Els campaners estudien crear una federació ibèrica

El Gremi de Campaners valencians està celebrant les primeres reunions per a impulsar la creació d’una federació ibèrica que arreplegue els interessos dels col·lectius de l’Estat espanyol i Portugal, segons que afirma el secretari del gremi valencià, Francesc Llop.

La intenció del sector és millorar la participació en la federació mundial de carillons, que es reuneix cada dos anys. La pretensió és que la nova federació estiga a punt per a aquest mes d’agost, quan se celebrarà a Bèlgica el 13 Congrés Mundial de Campanes.

Fins al moment, els representants portuguesos i espanyols només participaven de forma particular. Llop va dir que és «possible que les campanes tinguen un significat, una forma de tocar i un nom diferents en cada país però hi ha uns problemes comuns, que són la conservació, la construcció, la difusió i la restauració de les peces i això es pot compartir per a aprendre tots de tots».

Qüestió de noms

La tasca actual consisteix a buscar nom a la nova associació, qüestió «complicada», segons Llop, per a unir a portuguesos i espanyols. De fet, se n’estan estudiant les propostes Associació de Campanologia Ibèrica o, el que més agrada, a tots dos col·lectius, Associació de Campana Ibèrica. A Espanya, els gremis que formaran part de la federació són el valencià, el català, dos castellano-lleonesos i un andalÚs.

Segons Llop el més antic —creat en 1989— i el «més fort» és el de la Comunitat valenciana. L’especialista va assenyalar que a Portugal, on hi ha tres carillons, ha tingut molt bona acollida la proposta d’unificació. Llop va afegir que a l’estat veí els campaners «no tenen encara la força que tenim ací els nous campaners», ja que a Portugal hi ha encara molts campaners tradicionals.

El secretari del Gremi va dir que en l’actualitat la professió ha guanyat en reconeixement social. A hores d’ara «es reconeix que fem mÚsica i que no és una qüestió de quatre bojos», va afegir.

"Levante - El Mercantil Valenciano" (30/06/1998)

 • MASSANASSA: Campanes, campaners i tocs
 • GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Levante - El Mercantil Valenciano (1998)
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 15-06-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 96 Visitants: 96 Usuaris: 0