Acta de la Junta General Extraordinària (04/04/2005)

Acta de la Junta General Extraordinaria (04/04/2005)

S'ha constituït, en la Casa del Campaner de la Catedral de València, l'associació cultural "Campaners de la Catedral de València", amb el següent ordre del dia:

La constitució formal dels Campaners de la Catedral e València

Acta de la Junta

Comença la Junta General Extraordinària després de les campanades del Micalet a les 11 en punt, en segona convocatòria a la Casa del campaner de la torre del Micalet. Hi assisteixen Francesc, Mari Carmen, Xavier, Samuel, Norberto, Juan Miguel, Luismi, Salva, Vicent España, Ignasi, Manuel, Pepe, Salvador Mollà, Eliseo, Paco, Marcos, Santi, RaÚl i Francesc Llop pare.

1. Constitució formal dels Campaners de la Catedral de València

En primer lloc, Francesc informa que l'associació cultural “Campaners de la Catedral de València” ja ha sigut dotada de NIF, amb la qual cosa ja existeix legalment. La finalitat fonamental de la Junta és fer una constitució formal, amb l'acord col·lectiu sobre el nom i el logotip. Com a logotip s'ha proposat un dels dibuixos recents del Micalet fet per Francesc Llop pare. Tots estan d'acord amb el logo identificatiu.

Respecte al nom, es genera un xicotet debat: Norberto proposa el nom “Campaners de la Catedral”, sense l'especificació toponímica, argumentant que amb el dibuix del Micalet se sap que es refereix a València.

Per altra banda, Xavier pregunta si podria ser “Campaners de la Seu”. Francesc explica que la denominació “Seu” era pròpia de la gent de fora de la Catedral de València (gent de les parròquies), mentre que ací ens referim a la Catedral, sense distanciaments. A més, afegeix que hi ha més Seus: Lleida, Barcelona, Urgell... i que aquest nom és un nom clar i que no porta a confusions. Es fa referència també al recolzament de les institucions, molt important perquè vaja endavant l'activitat d'una associació d'aquest tipus.

2. Elecció de càrrecs

Es proposen com a càrrecs:

Tots estan d'acord, tot i que Xavier pregunta irònicament si algú vol el seu càrrec.

3. Proposta de quotes

Francesc diu que les anteriors quotes per a apuntar-se al Gremi eren massa altes, i que la meitat de l'import era per al segur d'accidents. Sobre aquest segur, es fa referència a un concert que vam fer recentment a Sant Vicent del Raspeig, on un dels campaners va tindre un accident i va ser atés per la Seguretat Social, la qual cosa fa pensar que un segur ha de cobrir indemnitzacions per pèrdues i danys a tercers, però no assistència mèdica habitual.

La proposta és que la quota no incloga l'assegurança, que s'aconseguiria mitjançant altres formes de financiació (subvencions), amb la qual cosa es fixaria en 5 €. En qualsevol cas, el tema del segur s'hauria d'abordar més extensament a la junta del Gremi de Campaners. Salvador Mollà pregunta si eixa seria la quota del Gremi o dels Campaners de la Catedral de València, i Javi li explica la situació actual (el Gremi s'ha de disoldre i refundar, per a aglutinar les diferents colles de la Comunitat).

Francesc defensa el baix preu de la quota perquè, diu, hi ha molta gent que vol estar apuntada com a signe de recolzament, tot i que no vulga tocar cap campana, i estes persones no tenien per qué pagar les elevades quotes d'abans. A més, es subratlla que és important que es pague per via bancària per ser una forma de pagament més pràctica, automàtica i que permet donar d'alta o de baixa simplement amb el pagament o no pagament de la quota anual.

4. Proposta d'activitats (tocs, restauracions, centenaris, publicacions)

La primera activitat rellevant que s'anuncia és la baixada de la campana Manuel el vinent dia 30 d'abril per a la seua restauració i neteja. Francesc llig una carta del Cabildo Catedralici on es dóna permís, es recolza la restauració i s'agraeix l'interés dela campaners per la bona conservació de les campanes del Micalet. El permís per part de la Conselleria de Cultura està en tràmits.

Altra questió important és la dels cinc centenaris que es commemoren aquest any a la torre del Micalet:

Es proposa, per a celebrar el mÚltiple centenari, fer una xicoteta exposició al Museu de la Catedral, exposant-s'hi la Consueta original d'Herrera, projectant-se un vídeo sobre els tocs de campanes, i baixant la campana Cimboriet per a restaurar-la. També es podria exhibir la campana Manuel a l'interior de la Catedral durant uns mesos.

Per altra banda, també es parla del nou conveni de subvencions de l'Ajuntament. Aquest consisteix en una subvenció del mateix import que abans, però repartit Únicament entre les quatre “Festes de la Ciutat” (els dos Sants Vicents, la Mare de Déu dels Desemparats i el Corpus), les que tradicionalment patrocinava l'Ajuntament de la ciutat. El canvi es fa perquè, en el cas que l'Ajuntament no volguera pagar-les o hi haguera un canvi de govern, seria fàcil defensar que la Ciutat financiara estes quatre festes, però no altres com Sant Jaume, els Reis o Tots Sants. Es recorda que això no vol dir que es deixen de fer els tocs no patrocinats.

Tornant a les activitats al campanar, Xavier proposa que es facen visites guiades pel campanar, almenys durant un periode curt de temps, per a donar a conèixer les campanes, en especial la Caterina i les altres centenàries. Francesc recolza la proposta si no es ell l' Únic que fa les visites. Es parla de fer-les al mes de maig.

S'aprofita per a recordar que, per la mort del Papa Joan Pau II tota la setmana s'ha de tocar a mort per la vesprada, per la qual cosa es prega que vinga gent per a poder fer tots els tocs.

Pel que fa a les publicacions, Francesc fa referència a un CD interactiu que li han proposat fer des d'una entitat privada sobre el campanar del Micalet. Tot i que és una bona idea, diu, seria millor fer-ne un llibret o fullet amb tots els documents sobre les campanes de la Catedral, com s'ha fet, per exemple, a Cervera. Francesc resalta la importància de la web campaners.com com a mitjà per a donar-se a conèixer a una quantitat de persones molt nombrosa, més del que podem imaginar-nos.

Salvador Mollà pregunta si no es podria fer alhora una revisteta, a la qual cosa respón Francesc que sí, si no l'ha de fer ell a soles, que es prega col·laboració de tots, perquè costa prou de fer. Juan Miguel diu que no tots hi poden accedir a Internet i Francesc contesta que cada volta és més accessible i que és la forma més ràpida i pràctica de fer pÚblica la nostra activitat.

5. Possible adhesió a la Federació de Colles de Campaners de la Comunitat Valenciana

Es deixa aquest tema per a la nova junta del Gremi, que s'ha de celebrar el més prompte millor, ja que el procés de disolució i refundació del Gremi ha quedat paralitzat des de desembre.

6. Precs i preguntes

Vicent España pregunta si es podria pujar la quota a 10 €, ja que 5 sembla molt poc. Francesc diu que 5 està bé i que els 35 d'abans eren excessius. Paco demana que no es baixe tant.

Juan Miguel pregunta, respecte al problema de la nova associació paral·lela al Gremi, si no es podria fer una norma que establira que no es pot pertànyer a dues associacions del mateix tipus. Francesc diu que això es pot fer entre empreses, però seria il·legal en associacions.

Raúl declara que no vol problemes amb l'associació paral·lela i que té clar que està amb el Gremi, i Francesc parla de denÚncies fetes a l'Ajuntament i a la Conselleria de Cultura per part d'aquesta associació en contra dels Campaners de la Catedral de València.

Finalment es prega novament que es pague per banc la quota en quant s'avise de l'apertura del nou compte de l'associació.


I sense més qüestions, a les 12 en punt, amb les campanades del Micalet, s'alça l'assemblea i es puja a la sala de les campanes a fer el Repic de migdia per la festa de Sant Vicent, en substitució del Vol, a causa de la mort del Papa.

La reunió ha tingut lloc en un dia molt especial, degut a la mort del Papa Joan Pau II, que ha modificat tot el programa de tocs previst per a la festivitat de Sant Vicent Ferrer, que malgrat els dies de dol, no ha sigut suspesa.

Marcos BUIGUES METOLA, Secretari dels
CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (04-04-2005)
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
 • Restauració de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2005)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF