Proposta de restauració de les campanes – Antiga església de Sant Francesc Xavier – Conselleria de Cultura, Educació i Esport

L'antiga església de Sant Francesc Xavier forma part en l'actualitat del complex d'edificis dedicats a la Conselleria de Cultura, Educació i Esport.

Eixe temple comptava amb quatre xicotetes campanes dels Roses. Eixes campanes, el diàmetre del qual va des de 35 a 50 cm i amb un pes de 35 a 45 quilos. Les seues notes són indeterminades, característiques de les campanes tradicionals.

Les campanes originals estaven dotades de jous de ferro, amb sengles cigonyals, de manera que es podien tocar des del peu de la torre, per als diversos actes festius de l'antic Reformatori. Eixes instal·lacions manuals encara es conserven en l'edifici. No obstant és probable que per a certes ocasions es tocaren les campanes des de la mateixa sala, com indiquen els nombrosos grafits que encara es troben en els seus murs, i que indiquen noms de “campaners”.

Les campanes van ser depositades en 1992 per la Generalitat Valenciana al Gremi de Campaners Valencians, una associació cultural nascuda en la catedral de València, i dedicada des de 1988 al toc manual de les campanes de la Seu Valentina.

Estat actual de les campanes

Les campanes van ser restaurades per encàrrec del Gremi de Campaners Valencians, dotant-les de sengles jous de fusta, a l'estil tradicional valencià, i instal·lades en un singular carromato, denominat Campanomòbil que hi ha servit per a mostrar en directe davant de nombrosos grups de persones la manera tradicional de tocar les campanes.

El Campanomòbil ha sigut utilitzat en nombrosos llocs, des de België fins a la Comunidad de Murcia, passant per France, Aragón, Catalunya, Castilla la Mancha i sobretot la Comunitat Valenciana. Així s'han utilitzat en concerts, en cursos o en mostres de tocs tradicionals en Leuven (België), en Jaca, Zaragoza o Teruel (Aragón), a Tarragona i Barcelona (Catalunya), a Murcia (Comunidad de Murcia) o a Caudete (Castilla la Mancha, encara que abans va ser part de la Comunitat Valenciana). En el nostre territori s'han fet dotzenes de concerts, la relació del qual (incompleta) pot consultar-se en Internet: Bibliografia del campanomòbil

Les campanes es troben en bon estat de conservació, quant als bronzes, els batalls o els jous. No obstant seria necessari netejar-les, per mitjà d'un doll d'arena humit i suau, per a recuperar la sonoritat original. No es tracta d'un procés estètic, sinó acústic.

Proposta de reubicació de les campanes

Dins del procés de restauració de l'antic temple de Sant Francesc Xavier, es proposa la reposició de les campanes en el seu lloc d'origen. No obstant pareix convenient fer algunes observacions:

Proposta de restauració

En conseqüència ha de sol·licitar-se a les empreses especialitzades la restauració de les campanes de la Conselleria d'acord amb les condicions següents:

València, 28 de novembre del 2005
Dr. Francesc LLOP i BAYO
Tècnic d'etnologia
  • Campanomòbil del Gremi de Campaners Valencians - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • Conselleria de Cultura - antiga església Sant Francesc Xavier - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • ROSES, HERMANOS (SILLA) : Inventari de campanes
  • ROSES, HERMANOS (SILLA) : Intervencions
  • Campanomòbil: Bibliografia
  • Restauració de campanes: Bibliografia
  • Francesc LLOP i BAYO: bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Generalitat Valenciana (2005)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 40 Visitants: 39 Usuaris: 1 - servidor