Colps de batall a l'Horta Nord

Història, tradició i noves tecnologies

Juan Bautista Tormos Capilla (Autor/autora)


Colps de batall a l'Horta Nord. Història, tradició i noves tecnologies. - Autor: INSTITUCIÓ ALFONS EL MAGNÀNIM

Els aspectes sonors, musicals i acústics de les campanes de perfil tradicional valencià formen part inexorable de la nostra cultura, tradicions i patrimoni, i han convertit aquests instruments en un mitjà de comunicació indiscutible per al poble valencià des del segle xiii. Aquest llibre ens apropa als diferents sistemes de tracció de les nostres campanes: manual, electromecànic i sobretot els que depenen de les noves tecnologies digitals. De fet, aquesta obra té una doble aportació: ser la primera aproximació a les campanes de la comarca de l’Horta Nord de València i també la primera que s’ha endinsat en l’estudi dels seus mecanismes i accessoris. A més, ací s’estudien els diferents tipus de tocs (manuals i electromecànics) amb l’ajuda de fotografies inèdites, taules, gràfics, esquemes d’automatismes i pentagrames que de manera didàctica ens ensenyen la part rítmica, l’harmonia i l’acústica que s’origina a la sala de campanes de la històrica vila d’Albalat dels Sorells.

L’esmentada vila de l’Horta Nord és el centre neuràlgic del present treball de camp i d’investigació multidisciplinària que també ens acosta a la tradició de ventar els bronzes a les zones rurals: als campaners d’aquesta comarca, però sense negligir els que hi ha de cap a cap de la geografia valenciana i, fins i tot, en altres latituds espanyoles i europees. El present assaig il·lustrat és un testimoniatge privilegiat que es fa ressò de les nostres emocions, sentiments i identitat com a poble també en les primeres dècades del segle xxi.

Juan Bautista Tormos Capilla és professor tècnic de Formació Professional d’Instal·lacions Electrotècniques i titulat en Música per l’especialitat de Piano. Ha sigut pioner en l’ensenyament en valencià i anglés dins de l’FP, ponent del CEFIRE i coordinador de projectes Erasmus+, una acció formativa amb la qual va aconseguir el Premi Nacional al millor Tutor Europass en 2016. Les seues investigacions han anat dirigides al món de l’etnomusicologia i la imatgeria valenciana, principalment la del període de la postguerra. És autor de llibres com Estudi musicològic als Gojos del Santíssim Crist de les Ànimes (2006), un treball acadèmic que el va inspirar a l’hora de compondre la Marxa processional homònima (2007), Los Gozos al Santísimo Cristo de la Sed de Gaibiel: imagen, poesia y música (2009), Art sacre: imatges (2011), Tresors del patrimoni imatger montcadí (2012) i el monogràfic La imagen de san Vicente Ferrer de Vinalesa (2013).

A més, té publicats nombrosos articles sobre aquesta temàtica i també ha participat en títols com 101 hechos legendarios en la historia de Valencia (2013), 101 relatos de la publicidad antigua (2018), Símbolos: características, sentido y proyección (2019) i Tiempo e historia: identidad y manifestaciones (2020).

INSTITUCIÓ ALFONS EL MAGNÀNIM

Institució Alfons el Magnànim (15-12-2021)

 • Parròquia dels Sants Reis - ALBALAT DELS SORELLS: Campanes, campaners i tocs
 • ALBALAT DELS SORELLS: Campanes, campaners i tocs
 • TORMOS CAPILLA, JUAN BAUTISTA (ALBALAT DELS SORELLS) : Investigador, escriptor, compositor
 • Tesis i altres treballs acadèmics: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Institució Alfons el Magnànim (2021)
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 12-08-2022
  Convertir a PDF