La matraca de Santa Maria de Sagunt restaurada i exposada en la Sang

Tornarà a escoltar-se després de més de mig segle en silenci

La Majoralia 2007 de la Puríssima Sang de Jesucrist ha restaurat la matraca de l´Arxiprestal de Santa Maria de Sagunt per a que torne a sonar després de vora setanta anys sense fer-ho. La matraca es troba en l´ermita de la Sang esperant a la seua benedicció, junt a altres regals que la Majoria 2007 ha fet a la Confraria, el proper dia 28 de marça les 19:30. Ja beneïda, tornarà a ser col·locada al seu lloc del campanar la setmana vinent per l´empresa encarregada de la restauració, Electrorecamp SL, i estarà preparada per als tocs que Campaners de Morvedre han programat per a la Setmana Santa Saguntina.

S´ha de dir que aquest instrument ha estat datat cap a mitjans del segle XIX , pel que pensem que hem recuperat un dels sons més tradicionals de la Festa, com és coneguda la Setmana Santa Saguntina al municipi. D´ara endavant un so típic de la setmana santa, tornarà a realitzar-se a la Setmana Santa Saguntina junt als altres sons que la caracteritzen, el so de la corneta de Collet i els crits dels plegadors.

Una vegada restaurada la matraca i posada en el seu lloc original, la Colla de Campaners de Morvedre junt a la Fundació Bancaixa Sagunt, restauraran els tiplets Sant Tarsici i Santa Eulàlia, que des de juliol tornen a tocar-se manualment després de vora trenta anys en silenci. Per a aquesta restauració s´ha demanat una ajuda a la regidoria de Patrimoni de l´Ajuntament de Sagunt. Els tiplets, que s´usen només als vols generals festius de forma manual, necessiten una intervenció urgent degut al mal estat de les truges, que ja van ser a penes intervengudes per als seus primer vols dels Sants de la Pedra l´any 2006. Campaners de Morvedre, tornaran a fer-los sonar en els vols de Glòria que estan previstos per a aquesta setmana santa i que com els villancicos, repics i cors ja recuperats en altres ocasions, sonaran d´aquesta manera tan peculiar previstos només per realitzar-se tres voltes a l´any i com tots sabem es realitzen voltejant totes les campanes alhora.

PROGRAMA DE TOCS DE CAMPANES I MATRAQUES EN LA SETMANA SANTA SAGUNTINA

DIUMENGE DE RAMS, 1 D´ABRIL
10:30, 10:45 i 10:55, vols de crida de la campana de l´ermita de la Sang.
11:00, a Santa Maria, Repic de benedicció durant la benedicció de les palmes. En acabar vols de processó al pas de la Burreta per la plaça major, Ajuntament i C/ de Cavallers. Durant la Missa vol de Consagració de la campana Maria, i vol general en acabar.

DIJOUS SANT, 5 D´ABRIL
17:30, 17:45 I 17:55, vols de crida a Missa de la campana de l´ermita de la Sang.
18:30, 18:45 i 18:55, Vols de crida a Missa a Santa Maria, vol de Glòria (amb totes les campanes alhora), en acabar el vol i en senyal de dol, penjament de cordes pel campanar. A la Consagració toc de matraques i durant el trasllat del Santíssim al Monument, toc de matraques.

DIVENDRES SANT, 6 D´ABRIL
12:30, 12:45 i 12:55 a Santa Maria, crida amb matraques als Sants Oficis.
Al Sermó del Desenclavament, toc de matraques a l´eixida del Sepulcre de Santa Maria en direcció a la Sang.
Durant la processó Sant Soterrament, matraques a l´eixida de la Vera Creu de la Sang, al seu pas per la plaça Major, Ajuntament, i al carrer de cavallers, entrada i eixida de Santa Maria i entrada a la Sang.

DISSABTE DE GLÒRIA, 7 D´ABRIL
23:00, 23:15 I 23:25, toc de matraques de crida a Vigília Pasqual i Missa, recuperació de cordes, alce de campanes sense soroll, vol de Glòria, vol de Consagració amb la campana Grossa i vol final.

Campaners de Morvedre
Campaners de Morvedre (24-03-2007)
 • SAGUNT: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS DE MORVEDRE (SAGUNT) : Tocs i altres activitats
 • ELECTRORECAMP S. L. (ATZENETA D'ALBAIDA) : Intervencions
 • Matraques: Bibliografia
 • Restauració de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de Morvedre (2007)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-06-2021
  Convertir a PDF