Consueta Nova de la Catedral de València (9)
Conservació de les campanes i tocs alternatius

Conservació de les campanes

La conservació de les campanes, la neteja de la Sala de les Campanes, i el manteniment dels mecanismes per al toc automàtic, van a càrrec del Gremi de Campaners Valencians.

Conservació de les campanes
Els campaners hauran de revisar, constantment, l'estat dels elements auxiliars de fixació de les campanes a la truja i al mur. També revisaran, a cada toc, l'estat de les cordes, corretges, soquets i altres elements de fixació dels batalls, evitant sobre tot el joc lateral així com l'excessiva caiguda del martell, que poden fer tant de mal al bronze o, fins i tot, als campaners.
Conservació de la sala
Els campaners tindran neta la sala de les campanes d'enrunes, elements inservibles, i evitaran, en la mesura del possible, que hom fume, proposant al menys que no tiren les puntes de cigarret per terra. Així mateix tindran un programa anual de conservació de les fustes de la sala, de les finestres acÚstiques o de la mateixa tarima. Les cordes, les escales, les ferramentes, els motors no utilitzats però encara Útils, tindran un lloc propi per a la seua conservació en la mateixa sala i per facilitar el seu possible Ús.
Conservació dels mecanismes per al toc automàtic
Els campaners conservaran tots els mecanismes per al toc automàtic, des de l'ordinador, instal·lat a la sacristia de la capella de Sant Vicent màrtir, fins als motors, i els mecanismes d'aire comprimit per al toc del Micalet i de les altres campanes de la torre. Tots els mecanismes, subvencionats per diverses institucions, foren instal·lats a proposta i per la iniciativa del Gremi de Campaners Valencians. La conservació es realitzarà, en la mesura del possible, pels mateixos membres del Gremi de Campaners Valencians, recurrint a empreses especialitzades en el cas de problemes tècnics complexes. De manera especial caldrà tindre en compte l'engrassament i la tensió de les cadenes dels motors, la neteja periòdica del dipòsit d'aire comprimit, el nivell de l'oli del compressor i el bon funcionament dels mecanismes electrònics, mecànics i hidràulics.

Tocs alternatius

L'interés i la dedicació dels membres del Gremi de Campaners Valencians al servei de les campanes d'aquesta Santa Església Catedral, no permeten sempre de poder realitzar els tocs amb la dignitat i elegància que la institució es mereix, sobre tot quan coincideixen en hores de treball dels campaners. Proposem per tant una sèrie de tocs que, tot i tenint un resultat distint del marcat per aquesta Consueta Nova, tindran el mateix significat.

Cor bisbal de dues parades
El Cor Bisbal ha d'interpretar-se, sempre, amb una de les tres campanes grans, segons la festivitat, com són el Jaume, el Manuel o la Maria.
No obstant, una solució alternativa podrà ser l'Ús del Jaume, que necessita un sol campaner, en compte del Manuel, per al qual cal dues persones, o la Maria, que necessita de tres. InclÚs, el toc de l'Andreu serà de primera classe quan es fassa el mig, és a dir la passada de trancs entre una i l'altra parada. En el cas d'haver un sol campaner, i no poder desplassar-se a l'encollat, el toc podria ser encara més simple, sense perdre el significat, amb una desfeta entre la primera i la segona parada (en aquest toc, i per una questió de duració, no és costum en aquesta Santa Església Catedral de fer més que enrotllar la corda, passada de trancs si és de dues parades o res, si sols és d'una parada, i voltes).
Mai podrà tocar-se aquest cor amb el Vicent o una altra com a campana major.
Vol de festa
El vol de festa d'aquesta Santa Església Catedral es realitza amb les cinc campanes grans, amb les excepcions marcades al llarg de la present Consueta Nova. No obstant, en casos de poca presència de gent, es pot realitzar de distintes maneres, sense que el toc canvie de significat:
El vol de les cinc campanes grans exigeix el concurs de set a deu campaners (un per al Vicent, un altre per a l'Andreu, un o dos per al Jaume, dos, tres o quatre per al Manuel, dos, tres o quatre per a la Maria).
En cas de poca gent, l'alce de les campanes es farà començant per les tres noves, després el Manuel sol i finalment la Maria sola. L'alce s'haurà de fer abans del toc de l'hora corresponent, llevat de les Misses Bisbals.
Cor diari
El cor diari automàtic s'interpreta, com ja sabem, amb el toc mecànic de la Bàrbera. No obstant, si haguera un campaner en la torre, pot acompanyar el toc amb el repic manual de la Caterina, sense que el cor canvie de significat.
Oracions de dissabte i diumenge
Les oracions del cap de setmana, al mig dia i a la poqueta nit, van precedides del mig vol de la Bàrbera, així com el toc de la Sabatina. En el cas que haja un campaner en la torre, pot acompanyar el toc amb el repic manual de la Caterina, sense que el toc canvie de significat.

Els tocs de la Catedral i les ParròquiesÍndex general
 • Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • Llista de tocs: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (1994)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 26-09-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 35 Visitants: 34 Usuaris: 1 - francesc