Consueta Nova de la Catedral de València (6)
Altres tocs ordinaris i extraordinaris que es solen tocar

Repic del Micalet

La campana de les hores limita el seu so als tocs quotidians de les hores, de dia i de nit, amb l'excepció del Dijous, Divendres i Dissabte Sants, en els quals no toca, per marcar el silenci d'aquests dies sagrats.

No obstant, en festes totalment excepcionals, i mentre no estiga el Micalet instal·lat per a oscil·lar al mig vol, com moltes campanes europees, queda justificat el repic, com ja ho conten en Cròniques Antigues. El Toc d'Alegries queda limitat, tècnicament, a les batallades, més o menys ràpides, del batall interior, cuidant de desconnectar el martell exterior per que no colpeje al mateix temps la campana, ja que podria badar-se si tocaren els dos al mateix temps.

Aquest toc s'ha realitzat només, en temps recents, per a la cel·lebració del 750 Aniversari de la Conquesta de València pel Rei Jaume I, a les 23.45 hores de la nit del 8 d'octubre de 1988, durant fins a les 00.00 hores del 9 d'octubre, moment en el qual voltejaren totes les campanes d'aquesta Santa Església Catedral.

A la Presa de possessió d'un Canonge o Dignitat

Es toca el Jaume a batallades com a la queda, cada dos minuts, mentre dura la presa de possessió, acabant amb dues batallades seguides. En temps d'Aguado (1917) canviaren aquest antic toc per un repic, però semblen més oportunes les batallades del Jaume.

A l'ordenació de préveres en la Santa Església Catedral

Aquest nou toc, que no figura en les Consuetes Velles, es realitza amb el vol de les cinc campanes grans, alçant-les al principi de la Missa, que substitueix el Cor del dia, i fent una parada amb voltes mentre dura la imposició de les mans pel bisbe, deixant caure a l'Alçar a Déu.

Toc de Vigília

L'antic toc de Vigília, que anunciava la vespra que l'endemà era un dia de Vigília, és a dir que calia fer dejuni i abstinència, ha quedat limitat, com en temps d'Aguado, a divuit batallades lentes del Jaume, després del toc d'oració, a la poqueta nit, la vespra del dimecres de Cendres. Antigament aquest senyal es fea després del toc d'ànimes, però els nous horaris de la Santa Església Catedral recomanen el canvi. El toc no sona cap altre dia de l'any.

Els tocs de mortÍndex generalEl calendari de tocs anuals
 • Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • Llista de tocs: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (1994)
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 28-09-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 46 Visitants: 46 Usuaris: 0