Restauració de la campana grossa de Tales


Fa unes setmanes la campana grossa de l'església de Sant Joan Baptista de Tales va tornar al poble després d’haver sigut restaurada. De nom Maria de la Concepció, va ser fosa l'any 1862 pel fonedor Juan Traver d'Artana en un pati pròxim a l'església, però des de feia uns anys presentava un clevill a la boca que impedia que sonara correctament, pel que ha viatjat fins a Àustria per a ser soldada i per a que tornara a recuperar el seu so original.

Pel que fa al contrapés, s’ha substituït el que tenia de ferro per un nou de fusta amb el perfil tradicional local. Esta forma de la truja s’ha pogut recuperar gràcies a unes fotos antigues del campanar on s’aprecia l’aspecte original de les campanes, ja que de la mateixa manera que l'arquitectura tradicional varia depenent del lloc, la forma dels contrapesos de les campanes també ho fa, atorgant una identitat i idiosincràsia única a eixa zona, que és molt important posar en valor i recuperar sempre que es restaure qualsevol campana.

Des d’ací volia agrair a l' Ajuntament de Tales per la seua implicació i per haver-me deixat formar part del procés de restauració de la campana dissenyant la nova truja, i també a l’empresa Relojes y Campanas monumentales pel bon treball que han fet.

JORDÀ SALA, Josep

Josep Jordà Sala / FACEBOOK (24-05-2023)

 • Parròquia de Sant Joan Baptista - TALES: Campanes, campaners i tocs
 • TALES: Campanes, campaners i tocs
 • RELOJES & CAMPANAS MONUMENTALES (NÀQUERA) : Intervencions
 • TRAVER, JUAN (ARTANA) (NÀQUERA) : Inventari de campanes
 • Restauració de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Josep Jordà Sala / FACEBOOK (2023)
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 29-05-2023
  Convertir a PDF