Comença l'estudi per substituïr el parallamps del campanar de la Vila d'Ontinyent

Part del campanar on baixa la protecció del actual parallamps
Part del campanar on baixa la protecció del actual parallamps

La Regidoria de urbanisme i patrimoni ha sol·licitat de caràcter urgent, el projecte de remodelació del parallamps del campanar de la Vila que és troba en molt mal estat i en desús des de l’any 1998 quant un informe general de la torre per fer efectiu l’enllumenat artístic afirmava que el campanar de la Vila està sense protecció als llamps.

L’actual parallamps és molt vell, careix de revisions i, a més és troba molt deteriorat tant la llança d’atracció com el subsòl necessari per desintegrar el llamp essent un perill tant per a la torre com per al nucli històric ja que aquest te un radi de cobertura respecte a la protecció.

Cal recordar-los que, turísticament el Campanar de la Vila és el més alt del litoral valencià, el segon espanyol i el quart europeu amb 71’61m d’alçada i que és necessari aquest element protector ja que, si recordem en anterioritat, la construcció de l’actual fanal de ferro, fa poc més de cent anys, va ser ocasionat per la substitució d’un original de rajola de car avista destruït per un llamp.

Tant per la Colla de Campaners d’Ontinyent, l’Ajuntament de la nostra ciutat, com la Parròquia de Santa Maria hem pres consciència de que aquest fet és més que necessari i per tant anem a ficar-nos mans a l’hora per tal que abans de que finalitze l’any puguem tindre un parallamps nou així com la restauració de la creu i penell.

Filiberto Tortosa, regidor de patrimoni i urbanisme ha definit aquesta intervenció com a necessària no sols per protegir el Monument Nacional si no també el seu entorn. La Colla de Campaners d’Ontinyent porta demanant aquesta necessitat des de que s’havia fet el seu informe desfavorable i per tant podem demanar gràcies de que de moment no hem patit cap desgràcia que, no obstant, actualment no ens lleva la por en tot moment quant s’acosta una tempesta. De fet, la última tronada del passat mes de setembre s’arreplegà un llamp al campanar de Sant Carles ja que aquest en té un nou des de l’any 2005. La nostra intenció és que els campanars de Sant Miquel, Sant Carles i Santa Maria tinguen parallamps per tal de protegir el nucli històric així com el Poble Nou. Per al Campanar de la Vila, s’instal·larà el parallamps més potent i existent al mercat d’acord l’envergadura del monument i és realitzaran els corresponents estudis de la pressa a terra, el cable d’acer serà reemplaçat i recorrerà el camí més curt per tal de que siga efectiu.


Colla de Campaners d'Ontinyent (03-10+2007)
 • ONTINYENT: Campanes, campaners i tocs
 • Campanars: Bibliografia
 • Protecció legal campanars i campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Colla de Campaners d'Ontinyent (2007)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-04-2021
  Convertir a PDF