El mercat medieval de Sagunt més sonat

El número de la rifa premiat amb el socarrat de l'església de Santa Maria és el 1413 de la tira verda

Socarrat de l'església de Santa Maria, realitzat pel campaner Josep Caballer i Mateu
Socarrat de l'església de Santa Maria, realitzat pel campaner Josep Caballer i Mateu

Un any més els campaners hem estat present en el mercat medieval de Sagunt. Enguany Campaners de Morvedre hem estat acompanyats tots els dies de fira amb representants de la Colla de Campaners d'Ontinyent que van dur per al gaudi dels visitants, i sobretot dels xiquets el campanomòbil, el rotgle de 36 campanes i una de les matraques (trebanelles) portàtils. Campaners de Morvedre, a més a més, comptava amb la campaneta electrònica de l'empresa Electrorecamp SL i amb un campanar realitzat i montat per aquesta empresa i decorat pels components de la Colla de Campaners de Morvedre de cinc campanes, donades per Pepe Giménez, Campaner de la Catedral i gran amant del món de les campanes, veí de Gilet.


El campanar xicotet de Morvedre i el campanomòbil, rotgle i matraca d'Ontinyent van ser un dels atractius més importants d'aquesta edició del tradicional mercat medieval del 9 d'Octubre, i és que una de les finalitats proposades per aquestes dues associacions és aproximar el món campaner i difondre'l a la societat. Durant els dies de mercat s'explicaven als interessats coses sobre les campanes, però sobre tot de les matraques, els xiquets participaven activament tocant els instruments exposats, i també pintant dibuixos de campanes. A més a més es demanava la col·laboració amb la Colla de Campaners de Morvedre per a dur endavant els nous projectes de la Colla. La col·laboració era un donatiu de dos euros per la compra d'un calendari de 2008 amb les fotos i dades de totes les campanes grosses del camp de Morvedre, així com l'entrada en una rifa d'un socarrat i la degustació de mistela.


Campaners de Morvedre té com a prioritat, ara per ara, tancar la sala de campanes del campanar de Sant Jaume de Petrés, ja que fins a finals d'agost vivia una gran colònia de coloms que des de Pàsqua van embrutar i deixar insalubre el campanar. Campaners de Morvedre posà reixes per dins d'algunes finestres del campanar i ha comprat i en breu instal·larà una porta nova per a la sala de campanes, ja que la que hi havia estava trencada i era un dels llocs per on entraven els coloms. S'ha de dir que Campaners de Morvedre tragué del campanar un sac d'excrements de colom i polvoritzà per a les puses i els polls que aquests animals havien deixat a l'escala del campanar. Com a projectes està també la matraca del campanar d'Estivella, ja pressupostada i encarregada.


Campaners de Morvedre agraeix a tothom l'ajuda i l'interés mostrat per les campanes, sobretot a la colla agermanada de Campaners d'Ontinyent que un altre any ha prestat els seus serveis desinteressadament, i ens ha ajudat de bon grat a acostar el patrimoni campaner no només als morvedrins, sinó també a tots els visitants del mercat. S'ha de dir que ens han visitat i col·laborat, a banda de saguntins i veïns del Camp de Morvedre, gent sobretot de Puçol, El Puig, Rafelbunyol i la Creu (Pobla de Farnals), també de València i Xirivella, fora de la nostra comunitat de Burgos, Conca i Terol i de les nostres fronteres estatals de Colòmbia, Itàlia i Uruguai.

Campaners de Morvedre
(10-10-2007)
 • Parròquia dels Sants Joans - ESTIVELLA: Campanes, campaners i tocs
 • Parròquia de Sant Jaume - PETRÉS: Campanes, campaners i tocs
 • Parròquia de Santa Maria - Campanar de la Vila - SAGUNT: Campanes, campaners i tocs
 • ESTIVELLA: Campanes, campaners i tocs
 • PETRÉS: Campanes, campaners i tocs
 • SAGUNT: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS DE MORVEDRE (SAGUNT) : Tocs i altres activitats
 • COLLA DE CAMPANERS D'ONTINYENT (ONTINYENT) : Tocs i altres activitats
 • ELECTRO RECAMP S. L. (ONTINYENT) : Intervencions
 • Campanomòbil: Bibliografia
 • Coloms i altres plagues: Bibliografia
 • Conservació, manteniment: Bibliografia
 • Matraques: Bibliografia
 • Restauració de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 21-06-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 98 Visitants: 98 Usuaris: 0