Entrevista en Radio 9 a Don Antonio Rafael González González, rector de la parròquia de Sant Pere Apòstol de Moixent

-Pare, com es va plantejar el baixar-les per restaurar-les?
-Quan el campaner, les tenien en el taller es quant inclús, no pensaven mes que refondre una i al final van fer tres. És que van refondre, perquè estaven en molt mal estat. Clar, una cosa es quan tu fas una inspecció, allí dalt visual, i després quan estan en el taller és diferent. i després han tingut que augmentar el pressupost sap, vull dir que resulta que quan les tenen en el taller, adverteixen que els danys son majors del que semblava.
Doncs, una vegada començat tot, doncs estupendo, ho arreglem, i entonces tinguem un lloc de sis campanes pues despostes ja per a voltejar, fer repics i per al servici de la Parròquia, veritat.

-Una d’elles, la que estava mirant ací, ha anat a parar cada una de elles, per a ser foses, no? una a Santader, l’altra a Bèlgica. Han viatjat molt les campanes, no?
-(rialles) Si. La de Bèlgica, es perquè resulta que només hi ha allí un taller, on s’atreveixen a fer la soldadura, de eixa raja que tenia la campana. Tenia una raja en el got de la campana, en el puesto on està de on parteix el batall, i entonces, les soldadures ixes són molt delicades, perquè ells tenen que garantir que la campana després podrà voltejar i entonces, la soldadura, és un material que s´adereix a la campana, i tot això té que estar molt ben fet. I entonces en aquell taller si que s´atreveixen a fer ho i en garanties i ho fan be, i entonces, clar, quan hi ha una campana d´este tipus, pues, s´ha d’enviar allà precís, i s´envià allà, i mos l’han arreglada i ha quedat molt bé, calculem que no hi haurà ningun problema i que podrem voltejar-la i fer ús d´ella, que a més és la més antiga, es la del segle XVIII.

-I eixe so, estava un poquet diguem com deteriorat segons vaig llegir també l´altre dia no acabava de ser, no només lo acompassat que tenia que ser sinó que distorsionava una miqueta respecte de les campanes i del deteriorament que patien?
-Efectivament, si. Milloraren molt. Ademes al fundir-ne tres lo que ha ocorregut és que, van fer un estudi musical en tot el procés, i entonces, a partir de la primera de la més gran, de la de Sant Pere i contant en la xicoteta, pues entonces el musicòlegs, les persones que entenen de això, van vindre, van medir, el toc musical de la més gran i la xicoteta, i entonces, s’ha pogut poder indicar-li al fonedor quines dimensions han de tindre les campanes per a tindre uns tocs armoniosos que tampoc, resulta que les que estaven al mig, entre la més gran i la xicoteta, eren també paregudes perquè després de la guerra, clar, els mitjos eren precaris, s’havien comprat tres campanes, inclús, sense dedicar a ninguna advocació cristiana, sinó una campaneta per a voltejar i punto, i per a fer repics, veritat.
I resulta que hi avien tres campanes, estes tres molt aproximades, en toc musical perquè eren de dimensions de pes molt pareguts, i entonces era un volteig molt uniforme .I únicament la més gran i la més xicotiua, per claro, tot això no anava bé, i ara si que s’ha pogut fer la restauració adecuada, de tal manera, que el toc musical de cada campana, està en relació en les demés i fan una harmonia, molt adecuada, i molt bé. És a dir, s’ha guanyat molt en esta restauració, no sols perquè s’ha recuperat la campana històrica, el sistema electrificat, els yugos de fusta, sinó tot el sistema de les sis campanes s’ha pogut adequar bé, per a que siga això, lo que es, un instrument musical. Que dona avisos, que comunica, que congrega, que manifesta festa.

-Pare, qui s´encarrega de la coordinació de tots estos treballs?
-Si, l’empresa ha sigut ELECTRORECAMP, és una empresa de Atzeneta, que són xics jòvens.

-Tot ha caigut en la província?
-(rialles) Si, si claro. Si perquè bueno, perquè també les tenim pròxim a la comarca, són de ahí d’Atzeneta. Clar els retors tenim, prou amistat en estes persones, perquè són ells als que cridem quan tinguem algun xicotet problema, i jo bueno, jo els havia cridat molt, perquè ho tenia tan mal, es que era continuo.

-Era un desespero ja, no?
-Era un desespero, efectivament. I entonces, pues mira en molts enterros he tingut que tocar, pujava un xic jove, i allí en un martell, i a vore com, perquè hi havia que avisar. Sap que vull dir, que ho teniem molt mal. I en les festes i tot això han hagut ocasions que no hem pogut voltejar les campanes, perquè ho teniem molt mal, i era el campaner, el que m´insistia, mire açò es preçís, açò es precís, perquè sinó, es gasta molts diners, i vosté açò no ho té bé, i entonces i s’ha d’arreglar, i s’ha d’arreglar, i clar, gràcies a estes subvencions públiques s’ha pogut perquè era un montat molt elevat, la veritat.

-Clar, açò sol costar molts diners
-Si, exacte, en concret la subvenció de la Diputació són 60.000 euros, però ademés després estan les demés coses que la Parròquia farà front a elles, a obrers, electricistes, en fi, una serie de coses que després nosaltres ja ho acabem.

-Vamos, Pare, que ha deprés que les Campanes barates no son?
-No barates no son, desde luego. Bueno, perquè són sis i són d’unes dimensions estupendes, hi ha que dir-ho tot (rises) .

-Bueno Vosté en nomees tres minutets, com ha sigut aixo de estar sense campanes, segons tinc entés des del 6 de juliol, data que per cert va coincidir amb la data de la visita del Papa Benet?
-Si, efectivament, claro. I una de les campanes s’arreplegà en eixa data, sap. La campana, la segon que li segueix a la de Sant Pere, que és Santa Maria Mare de Déu, pues te fundit, en la campana, eixa data el Quint Encontre Mundial de les Famílies de Benet XVI en València, com també porta el nom del President de la Diputació i del nostre Arquebisbe i entonces, pues, en este temps, clar, per a les festes interessava tindre un volteig de campanes.

-Si perquè si no, tot en silenci no s’hi troba un, no?
-(rialles) Claro, veritat, són unes festes. (rises) Molt això. I els festers mateixa van reclamar a vore com una gravació. I curiosament hi havia un veí d´açí de Moixent que tenia una gravació antiga de les antigues campanes, d’abans de la guerra, de principis del segle XX, doncs era una cinta també molt antiga, un aparato un grudi d’eixos molt antics, una cinta d’ixes molt llarges, i entonces el van portar a un estudi d’electrònica, i o van poder això recuperar i fer unes cintes més actuals, i entonces ha costat també prou eixe procés, però ho van lograr, i va eixir molt digne, i entonces, en la megafonia pública que també s´emitix des del campanar, des de lo més alt, pues entonces en l´Ajuntament, els policies, en molt d´interes i molta paciència, també, cada vegada que feia falta les persones sap. I també, per exemple, la nit de capdall que és un volteig molt gran que acudixen tots el joves, açí les campanar.

-I tot el poble esta pendent d’eixes campanades?
-Clar, al començar l´any, pues també vam començar l’any en un volteig de campanes de Moixent, però de l’antic, gravat

-Gravat, això està bé recuperar eixes coses ademés la tecnologia d’algo té que aprofitar-nos?
-(rises) Efectivament. Ens hem pogut valdre de tot açò, si, si.

-Bueno pues moltíssimes gràcies, per haver-nos contat tot açò, enhorabona per estrenar totes eixes campanes, i a vore si d’açí no res estem parlant, però perquè els han refet eixe campanar, tan bonic que tenen, en un poble que es tot un belemet, tot hi ha que dir-ho, i si algú no ha passat per lo menos per la carretera que passa per el costat de Moixent, pues que ho faça, que val la pena visitar eixe poble.
-Efectivament, si. Moltes gracies a Vostés

SANCHIS TÁRREGA, Felipe (transcripció de l'entrevista) (30-4-2007)
  • Parròquia de Sant Pere Apòstol - MOIXENT: Campanes, campaners i tocs
  • MOIXENT: Campanes, campaners i tocs
  • ELECTRO RECAMP S. L. (ONTINYENT) : Intervencions
  • Campanes (inscripcions, descripció): Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © SANCHIS TÁRREGA, Felipe (2007)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 82 Visitants: 82 Usuaris: 0