Restauració de la campana "Andreua" de la Sang d'Ontinyent


La campana Andreua, ja restaurada

La Colla de Campaners d'Ontinyent ha dut a terme la restauració d'una de les millors campanes, no sols d'Ontinyent ni de la Vall d'Albaida, sinó de la Comunitat Valenciana.


Detall de la campana Andreua, ja restaurada

El treball ha consistit en la substitució de la truja de ferro i del seu motor continu per una truja de fusta, de bella factura, i per un motor d'impulsos. La campana, netejada, s'ha pogut llegir millor, i s'ha protegit amb un barnís especial.


La benedicció dels treballs de restauració

Els treballs de restauració foren presentats a la Comunitat de Carmelites Calçades en una Eucaristia, presidida per Mossén Fernando CREMADES, Plebà de la parròquia de l'Assumpció, el qual va fer la seua homilia en valencià, glosant el paper de les campanes com constructores de comunitat, i avisadores de ceremònies col·lectives.


La prova de la campana

Després de la missa, alguns dels nombrosos participants vàren tocar la campana.


La campana restaurada és duta al peu del campanar

Immediatement després aquesta fou duta a l'exterior del temple, per ser pujada a la seua torre.


La pujada de la campana

Poc després la campana era instal·lada en el seu lloc i tocada manualment, junt a la seua companya, "Maria Elies", de 1898, que serà seguidament restaurada.

La Colla de Campaners d'Ontinyent ha finançat la restauració, que supera els 3000 Euros, i ha dut a terme tots els treballs. La part electrònica i mecànica serà acabada tot seguit per què la campana puga tocar els primers dies de juliol.

La campana restaurada, un dels millors bronzes de la Comunitat Valenciana, és al mateix temps un signe d'identitat i de crida a l'oració de la Comunitat de Carmelites Calçades, titular del temple i del monestir de la Santíssima Sang d'Ontinyent.

La campana, de 1602, de magnífic acabat i bona sonoritat, mereix ser inclosa en l'Inventari General de Patrimoni Cultural de la Comunitat Valenciana, en la categoria de Bé Moble d'Interès Cultural.

Francesc LLOP i BAYO
(29-06-2002)

Nota La campana ha sigut declarada bé moble d'interès cultural per DECRET 217/2018, de 30 de novembre, del Consell, pel qual es declaren béns mobles d’interés cultural el conjunt de setanta campanes gòtiques de la Comunitat Valenciana. DOGV nº 8439 (07-12-2018)

Anàlisi musical de la campana

CampanaHumPrimaTercera menorQuintaNominalSuperquintaOctava nominalGravació
AndreuaFa#4 +16Fa5La5Do5 -2Fa#6 +40Re7 - 31c1696.mp3
Maria EliesDo#4 + 24Si4 +21Mi5 +24Re6 -4La6+15Re#7 -25c3025.mp3

Les mesures de les notes de les campanes estan indicades en cents o centésimes de semito de desviació respecte a cadascuna de les notes que han pogut ser detectades en l'analisi acústic de les gravacions digitals.

Francesc LLOP i ÁLVARO
(29-06-2002)

  • Convent de la Puríssima Sang - Mares Carmelites - ONTINYENT: Campanes, campaners i tocs
  • ONTINYENT: Campanes, campaners i tocs
  • Acústica, afinació de les campanes: Bibliografia
  • Campanes (inscripcions, descripció): Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © LLOP i BAYO, Francesc (2002)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 44 Visitants: 44 Usuaris: 0