Restauració de la campana “Antònia” de La Mata de Morella

Han començat els treballs de restauració de la campana “Antònia” de La Mata de Morella, per als quals ha sigut necessari baixar-la per iniciar un llarg procés.
La campana, que està badada serà transportada a Alemanya, per ser soldada per l’empresa Lachenmeyer de Nördlingen, una de les poques companyies especialitzades en recuperar la sonoritat perduda, amb tècniques de soldadura. El procés durarà al menys quatre mesos.
Mentre tant s’està restaurant la “truja” de fusta, és a dir el contrapés que dóna una sonoritat especial a les campanes, per part de l’empresa “2001 Técnica y Artesanía” de Catarroja. En el cas de l’Antònia, la truja és probablement la part més antiga del conjunt, i en tot cas, la més singular, i digna de ser conservada.
La campana “Antònia” s’anomena així per ser finançada per la confraria de Sant Antoni de La Mata en l’any 1902, encara que la forma de ser construïda i decorada és característica d’un fonedor ambulant anònim que treballava amb tècniques dels primers anys del segle XIX.
La restauració serà finançada amb una subvenció de 3.150 € de la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià i permetrà recuperar la sonoritat, així com la seguretat d’unes instal·lacions tradicionals. No és la primera vegada que s’actua en aquell campanar, ja que en 2000 es va restaurar la campana més antiga, de 1748, que fon instal·lada, com l’Antònia, per tocar exclusivament de manera manual.

LLOP i BAYO, Francesc
Generalitat Valenciana (07/09/2004)
 • Parròquia de la Mare de Déu de les Neus - LA MATA: Campanes, campaners i tocs
 • LA MATA: Campanes, campaners i tocs
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA, S. L. (MASSANASSA) : Intervencions
 • Restauració de campanes: Bibliografia
 • Francesc LLOP i BAYO: bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Generalitat Valenciana (2004)
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 01-02-2023
  Convertir a PDF