Miquel Babot, el darrer campaner

Durant 36 anys va ser l’escolà i el campaner de la parròquia de Sant Joan Baptista. Miquel Babot va deixar de tocar les campanes ara fa quinze anys, per deixar pas al sistema elèctric.

Miquel Babot, a casa seva

Miquel Babot té 92 anys. Durant bona part de la seva vida –concretament 36 anys– ha estat l’encarregat de fer sonar les campanes de l’església de Sant Joan Baptista, a més d’exercir com a escolà i desenvolupar altres tasques de col·laboració amb la parròquia. Va ser el capellà Pere Simó, l’any 1944, qui li va proposar encarregar-se’n “perquè tenia temps”, tot i que aleshores ja treballava conreant els fruiters d’un camp propietat de la família i fent d’escorxador per a l’Ajuntament de l’època.

La figura del campaner era abans força important perquè feina d’informador a la ciutadania: segons sonaven els tocs de campana, es comunicava una defunció, un naixement i, fins i tot, l’inici de la Festa Major. La població tenia cançonetes per als tocs de les campanes.
Miquel recorda com, per exemple, set tocs significaven que havia nascut una nena i nou, ”no és nena, que és nen”, segons resava la tonada que cantava la gent seguint el ritme que venia de dalt del campanar, una melodía que s’aconseguia combinant la campana gran amb la petita.

una imatge del campanar de l’església des d’on Miquel feina sonar les campanes

Altres tocs eren el de l’Ave Maria (9 tocs dividits en tres blocs de tres), el repicar i, fins i tot, el d’alerta d’incendi. Miquel Babot era, per la seva feina, força popular. Va tenir tres fills i ara, des del seu pis del passeig del Canal, encara recorda la seva feina amb les campanes, una tasca que la tecnologia, com en altres tants oficis, ha fet desaparèixer. Tot i això, encara molta gent recorda aquell so de les campanes, que componia en Miquel amb les seves mans tot estirant la corda dalt del campanar.

Ajuntament de Sant Joan Despí
Butlletí de la Gent Gran Núm. 25 (Juliol de 2005)
 • SANT JOAN DESPÍ: Campanes, campaners i tocs
 • BABOT, MIQUEL (SANT JOAN DESPÍ) : Tocs i altres activitats
 • Campaners: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Butlletí de la Gent Gran (2005)
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 05-12-2020
  Convertir a PDF