Presentació i projecte de la Campana nº5 de l’Assumpció de Santa Maria. Sants de la Pedra.

El Campanar de la Vila tindrà, abans de que finalitze l´any, una campana més. Dels projectes finals que engloben la restauració de les quatre campanes menudes i la creació de dues noves per igualar el conjunt es dividirà en tres fases. La primera serà l´adequació i creació de la nova campana Sants de la Pedra que enllaçarà la més gran de les campanes triples amb la més menuda de les set majors. La segona tindrà lloc al remodelar el sol i l´escala d’accés més endavant on es contempla la restauració de tres de les quatre campanes menudes i, per últim, una tercera i última amb la fosa d’un nou bronze entre el Sant Ignasi i la Maria.

Vos presentem amb el projecte adjunt, el que serà a partir d´ara la campana que complete el conjunt amb dotze bronzes, essent a partir d’aleshores el campanar que més campanes tinga de la Comunitat Valenciana. Recordar-los que fins ara el Campanar de la Vila tenia un total d´onze campanes igualat en nombre i registre a la Catedral Valenciana i la torre del Micalet, amb l´aparició d´aquesta nova peça s´espera incrementar el conjunt amb la dotzena on en un futur tancarem el patrimoni campaner de la torre major de la ciutat amb tretze campanes.

Sants de la Pedra, Abdó i Senen rendirà record, testimoni, fe i homenatge als qui foren uns dels principals patrons de la Vila. Aquest nom l´hem decidit fixar per aquest motiu i també per recordar una de les dedicacions principals que rep l´església arxiprestal d´Ontinyent, és per això, que a la campana és reflectiran les imatges dels Sants de la Pedra que actualment regeixen l´Altar Major del Temple i que varen ser festejats, no fa molt de temps enrere, a la Plaça de Baix amb les conegudes festes dedicades als mateixos.

Aquest projecte és una realitat gràcies l´interès i estima de la Promoció de Camareres de la Puríssima 2006 qui s´encarregaran de sufragar la peça en si com a regal i record del seu pas com a vetlladores de la imatge de la Puríssima amb el recolzament de la parròquia de l´Assumpció de Santa Maria d’Ontinyent que amb el nou plebà en Juan Melchor Seguí ha donat el seu gran interès per fer realitat el projecte.

La nova campana tindrà un pes aproximat d’entre 68 i 72Kg segons l´adaptació del so. Tindrà un diàmetre de 480mm i ocuparà en quint lloc en l´escala de menor a major del conjunt de campanes de la torre. És a dir, la campana estarà compresa entre Sant Josep (42Kg) i Sant ignasi (110Kg). Ocuparà el lloc d´on actualment penja la “Micaleta” (3a campana més menuda que serà traslladada a l´interior de la torre junt amb Ximbolet i Sant Bertomeu). Hi serà col•locada al finestró que mira cap al Salt del Bou i el de l’esquerra vist de dins cap a fora, per tant, serà apreciable amb facilitat des de l´Avinguda Comte de Torrefiel i el Barri del Llombo.

De nou Abel Portilla de Gajano (Santander) serà qui donarà vida a la nova campana vist l´exitós resultat de les quatre noves campanes per a l´església de Sant Josep. Aquest fonedor donarà llum a la tretzena campana que realitze en la nostra ciutat en deu anys. Serà batejada el proper 22 de desembre de 2006 abans de la representació del Cant de la Sibil•la i participarà al concert exposada en l´Altar Major del Temple. A l´endemà del seu bateig, la Promoció de Camareres de l´Any i famílies en general la pujaran a la torre per l´interior i de forma tradicional on voltejarà per primera vegada la vespra i nit de nadal d’aquest any.

Des d´aquestes línies volem agrair de tot cor a Yolanda Francès i família, camarera major de l´any que ha posat el seu gran interès i estima per dur endavant el projecte, clar està, que no hauria pogut ser possible sense el gran i voluntariós equip de camareres que conformen la promoció de l´any. A en Juan Melchor Seguí Sarrió qui només assumir la plebania d´Ontinyent ha mostrat el seu gran interès pel projecte i ens acompanya en tot moment. Com a dades curioses i documentals els infomem que feia 52 anys que no es realitzava cap campana nova al campanar de la Vila i que la creació de la nova campana tot inclòs ascendeix a un total 4800€. Dels quals 1700€ son del bronze en si.

COLLA DE CAMPANERS D´ONTINYENT
COLLA DE CAMPANERS D´ONTINYENT (2006)

 • Arxiprestal Parròquia de l'Assumpció de Santa Maria - Campanar de la Vila - ONTINYENT: Campanes, campaners i tocs
 • Arxiprestal Parròquia de l'Assumpció de Santa Maria - Campanar de la Vila - ONTINYENT: Campanes, campaners i tocs
 • ONTINYENT: Campanes, campaners i tocs
 • PORTILLA, HERMANOS (GAJANO) (MARINA DE CUDEYO) : Inventari de campanes
 • PORTILLA, HERMANOS (GAJANO) (MARINA DE CUDEYO) : Intervencions
 • Campanes (inscripcions, descripció): Bibliografia
 • Fabricació, fosa de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © COLLA DE CAMPANERS D´ONTINYENT (2006)
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 02-02-2023
  Convertir a PDF