Un llibre editat per l'Ajuntament de València destaca el paper de les campanes al llarg de la història

L'autor de l'obra ressalta la "passió" dels valencians per estos objectes i la recuperació del toc manual front a la tecnologia

Un llibre editat per l'Ajuntament de València, titulat "Campanas vivas. La música más alta de Valencia", destaca el paper de les campanes al llarg de la història, tant en la vida religiosa com civil, i la seua activitat en l'actualitat, després d'haver estat recuperades com a "patrimoni" en llocs com la capital valenciana. Este treball, obra de Francesc Llop, president i fundador de Campaners de la catedral de València, s'il·lustra amb imatges de la fotògrafa Luz A. Martín.

La regidora de Cultura a l'Ajuntament de València, María José Alcón, ha presentat hui esta obra juntament amb Francesc Llop, Luz A. Martín i l'autora del pròleg del llibre i impulsora d'este projecte, María Ángeles González, esposa del primer tinent d'alcalde de la ciutat, Alfonso Grau. La presentació ha tingut lloc en un acte celebrat al Saló de Cristall del consistori. Alcón ha destacat durant la seua intervenció que este treball "es podrà llegir i escoltar", atés que inclou un disc compacte "on s'arrepleguen diversos tocs de campana".

Llop, que ha ressaltat la "passió" dels valencians per les campanes i la recuperació del toc manual front a la tecnologia, ha explicat als periodistes que el seu llibre és "un recorregut per la memòria històrica del que van ser les campanes en el passat, de com van deixar de tindre ús i de com s'han recuperat i s'ha aconseguit que ara tinguen sentit com un nou patrimoni". Ha assenyalat que estos instruments són "quelcom que ens han donat els nostres pares i que s'anava acabant" i ha valorat que s'ha aconseguit reprendre el seu paper i "que siguen un patrimoni de què gaudir", ha insistit.

Respecte a l'interés dels valencians per estos objectes, ha comentat que el 50 per cent de les campanes noves que es fabriquen a Espanya es destinen a la Comunitat Valenciana, a pesar que representa el 10 per cent del total de població del país, ha dit. Ha afirmat que açò mostra que les campanes són "part de la memòria històrica i del present dels valencians, tant en la faceta festiva com en la dolorosa".

Francesc Llop ha subratllat la recuperació, especialment a València, del toc natural de les campanes, segons ha apuntat, "un poc superior" als aparells elèctrics amb què es fa sonar estos objectes, per la qual cosa ha indicat que els motors i la tecnologia han de ser en este àmbit "un complement".

Ha lamentat que en el segle XX es pensara que "calia ser modern i europeu" i que açò portara a l'ús de motors s'imposara al toc manual i tradicional, però ha agraït que en el cas de València, l'Ajuntament demanara als campaners -entre els quals en l'actualitat hi ha gent jove, ha destacat- que tocaren a la catedral per al Corpus i que a partir d'eixe moment es pogueren mantindre els tocs manuals per a "expressar els sentiments de la ciutat a través de les campanes".


EUROPA PRESS
(13-12-2007)
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • AVELLANEDA MARTÍN, LUZ (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • LLOP I BAYO, FRANCESC (VALÈNCIA) : Investigador, escriptor, compositor
  • LLOP I BAYO, FRANCESC (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • Campanes (història general i tòpics): Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © EUROPA PRESS (2007)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 38 Visitants: 38 Usuaris: 0