Una nova mirada al Campanar

La baixada del Manuel i la documentació de la torre

Amb l'excusa de la grua utilitzada per baixar el Manuel, per dur-lo a restaurar, hem accedit, per fora, com espectadors privilegiats, al Campanar, i hem pogut documentar diverses parts, que sols coneixiem de lluny.

Inscripció gòtica en la cara sud. Foto Francesc LLOP i BAYO (2005)

La inscripció més antiga fotografiada figura en la cara sud del Campanar, en la mateixa finestra del Manuel. Es tracta d'una de les quatres làpides, ubicades en els punts cardinals en el moment de la construcció, per protegir al campanar contra llamps i males tronades. Aquesta es refereix a Santa Bàrbera, tot i que no la podem interpretar encara plenament. Diu "barbara : nos serva xpi santissima serva"

Grafit de campaner en la cara sud: RAFAEL. Foto Francesc LLOP i BAYO (2005) Grafit de campaner en la cara sud: AGUADO. Foto Francesc LLOP i BAYO (2005)

Un altra inscripció, de gran tamany, és molt més pròxima a nosaltres: es tracta d'un grafit amb el nom del campaner RAFAEL AGUADO, que va tallar en la pedra, als dos costats de la finestra del Manuel, en els anys 20, quan el Campanar va ser restaurat a partir d'una bastida feta des de les finestres de la sala de campanes (que en aquell moment es podien obrir). Va ser campaner des de 1903 fins a 1942. La inscripció està recoberta de morter, segurament en el moment de la restauració del Campanar, i normalment no és visible des del carrer. No obstant, quan plou, i es banya, apareixen les lletres com cosa de màgia.

Anirem completant progressivament la informació replegada.

LLOP i BAYO, Francesc
CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
(30/04/2005)
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • Campanars: Bibliografia
 • Campaners: Bibliografia
 • Francesc LLOP i BAYO: bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © LLOP i BAYO, Francesc (2005)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-01-2021
  Convertir a PDF