El Penedès vol liderar la formació del sector vinícola

Vilafranca del Penedès i la Universitat de Vic volen crear l'escola integral del vi, el cava i la vinya per formar els professionals del sector

Només hi ha un centre similar a Bordeus i un als EUA


L'edifici de l'antiga Estació Enològica de Vilafranca - Autor: MORELL, CATI

Vilafranca vol liderar la projecció del sector vitivinícola de Catalunya i, de retruc, de l'Estat espanyol. El govern local s'ho ha proposat i després de mesos de converses amb empresaris del sector i amb diferents universitats ha arribat a un preacord amb la Universitat de Vic per a la creació de l'escola integral del vi, el cava i la vinya –que el ple municipal haurà de ratificar–. Aquesta escola permetrà formar els professionals que el sector necessita des que es planta la vinya fins que el vi arriba a la taula. “Necessitem professionals ben formats per a tots els estadis”, va explicar ahir l'alcalde de Vilafranca, Pere Regull, que va comparèixer acompanyat del rector de la Universitat de Vic, Jordi Muntanyà.

L'objectiu del projecte és crear una escola universitària que respongui a les necessitats del mercat. Per això, es partirà de la creació d'una fundació on hi haurà els empresaris del sector que en seran patrons. La intenció és seguir el model que va fer servir Esade per convertir-se en un referent en el món empresarial i convertir l'escola integral del vi de Vilafranca també en un referent en el sector vitivinícola.

El centre s'ubicarà on a principi del segle XX hi va haver l'antiga estació enològica de Vilafranca i que, en els seus inicis, havia de ser un centre de formació per als viticultors del Penedès, i que va quedar en desús quan la seu de l'Incavi es va traslladar als afores de la ciutat. “L'edifici conserva l'estructura de les aules, té laboratoris, hivernacles i seria fàcil de rehabilitar”, va explicar Regull. El cost aproximat de la rehabilitació no arribaria als dos milions d'euros, mentre que la construcció d'un nou centre podria costar quatre vegades més, segons els tècnics.

Segons Pilar Soldevila, directora de la Fundació Balmes (Universitat de Vic), la intenció del centre és començar les classes el setembre d'aquest mateix any, amb sis mòduls que es dedicarien des de la verema a tots els estadis pels quals passa el producte fins que arriba al mercat. Segons ella, el programa de l'escola és molt flexible i permetrà incorporar noves demandes a mesura que avancin les complicitats amb el sector i els empresaris. Soldevila creu que la xifra òptima per començar amb bon peu seria tenir quinze alumnes per mòdul, ja que així es podria garantir una bona formació.

El rector de la Universitat de Vic, Jordi Muntanyà, va insistir ahir en la necessitat de garantir la “flexibilitat i el rigor” per obtenir bons resultats en la formació. Muntanyà creu que el centre ha de complir amb les expectatives i això vol dir garantir professionals ben formats a tot un gruix de petites i mitjanes empreses del sector vitivinícola que actualment no tenen on trobar aquesta formació.

MORELL, CATI

El Punt Avui + (02-02-2011)

  • Edifici de l'Enològica - VILAFRANCA DEL PENEDÈS: Campanes, campaners i tocs
  • VILAFRANCA DEL PENEDÈS: Campanes, campaners i tocs
  • Rellotges: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © El Punt Avui + (2011)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 75 Visitants: 75 Usuaris: 0