Campanar de Sant Bertomeu de Xàbia (18-02-2007)

Mostra de tocs tradicionals valencians


Concert de campanes - ELISEO repicant

Concert de campanes - MARCOS repicant

El dia 18 de febrer va tindre lloc al campanar de Sant Bertomeu de Xàbia una mostra de tocs tradicionals de campanes com a complement a l´exposició "Campaners, campanes i tocs" que es pot contemplar al Museu Arqueològic i Etnogràfic Soler Blasco del 9 al 28 de febrer.
Van participar en el concert quatre campaners, amb l´acompanyament de l´arqueòleg municipal i alguns fotògrafs.

En aquest cas es va optar per fer un programa sols de repic, per mostrar les possibilitats rítmiques i sonores menys conegudes de les campanes i per deixar la porta oberta a futurs concerts on es puguen voltejar les quatre campanes alhora amb seguretat, una vegada restaurades debidament. Com s´aprecia al programa del concert, es van fer dos tocs diaris, dos de festa i dos de mort. Tan sols al Cor de Primera Classe es van voltejar el tiple en la primera part i la Grossa en la segona part.

Va ser destacable la quantitat de públic congregat a la plaça i a la vorera d´un carrer circumdant i que va aplaudir calorosament no sols al final del concert sinó en el moment en què es va començar a alçar la campana Grossa (la Bertomeua) per al toc del Cor de Primera Classe, ja que al poble portaven més de 2 anys sense vore-la i sentir-la voltejar.

Programa del concert

Els tocs per a marcar la jornada
Toc d'oració: batallades de l'Àngelus
Els repics de festa menor
Repic de bendició: toc d’origen medieval per a les festes menors, acompanya algunes processons i altres actes.
Els tocs de mort
Toc de mort de parròquia de València: toc de mort d’home a l’estil tradicional de les parròquies de la ciutat. Les campanes toquen amb ritme lent i trist.
Clamoreig de la Catedral de València: és el toc solemne de mort de la Catedral, es toquen les campanes menors de manera molt ràpida, mentre que les majors marquen el ritme de dol.
Els repics de festa major
Cor de Primera Classe de la Catedral de València: toc documentat en el segle XVIII i que era el típic de les festes majors. A la primera part volteja la campana xicoteta i a la segona, la campana Grossa, sempre acompanyant amb el repic d’alguna campana menor.
Els tocs per a marcar la jornada
Tocs de tancar les muralles i d'ànimes: per a marcar l'inici de la nit.

Concert de campanes - MARCOS repicant
>
Concert de campanes - el públic a la plaça i carrers dels voltants

El campanar de Sant Bertomeu de Xàbia i les seues campanes

El campanar de l’església de Sant Bertomeu, construït tot ell en pedra tosca, data de 1659.
Les seues campanes, en canvi, són molt posteriors; després de la destrucció de l’anterior conjunt de campanes en la guerra civil, en 1941 es decideix fondre tres campanes noves, dos xicotetes i una mitjana, a més de la major, fosa en 1942. En 1963 segurament es refon la mitjana, moment probablement en què es mecanitzaren també les quatre campanes, substituint els tradicionals contrapesos o truges de fusta pels actuals de ferro.

Els noms d’aquestes campanes, de menor a major, són Victòria (151 kg.), Sebastiana (190 kg.), Mariana (480 kg.) i Pax, coneguda també com la Grossa o Bertomeua, que arriba als 1330 kg. aproximadament.

Els tocs tradicionals del poble, executats pels campaners i sagristans, s’han perdut, van desapareixent de la memòria col•lectiva per deixar pas a la monotonia dels mecanismes automàtics. Amb aquest concert es vol rememorar el so perdut, la música tradicional perduda i recuperada de les campanes.

Els Campaners de la Catedral de València

Els CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA són els encarregats des de 1988 del toc de les campanes de la Catedral, del seu manteniment i la seua difusió. Entre altres activitats, a banda dels tocs al llarg de l’any litúrgic, disposen d’una pàgina Web, campaners.com la qual difon nombroses informacions entorn a les campanes: inventaris, fotografies, informes, articles, gravacions...
Els Campaners de la Catedral de València formen part del GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS, una associació cultural, fundada en 1989, i dedicada a recuperar la tradició de tocar les campanes manualment. Els seus membres, més de 220, toquen actualment en les catedrals valencianes de Segorbe i València i en altres campanars, com Albaida, Alqueria de la Comtessa, Castelló, Caudete, Eslida, Jérica, Massanassa, Nules, Petrés, Ontinyent o Sagunt. A banda de l´activitat sonora, els associats es dediquen a l´estudi, la investigació, la conservació i el seguiment de les restauracions.

Es tracta de conèixer, utilitzar, conservar i difondre les peculiars característiques d’un instrument musical destinat a usos comunitaris. No oblidem que les campanes, ben conservades, sonen igual al llarg dels segles i són, per tant, la més antiga música viva, la més alta i sonora vida comunitària.

No estem en contra de les mecanitzacions de campanes, però s’han de fer seguint tres condicions: conservar (o restaurar) les instal•lacions originals, reproduir els tocs tradicionals i no impedir els tocs manuals. Es tracta de considerar el conjunt (campanar, campanes, instal•lacions i tocs) com un únic instrument musical, que cal conservar i mantindre en ús, com un singular element patrimonial.


Concert de campanes - els campaners participants als tocs

CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (2007)
  • Parròquia de Sant Bertomeu - XÀBIA: Campanes, campaners i tocs
  • XÀBIA: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • Campanes (inscripcions, descripció): Bibliografia
  • Concerts de campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2007)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 92 Visitants: 92 Usuaris: 0