La campana dels Màrtirs de Petrés

La campana de Santa Teresa también será restaurada

Baixant la campana Tereseta
Baixant la campana Tereseta

L'església parroquial de Petrés comptarà en breu en cinc campanes voltejables i una de les hores. La restauració de la campana de santa Teresa i la fundició d'una nova campana dedicada als màrtirs Vicent Garzando, fundador de la festa del Xiquet de la Boleta i Victoriano Andrés, rector intel·lectual que escrigué en 1922 la història de Petrés, tancaran definitivament el procés iniciat en la parròquia en desembre de 2003 dedicat a la restauració de les campanes.

La nova campana anomenada "MÀRTIRS VICTORIANO ANDRÉS I VICENT GARZANDO" tindrà un diàmetre de 48 cm, farà de segon tiple i estarà realitzada pels germans Portilla. La campana dels Màrtirs recordarà, cada volta que sone a aquestes dos persones que tant van fer pel poble de Petrés, Andrés entre 1914 i 1923, i Garzando entre 1929 i 1935. Dels dos el més conegut és Vicent Garzando que no només té un carrer a la població, sinó que a més a més, té una missa aniversari especial al sendemà de la festa dels Xiquets, festa que fundà en 1934 quan encara era pàrroc de Petrés. L'altre rector, va ser un intel·lectual que va estar molt interessat en la història del poble i del seu patrimoni, doncs es dedicà a recuperar i escriure la història de Petrés a partir dels documents que hi havien a l'Arxiu Parroquial. Aquest manuscrit perdut, pot consultar-se gràcies a que en 1957 arribà a les mans d'un veí del poble, Ramón Martí Garcerà, que se'l copià i aquesta còpia encara existeix. A més a més, hi existeix la notísicia de la tasca investigadora de Victoriano Andrés, gràcies a un llibre sobre els pobles de la diòcesi de València de l'erudit Josep Sanchis Sivera escrit en 1922, en el qual, quan parla de Petrés diu que el senyor rector d'aquesta població està escrivint la seua història. Victoriano Andrés és, a més a més, l'autor del Catecismo Gráfico Infantil, realitzat en 1928.

Aquesta campana dedicada aquests dos màrtirs estarà acabada abans de que siguen beatificats, i durà el relleu de les seues cares i de la creu dels màrtirs que es representa al sarcòfag anomenat de sant Vicent Màrtir que es conserva al Museu de Belles Arts de València. La campana es col·locarà sota la tiplet xicoteta, de 1915, campaneta que per alguns prové d'un vaixell.

La decisió de fondre una campana més, ve donada per a crear un conjunt harmònic de quatre campanes, ja que la que fa de tiple en l'actualitat és massa xicoteta i resulta estrident als tocs, incorporant una més greu entre aquesta i la xicoteta, anomenada de Sant Jaume (1730), farà que el conjunt resulte més harmoniós i els vols generals més solemnes. Amb aquesta campana el campanar de Petrés serà junt als campanars dels Sants Joans de Faura i Estivella, una torre de cinc campanes voltejables, per darrere del de la Vila de Sagunt que en té set.

A més a més d'aquesta campana dels Màrtirs, també se li ha encomanat a l'empresa Electrorecamp SL d'Albaida, la restauració de la campana Santa Teresa per a que siga reparada d'un clavill ocasionat pels forts colps i altes revolucions dels antics motors que les campanes de Petrés tenien fins a aquestes últimes restauracions, en les quals han estat substituïts per altres d'impulsos que controlen les revolucions, simulen els tocs manuals, i els permeten. Aquesta campana una volta restaurada serà col·locada en una biga al centre del campanar per a que toque les hores. Campaners de Morvedre es reunirà amb l'Ajuntament de Petrés per a que col·labore en la restauració d'aquesta campana, ja què les hores són un servei públic que en aquest cas dona l'església al poble.


Campaners de Morvedre
(06-10-2007)
  • Parròquia de Sant Jaume - PETRÉS: Campanes, campaners i tocs
  • PETRÉS: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS DE MORVEDRE (SAGUNT) : Tocs i altres activitats
  • ELECTRO RECAMP S. L. (ONTINYENT) : Intervencions
  • PORTILLA, HERMANOS (GAJANO) (MARINA DE CUDEYO) : Inventari de campanes
  • PORTILLA, HERMANOS (GAJANO) (MARINA DE CUDEYO) : Intervencions
  • Fabricació, fosa de campanes: Bibliografia
  • Restauració de campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de Morvedre (2007)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 49 Visitants: 49 Usuaris: 0