Campaners.com

La major pàgina web del patrimoni campaner europeu


Ens sembla un acudit parlar d’aquesta pàgina web, ja que la paraula pàgina és queda enrere al comentar, millor dit, el gran llibre de www.campaners.com. Volem encetar aquesta secció en profunditat fent dos homenatges alhora i, tots dos tenen un sentit en comú, que foren i en el cas de campaners.com, és, els primers mitjans de comunicació que feren ressò de que a Ontinyent existia un grup de “xiquillos” que toca allò que hi ha damunt d’un campanar i que és diu campanes. En segon lloc al nom matraca, nom que hem ficat en aquest nou apartat, ja que fou el butlletí intern que editava la Colla de Campaners d’Ontinyent en forma de revista fa prou de temps enrere quant no existia açò que diem internet.

És un gran avanç tecnològic el mon de la xarxa i és un gran orgull dir que a València i, gràcies a l’esforç de gent apassionada i meravellosa, existeix un llibre web nomenat campaners.com. Parlar d’ells és no acabar mai. Els més de Deu anys que defineixen a la pàgina web i les més de 250.000 visites han sigut més que suficients per poder parlar d’un element tan singular com son les campanes i demostrar que allò de singular és queda com un mot que fins i tot ofèn. Aquesta pàgina no sols recull la informació, inventari i documentació de quasi tots els campanars de la Comunitat Valenciana, si no també s’ha trencat fronteres a nivell europeu i al cas de l’Estat Espanyol és pot gaudir de més d’un miler de campanes distribuïdes per un centenar de catedrals espanyoles, tot encapçalat per l’Antropòleg i amant de les campanes a l’igual que elles l’han estimat Francesc Llop.

El qui llig açò diu, clar, documentar campanes, és para a pensar i és pregunta: que collons és aixó? Pues la resposta és troba en aquesta pàgina web que no sols és capaç de parlar de la campana es sí si no de com pesa, quant va nàixer, que medeix, com és troba, si és velleta o jove, com parla... S’heu donat compte que pareixen persones? De fet mai se’ns oblidarà de quant Fernando Cremades (actual plebà d’Oliva) ens preguntava com estan les xiquetes, i en raó.

Les campanes han sigut i son el mitjà de comunicació entre el cel i la terra. La funció dels campaners és fer-les parlar, però cal recordar que les que parlen i comuniquen son elles. Començar a citar un per un dels tocs que existeixen, història, anècdotes i llegendes seria fer-nos vells, però en cultura que és sa i no mata. Volem reflectir en aquestes línies que, quant acaben de mirar que fan els campaners d’Ontinyent o a vore que diuen, facen un clic al marge del costat on fica Campaners de la Catedral de València i, agafen cadira, que de ben segur és convertiran en el que som, uns apassionats de les campanes amb un sentiment i fe indefinibles. Si son d’algun poble de l’entorn busquen en la secció de inventaris generals de campanes per poblacions que igual i, el més segur, parlen del seu campanar, les seues campanes, si te matraca, rellotge, rogle, campaneta de missa, si toca o no toca, en fi fiquem tres puntets...

Campaners.com és i serà la mare de les campanes que, amb llàgrimes i suor dels qui l’han creada i mantenen deixa uns texts i unes referències per tal de fer constància de que, en els pitjors dels casos, existia una veu de Deu i del poble que és deien campanes. Molta enhorabona pel gran treball, merescut és i més si en determinades ocasions, no poques, heu nadat contra corrent. No esteu sols, som pocs però valents , com dèiem al principi, aquells “xiquillos” que tocaven les campanes a Ontinyent son ara la gran Colla de Campaners d’Ontinyent que està apunt de complir tretze anys, igual passa amb la pàgina web que ens ha ocupat aquestes línies tan agradables. Deixant-nos de romanços i a per feina, comença l’aventura que mai s’acaba: www.campaners.com

Colla de Campaners d'Ontinyent (04-10-2007)
  • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • COLLA DE CAMPANERS D'ONTINYENT (ONTINYENT) : Tocs i altres activitats
  • Metodologia inventaris i questionaris: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Colla de Campaners d'Ontinyent (2007)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 56 Visitants: 56 Usuaris: 0