Silencien de nit unes campanes a Banyoles per la queixa d'un amo de pisos turístics

Els veïns han fet una cassolada per protestar-hi en contra i l'alcalde proposa rebaixar-ne el toc a la nit per permetre que continuïn sonant


L'església de Santa Maria de Turers - Autor: DOMÈNECH i ARNAU, Jordi / CREATIVE COMMONS

Les campanes de l'església de Santa Maria dels Turers han deixat de sonar a la nit. Fa poc hi han posat uns pisos turístics al davant i l'amo s'ha queixat perquè el toc de les campanes no deixava descansar els veïns. Per evitar conflictes, el rector de la parròquia ha decidit que no sonin entre les deu de la nit i les vuit del matí. Als veïns la decisió els ha indignat i aquest dilluns al vespre han organitzat una cassolada per protestar-hi en contra.

El rector de Santa Maria, mossèn Ramon Pijoan, assegura que "no vol baralles" i desitja que el conflicte pugui tancar-se amb un acord. "Si hi ha gent que vol que toquin i gent que no, el que cal és parlar-ne", explica. De fet, l'alcalde ja ha proposat una possible solució per fer front al conflicte: rebaixar el toc de les campanes durant les nits.

"Evitar baralles"

La primera de les queixes pel soroll que feien les campanes de Santa Maria la va rebre pels voltants del 20 de juny. I la segona, que va fer decidir-lo a silenciar-les durant les nits, va ser durant la primera quinzena de juliol. En tots dos casos, el motiu era el mateix: que el toc de les campanes impedia el descans dels clients d'uns pisos turístics que s'han construït ara fa poc davant la parròquia.

Arran de les queixes del propietari, i per "evitar baralles", el rector va decidir silenciar les campanes. I des d'inicis de juliol, han deixat de sonar a les nits.

Mossèn Ramon Pijoan explique que d'entrada va pensar en la dita "de fora vingueren i de casa ens tragueren", desprès va decidir que deixessin de sonar a la nit per evitar disputes. Abans, però, el rector va parlar amb l'Ajuntament de Banyoles, per demanar què deia la normativa.

Una normativa poc clara

L'Ajuntament va explicar al rector que no hi havia una normativa clara. L'ordenança municipal de sorolls sí que fa referència al toc de les campanes, però diu que en horari nocturn "es condiciona als pactes establerts amb els responsables municipals, que en cap cas poden contravenir la legislació vigent".

El propietari dels pisos ha explicat per xarxes socials que la seva petició també és per motius de salut. Explica que a la zona també hi ha la casa on viu el seu fill, que pateix "narcolèpsia" i necessita regular-se el son i a les nits no pot dormir.

Rebaixar el volum

L'alcalde de Banyoles s'ha ofert per fer de mitjancer. Ha proposat rebaixar fins a un 50% el volum de les campanes durant les nits. De fet, Miquel Noguer ja ha parlat amb els qui s'encarreguen del mecanisme de campanars com el de Santa Maria dels Turers, que li han dit que aquesta solució ja l'han adoptada altres municipis.

La mesura s'intentarà aplicar sobretot durant els mesos d'estiu, que és quan la gent dorm amb les finestres obertes i quan el toc de les campanes pot generar més molèsties. "Hem de mirar de trobar l'acord, perquè molestant la gent al mínim, el so tradicional hi pugui ser", ha dit Noguer.

NOTÍCIES 324

ccma.cat (27-07-2021)

 • Parròquia de Santa Maria dels Turers - BANYOLES: Campanes, campaners i tocs
 • BANYOLES: Campanes, campaners i tocs
 • Soroll i denúncies: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © ccma.cat (2021)
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 27-03-2023
  Convertir a PDF