Campanar de Nostra Senyora de l´Anunciació d´Aldaia (25-11-2006)

Mostra de tocs tradicionals valencians

Preparant les cordes per a repicar

El campanar de Nostra Senyora de l'Anunciació d'Aldaia i les seues campanes
El campanar de Nostra Senyora de l'Anunciació d'Aldaia compta amb sis campanes dels quatre últims segles. Hi ha dues campanes del segle XVIII: Maria, el tiplet, on posa ABE MARIA i fou feta cap a 1750 i la major, Maria Victòria Lluïsa, amb una complexa inscripció: MARIA VICTORIA LVISA SE RENOBO I785 SIENDO ECONOMO EL D + IVAN BAVTISTA + / E + FERRER + ALCALDE MAYOR IVAQUIN MAS AL OR IAIME FERRANDIS + AL + SE / MARIANO + ALINDO + RE + PRI + ROQVE FERRANDYS + RE + SE + MANVEL FOLGADO + FABRIRO + IOSEHP FERR / + ANDIS + / GARCIA + FECI + " que vol dir MARIA VICTÒRIA LLUÏSA, SENT RECTOR EL DOCTOR JOAN BAPTISTA I FERRER; ALCALDE MAJOR JOAQUIM MAS; ALCALDE ORDINARI JAUME FERRANDIS; ALCALDE SEGON MARIÀ ALINDO, REGIDOR PRIMER ROC FERRANDIS; REGIDOR SEGON MANUEL FOLGADO; FABRIQUER JOSEP FERRANDIS. GARCIA EN VA FER. Les abreviatures AL podrien significar també ALGUACIL, mentre que el fabriquer és l'encarregat de "la fàbrica", éa a dir del manteniment del temple.

Dues campanes són del XIX SANTA BÀRBERA (1873) i MARIA DEL CARME (1887) "A EXPENSAS DE LOS NIÑOS DE / LA PRIMERA COMUNION DE ALDAYA". Un altra campana és de 1945, SANTS DE LA PEDRA, refosa per MANUEL ROSES VIDAL de València. La darrera campana, L'ENCARNACIÓ fou fosa en 2002 pels HERMANOS PORTILLA de Gajano. Excepte aquesta última, les altres campanes estan mal electrificades, i en perill de trencament; necessiten recuperar, com la més nova, la instal•lació tradicional que millora el so i conserva les campanes per molts segles.

Els Campaners de la Catedral de València
Els CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA són una associació cultural dels que toquen les campanes de la Catedral de València durant totes les festivitats de l’any, i formen part del GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS és una associació cultural, fundada en 1989, i dedicada a recuperar la tradició de tocar les campanes manualment. Els associats, més de 220, toquen actualment en les catedrals valencianes de Segorbe i València i en altres campanars com Albaida, Alqueria de la Comtessa, Bocairent, Castelló, Caudete, Cheste, Eslida, Jérica, Massanassa, Nules, Otos, Quesa o Ontinyent.

A banda de l'activitat sonora, els associats es dediquen a l'estudi, la investigació, la conservació i el seguiment de les restauracions. Es tracta de conéixer, utilitzar, conservar i difondre les peculiars característiques d’un instrument musical destinat a usos comunitaris. No oblidem que les campanes, ben conservades, sonen igual al llarg dels segles i són, per tant, la més antiga música viva, la més alta i sonora vida comunitària.

No estem en contra de les mecanitzacions de campanes, però s’han de fer seguint tres condicions: conservar (o restaurar) les instal•lacions originals, reproduir els tocs tradicionals i no impedir els tocs manuals. Es tracta de considerar el conjunt (campanar, campanes, instal•lacions i tocs) com un únic instrument musical, que cal conservar i mantindre en ús, com un singular element patrimonial.

Concert de campanes - Eliseo tocant el repic de Benedicció
Concert de campanes - Francesc repicant a Dominica Morada durant el concert
Toc d'oració
El toc d'oració, mol senzill, marca les tres parts de la jornada: 1'alba (quan neix el dia), el mig dia (l'únic moment exacte, en la cronometria tradicional: quan el sol està més alt) i l'ocàs. És toc de temps i d'oració, que ara toma a reproduir-se gràcies als ordinadors, que substitueixen als escolans tradicionals, morts fa molts anys.

Repic de bendició
El toc més tradicional i antic de la ciutat de València, que ha segut totalment oblidat de la memòria col•lectiva, i substituït pel vol de campanes, abans reservat a les quatre o cinc festes majors de l'any. El repic utilitza totes les campanes del campanar i és una música d'acompanyament que dura tant com l'acte assenyalat.

Dominica Morada
Al llarg de l'any hi havia distints tocs per marcar els temps litúrgics (i també temps naturals). La Dominica Morada, interpretada en Quaresma i Advent, anunciava el "cor" o pregària comunitària del diumenge.

Vol general
Les campanes voltejaran, impulsades per cordes i les mans dels campaners, en diverses combinacions. La tècnica del toc és la tradicional, motivada per l’altura a la que estan posades les campanes.

Toc de tancar les muralles i d'ànimes
Quan la nit ja es fosca, el campaner abans i l'ordinador ara interpreten un senyal que anuncia que es van a tancar les muralles de la ciutat (llevat d'una porta que serà de peatge!). El toc acaba en el record dels difunts, i anuncia l'inici de la nit, el regne de la foscor i de la mort.
Concert de campanes - Paco repicant en el concert

CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (2006)
 • Parròquia de l'Anunciació - ALDAIA: Campanes, campaners i tocs
 • ALDAIA: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
 • Concerts de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2006)
  campaners@hotmail.com
  : 23-10-2021
  Convertir a PDF