Campanades de Fi d'Any 2007 - 2008

El Campanar de la Vila d'Ontinyent
El Campanar de la Vila d'Ontinyent

Un any més, el campanar de l’Assumpció de Santa Maria d’Ontinyent acomiadarà el 2007 amb les dotze campanades ben sonades i, com no, de forma manual com bé realitzant habitualment la Colla de Campaners d’Ontinyent des de l’arribada del nou mil·lenni l’any 2000.

Si l’any passat ja incloguérem novetats, aquest any en tenim de millors i, amb un gran equip, ja que comptem amb l’ajut i el patrocini de les regidories de festes i cultura del EXCM Ajuntament d’Ontinyent qui a més de incloure una vetllada musical acompanyaran l’acomiadament i benvinguda del nou any amb festa, molta festa, des de la Plaça Major de la ciutat i escoltant el campanar més alt de la Comunitat Valenciana.

Prenguen nota d’aquesta notícia i de les següents línies ja que, a continuació, els detallarem com seran les dotze campanades al campanar major de la ciutat per tal de que els qui ens pugueu acompanyar, no sols pels voltants, si no arreu de on el so de les campanes puga permetre-ho, sàpiga en tot moment que és el que s’interpreta.

En primer lloc volem informar que, a l’igual que l’any anterior i, durant eixa nit, és desconnectaran la resta de rellotges dels diferents campanars de la ciutat per tal de no crear confusions o deshores per tal de que tot Ontinyent puguem disfrutar de unes úniques i espectaculars dotze campanades. Així doncs, tots els campanars de la ciutat, excepte el de la Vila, deixaran de sonar a partir de les deu d’eixa mateixa nit i retornaran la seua marxa normal a l’endemà.

En primer lloc i, una vegada essent les 23’58 s’iniciarà el toc de les campanades de fi d’any amb els següents parts i passos: Primer repicaran de forma alternada i accelerada el conjunt de campanes més menudes de la torre que anuncien la vinguda del nou any, així doncs, la campana Micaleta, Sant Josep i Sants de la Pedra començaran a fer un seguit i ràpid toc de preàmbul escoltant un soroll cridaner i melòdic. A continuació i marcades les 0’00 hores, vindran els doble quarts, és a dir, els tocs dels quatre quarts però fets amb dos campanes de forma alternada de tal forma que s’escoltaran vuit trompades pausades a cada dos que representarà un dels quarts que forma l’hora. Les campanes encarregades de fer el toc dels doble quarts son: els Combregars (1941) com a campana dels quarts actual i el Santíssim (1802) com a campana cívica i antiga dels quarts. Seguidament vindrà el moment esperat, les dotze campanades, que com no les realitzarà la campana de Rauxa o Foc (1563) en procés de ser declarada BIC i amb vora 500 anys anunciant les hores. Les dotze campanades seran lentes i solemnes (no val excusa per atragantar-se el raïm) ja que el meravellós soroll de la campana d’estil gòtic ofereix una forta vibració. Per últim, les campanes xicotetes citades anteriorment tornaran a fer un repic accelerat i alegre com a benvinguda del nou any mentre s’il·lumina amb llum i color disparant focs d’artifici pel voltant en la part més alta de la torre.

Des d’aquestes línies els convidem a acomiadar aquest 2007 i donar la benvinguda al 2008 de la millor forma possible, amb festa, ganes de passar-ho be i amb el nostre patrimoni. Volem agrair de tot cor a tota aquella gent que l’any passat ens seguiren des de les multitudinàries terrasses i balcons per tal de finalitzar l’any amb el seu campanar i els incitem a tornar-ho a fer i, com no a vindre a la plaça major de la nostra ciutat que ens espera una gran vetllada. Moltes gràcies a la Parròquia de Santa Maria per oferir el seu recolzament continu i al EXCM Ajuntament d’Ontinyent que aquest any organitza i patrocina aquesta meravellosa vetllada.


Colla de Campaners d'Ontinyent
(17-12-2007)
 • ONTINYENT: Campanes, campaners i tocs
 • Protecció legal campanars i campanes: Bibliografia
 • Tocs manuals de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Colla de Campaners d'Ontinyent (2007)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-04-2021
  Convertir a PDF