El rellotge del port Vell

Un monument romàntic de la Barceloneta

Heu de traspassar l’estàtua de Colom al final de la rambla de Santa Mònica, entreu al Portal de la Pau i després de recórrer la passera olímpica, a l’altra banda del port nàutic de Barcelona, just enfront del Moll d’Espanya s’albira un edifici singular que captiva la vista de tots els visitants. Es tracta de la Torre del Rellotge, un edifici del municipi de Barcelona protegit com a bé cultural d’interès local. La construcció és correspon a la torre de l’antic far del port vell construït el 1772 . Aquest emblemàtic element es localitza al Moll dels Pescadors de Barcelona, al barri de la Barceloneta.

L'any 1743 l'enginyer Joris Prosper Van Verboom va fer un projecte d’ampliació del Port de Barcelona on, al final del braç de ponent, hi va col•locar aquesta llanterna per dirigir l’entrada de vaixells. El far va ser objecte de nombrosos projectes -alguns de força monumentals- i finalment es va construir el 1772 quan el moll de ponent va estar acabat. A banda del far, el moll allotjava el despatx de passaports, el control sanitari, la comandància de marina i la caseta dels pràctics.

El cos inferior d’aquesta torre singular està format per un basament de planta quadrada en forma de piràmide truncada, amb un revestiment que imita carreus de pedra i amb una porta en la cara més oriental que dóna accés al cos on es localitza l’actual rellotge. Aquest cos inferior queda recobert per un terrat pla que serveix de base a la torre. La porta del basament es configura com un doble arc rebaixat que crea una mena de fornícula. A continuació es desenvolupa la base de la torre -també quadrada- que disposa de dos parts clarament diferenciades i que es troba envoltada per una barana de ferro de barrots helicoïdals. Per una banda la part inferior, amb una estructura certament piramidal i una porta al mateix eix oriental que la del pis inferior. Aquesta porta es remata amb un frontó triangular a sota del qual es disposa una placa de pedra amb la inscripció commemorativa de la seva construcció.

Separat per una petita motllura, a continuació d’aquest cos inferior arrenca la torre pròpiament dita, amb quatre cares a les que s’obren unes finestres que permeten donar llum a l’escala que es localitza al seu interior alhora que permet el descens del pes del rellotge mecànic. Tot rematant aquest cos es desenvolupa el volum cubicular on hi ha la sala amb el rellotge de quatre cares, que permet, d’aquesta manera ser observable des de qualsevol punt del port. Aquest cos es remata amb una cúpula i una estructura d’escates metàl•liques, desproveïda de campanes i que culmina amb unes ferramentes i el seu parallamps.

Com a curiositat cal dir que el far en el seu moment (any 1791) va servir per a establir el punt d’intersecció entre el meridià de Greenvich, Dunkerque i Barcelona ja que està en el punt zero d’aquest meridià . Més endavant Ildefons Cerdà, amb el disseny de l’avinguda Meridiana i la del Paral•lel confirmaria la mesura geogràfica , ja que la Torre del Rellotge és el punt d’intersecció, sobre plànol cartogràfic, de les dues avingudes barcelonines.

Hem de dir finalment que com a conseqüència de l’ampliació del port, el far de Barcelona va ser traslladat a Montjuich perdent, el vell, la seva anterior funció l’any 1904. La torre , que sàviament no es va enderrocar va convertir-se amb una torre de rellotge l’any 1911. I així fins al dia d’avui.

CAÑELLAS, Miquel S.

Rellotges, Història i Patrimoni (03-05-2021)

  • Torre del Rellotge (Barceloneta) - BARCELONA: Campanes, campaners i tocs
  • BARCELONA: Campanes, campaners i tocs
  • Rellotges: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Rellotges, Història i Patrimoni (2021)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 103 Visitants: 102 Usuaris: 1 - servidor