LLOP i BAYO, Francesc - Consueta de Rafael AGUADO (1912)

Consueta de Rafael AGUADO (1912)

La Consueta "perduda" d'AGUADO

El descobriment d'aquest manuscrit ha estat un dels moments més emotius de la ja llarga trajectòria del Gremi de Campaners Valencians. Tots pensaven que l'original havia desaparegut en els incendis del 1936, i així ho manifesta Rafael Aguado en la premsa dels Últims anys quaranta.

I heus ací que, de pronte, apareix una còpia integra, manuscrita, en la Biblioteca de Nicolau Primitiu, amb una nota d'aquell patriarca de la cultura valenciana, dient que és una còpia de la llibreria d'almela; suposem que Almela i Vives.

Amb aquest document que ara trancribim, s'obri, finalment, la via de la normalitat per a l'esmentat Gremi de Campaners Valencians, i, si me ho permeteu, per a les campanes valencianes. Ja no estem elucubrant com interpretar una venerable Consueta del segle XVIII; ara sabem fins on va arribar. I entre l'una, l'original, i l'altra, l'evolucionada, tenim el discurs del canvi que ens pot servir per anar més enllà, sense perdre la referència de la tradició i adaptant-nos, també, a la nostra modernitat, a les nostres necessitats actuals.

La Consueta d'Aguado, junt a la Consueta d'Herrera (la Consueta Mare) seran ara la base suficient i necessària per redactar una Consueta Nova, per mantindre aquestes tradicions, conservades i renovades al mateix temps.

Hem d'agraïr a Carles Pitarch, etnomusicòleg valencià, que ens donà una de les majors alegries de nostra vida, en descubrir-nos l'existència d'aquest document.

També cal dir que la Biblioteca Valenciana ens ha donat totes les facilitats i més per treballar sobre el document, i que no podrem mai agraïr prou la conservació i les facilitats per a la publicació d'aquest document que és bàsic per als campaners i els aficionats a les campanes valencianes.

El document original, o millor dit la còpia manuscrita del Cuaderno d'Aguado, té la referència "Manuscrit 91", i està microfilmat en la pràctica totalitat.

Per el que fa a la transcripció hem procurat de mantindre la organització original del document, regularitzant l'ortografía, especialment els accents, i els dubtes entre b-v, x-s, y-i. Hem guardat les paraules subratllades així com les abreviatures, sovint peculiars.

No hi ha cap anàlisi del document: temps hi haurà de fer-ho. Però tenim, al menys, el gran goig de recuperar, i de posar en pràctica, l'autèntic monument que suposa el Cuaderno de Aguado.

Aquesta Consueta es publica amb motiu del I Congrés de Campaners de Catedrals d'Europa, que té lloc a Segorbe, del 13 al 15 de desembre de 1991.

Dr. Francesc LLOP i BAYO
Gremi de Campaners Valencians
 • Lista de toques: Bibliografía
 • Francesc LLOP i BAYO: bibliografia

   

 • Volver a la página anterior
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Dr. Francesc LLOP i BAYO (2004)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 02-03-2021
  Convertir a PDF