Noves matraques a Petrés i Estivella

Campaners de Morvedre fent sonar les matraques de mà dalt del campanar
Campaners de Morvedre fent sonar les matraques de mà dalt del campanar

La Colla de Campaners de Morvedre realitzarà dos noves matraques per a les poblacions de Petrés i Estivella. En aquestes dues poblacions s'han conegut els tocs de matraques, això sí, però, de diferent manera. mentre que a Estivella existeix una matraca dalt del campanar datada de 1919 que es troba en un estat dolent de conservació, a Petrés eren els escolanets qui donaven la volta al poble fent sonar matraques de mà. Cada vegada que feien una volta significava un toc.

La matraca de Petrés serà donada per la colla a l'església de Sant Jaume amb motiu de l'acabament de la restauració general de totes les campanes i la col·locació d'una nova. En aquesta última restauració, la campana Santa Teresa o de la Capella, serà col·locada al centre del campanar en una estructura de fusta, amb l'única funció de marcar les hores civils. Per aquesta raó, l'Ajuntament de Petrés, que des de sempre s'ha encarregat del rellotge i del seu manteniment, costejarà 4.000 € dels 10.000 € que costa la reparació de la campana badada, la seua restauració, l'estructura , la truja de fusta, la col·locació i instal·lació de la campana. A més a més, a l'ordinador d'última generació Apolo II del que disposa aquesta parròquia, se l'instal·larà un mòdem per a que puga rebre ordres via telefònica, sent el primer ordinador d'aquesta comarca amb aquesta tecnologia.

Pel que fa a Estivella, la empresa de tubs Polieco España, pagarà la restauració de la matraca antiga que anirà a formar part del Museu Parroquial d'Estivella, i es farà una de nova que suplirà l'antiga silenciada des de fa més d'una dècada. Amb aquestes dues intervencions Campaners de Morvedre torna a recuperar el so característic de la Setmana Santa amb aquests instruments que supleixen les campanes durant el Tridu Pasqual.

Pel que fa a Torres Torres, la setmana vinent està pensada pujar la campana "Maria, la Xicoteta" al campanar després d'haver sigut restaurada per l'empresa Electrorecamp S.L., la mateixa empresa a la que se li han encarregat la resta de treballs pendents.

Campaners de Morvedre
(03-12-2007)
-
 • Parròquia de Sant Jaume - PETRÉS: Campanes, campaners i tocs
 • ESTIVELLA: Campanes, campaners i tocs
 • PETRÉS: Campanes, campaners i tocs
 • TORRES TORRES: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS DE MORVEDRE (SAGUNT) : Tocs i altres activitats
 • ELECTRO RECAMP S. L. (ONTINYENT) : Intervencions
 • Matraques: Bibliografia
 • Restauració de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de Morvedre (2007)
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 02-06-2023
  Convertir a PDF