i se li dona un ús social. Plany perquè no es recupera el Palau dels Xolbi. Plany perquè s’enderrocarà irremeiablement"

"A la fi i malgrat tot no em pareixen malament els merlets. Després de la sorpresa de vorel’s, m’he acostumat i els veig, repetisc, com una senyal de que almenys algú està fet alguna cosa per Xàbia"


Els merlets reconstruïts a l'església de sant Bertomeu de Xàbia no en donen cap pena ni em porten a plorar. Pel contrari, em fan reviscolar la idea de que per fi alguna cosa s'està movent pel centre històric, a la vila de Xàbia. Després d’un munt d’anys de necessitat de restauració de l’església, per fi el rector, persona aliena al poble i nouvinguda, s’ha decidit a promoure-la, davant de la immobilitat local. El fet que al campanar li han crescut els merlets, constatats per les empremtes, és un mal menor si es pensa en la situació de pobresa que està assolint el nostre patrimoni cultural, mediambiental i paisatgístic.

Plany pel centre històric, bonic en tots els aspectes, respectat pels propietaris, maltractat per les intervencions municipals. Plany de com la insensibilitat dels tècnics municipals deixen fer filades de finestrals allargats i portes poc tradicionals i façanes amb alçades poc respectuoses. Plany per eixes caixes malaltes d’elefantiasi, obligades per Iberdrola per col·locar el comptador de la llum, innecessàries en uns immobles unifamiliars. Plany perquè son il·legals en els conjunts protegits i no poden obligar-los a posar.

Plany perquè no s’actua en l’edifici del Central Cinema i se li dona un ús social. Plany perquè no es recupera el Palau dels Xolbi. Plany perquè s’enderrocarà irremeiablement i es perdran els seus finestrals gòtics, del segle XV.

Plany pels ravals del Convent i de la Mar, conjunts històrics oblidats. Plany perquè van tombant-se cases i construint-ne de noves sense cap respecte amb les edificacions tradicionals de l’entorn.

Plany per les Cases fortes del Pla, abandonades a la seua sort. Plany perquè estan protegides, són Be d’Interés Cultural, i els propietaris han de vetllar per la seua cura. Plany perquè la del Torroner, al costat del Pont del Llavador, es troba a punt de solsir. Plany perquè la de Pelletes i la de Bolufer es troben junt a habitatges. Plany perquè la de la Bardissa, simplement ni es coneix. Plany perquè per Llei s’han de poder visitar.

Plany per la Torre del Portitxol, l’única que queda sencera i amb possibilitat de ser pública. Plany per la Torre d’Ambolo, tancada dins d’una propietat privada. Plany perquè són Bens d’Interés Cultural, i s’han de poder visitar.

Plany per la Punta de l’Arenal i el xalet del ministre, on es troben restes excavades a la roca d’època romana. Plany per la impassible inamovibilitat de recuperar aquest espai costaner per a gaudi de tots.

Plany per la destrossa mediambiental de la costa de sant Antoni i dels penya-segats de vora el Cap Prim. Plany perquè no es prohibixen de forma inexorable les construccions en llocs d’impacte paisatgístic.

A la fi i malgrat tot no em pareixen malament els merlets. Després de la sorpresa de vorel’s, m’he acostumat i els veig, repetisc, com una senyal de que almenys algú està fet alguna cosa per Xàbia.

CASTELLÓ MARÍ, Josep. Arqueòleg

La Marina Plaza (12-10-2020)

 • Parròquia de Sant Bertomeu - XÀBIA: Campanes, campaners i tocs
 • XÀBIA: Campanes, campaners i tocs
 • Restauració de campanars: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © La Marina Plaza (2020)
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 06-07-2022
  Convertir a PDF