Els tocs manuals de campana de Valčncia es presenten en un fňrum de Corea

El president de l'Associació de Campaners de la catedral de Valčncia, Francesc Llop, oferirŕ dimecres que ve una pončncia sobre els tocs manuals de campanes a la Comunitat Valenciana en el fňrum internacional sobre la transmissió de tradicions als jóvens que l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Cičncia, i la Cultura (Unesco) celebra des de demŕ a Corea del Sud, segons han informat hui fonts de l'Arquebisbat a través d'Avan.

En l'actualitat el 70 per cent dels campaners de la Comunitat Valenciana són jóvens menors de 30 anys, segons ha informat Llop, únic participant espanyol en el fňrum que se celebrarŕ a la ciutat de Gangneung, a 300 quilňmetres de la capital, Seül.

La Comunitat Valenciana "és l'únic lloc d'Espanya que conserva la tradició de tocs de campanes transmesa a les noves generacions pels campaners més veterans", ha assenyalat Llop, qui ha assegurat que el nombre d'associacions de campaners que sorgixen al territori autonňmic valenciŕ "s'incrementa cada any". Les més recents són les de la localitat castellonenca de Borriana i de la població valenciana de Sagunt.

Entre els més jóvens campaners valencians associats hi ha també xiquets "que aprenen dels més veterans els tocs i voltejos per a evitar que es perda esta tradició valenciana a pesar que la major part de les campanes estan electrificades o en procés d'electrificació". Així, un menor de 10 anys forma ja part de l'Associació de Campaners de la catedral de Valčncia, i un grup de 10 xiquets i adolescents estan integrats en l'associació d'Albaida.

L'inici de l'electrificació de les campanes el 1960 que va substituir el seu toc manual pel realitzat per motors va suposar la desaparició a la Comunitat Valenciana d'esta tradició que es remunta al segle XIV. No obstant, fa 30 anys un grup de campaners de Valčncia i de Castelló va tornar a recuperar els tocs i voltejos manuals "per a recobrar la nostra identitat valenciana i el nostre patrimoni histňric", segons Francesc Llop.

A la Comunitat Valenciana hi ha un total de 18 associacions de campaners integrades per més de 200 associats. Les associacions es troben a la ciutat de Valčncia, i a les localitats valencianes de Massanassa, l'Alqueria de la Comtessa, Ontinyent, Albaida, i Quesa. A més, també hi ha associacions de campaners a Sogorb, Castelló, i a les localitats castellonenques de Nules, Alcalŕ de Xivert, Xčrica, l'Alcora, Sant Jordi i Borriana.

En el fňrum de la Unesco en Corea també participaran representants, entre altres paďsos, de Sudŕfrica, Japó, Thailandia, Colňmbia, Canadŕ, Rússia, Cambotja, Nova Zelanda i Filipines, que oferiran pončncies sobre la transmissió a la joventut de les seues tradicions locals.
EUROPA PRESS
EUROPA PRESS (30-10-2006)
 • VALČNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • Congressos, reunions científiques: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALČNCIA
  Campaners de la Catedral de Valčncia
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © EUROPA PRESS (2006)
  © Campaners de la Catedral de Valčncia (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 14-07-2020
  Convertir a PDF