Les campanes del campanar de l'ermiteta de la Concepció. Ontinyent

Document sobre l'epigrafia de la nova campana de la Concepció
Document sobre l'epigrafia de la nova campana de la Concepció

La història del campanar de l’Ermiteta de la Concepció és ben curiosa. Actualment existeixen tres campanes totes d’època de postguerra i sufragades per la Comissió de festes del Barri de l’Ermiteta, no obstant, abans del tràgic succés de la Guerra Civil, el campanar estava format per 4 bronzes on actualment encara queda vacant la campana més menuda donat pels indicis dels antics capçals encara existents que donaven a conèixer una campana prou menuda d’uns 7-10Kg que serviria com a campana Conventual, ja que antigament es regentava el Col·legi i ordre de la “Pureza de Maria”. Per part de la Colla de Campaners d’Ontinyent i de la Comissió de Festes de l’any 2006 amb el suport i recolzament de la Parròquia de Santa Maria i, en breu, és te previst restaurar els dos bronzes més menuts dels tres existents així com fondre una nova campana dedicada a la titular de l’església d’uns 13kg essent la campana més menuda del campanar completant el conjunt original.

Pel que fa a les actuals campanes, les tres porten la dedicació a Sant Antoni Abat, per això es coneixen com popularment les “Antonies”, fet prou curiós ja que no és normal repetir un nom de campana en la mateixa torre. Antonio, San Antonio i San Antonio Abat en ordre de menor a major figuren com a noms originals. La més menuda va fa dos anys 50 anys ja que data del 17 de gener de 1956. Conserva un contrapès de ferro perjudicial per al bronze malgrat que el seu estat es excel·lent. La nova restauració, ja en marxa, preveu canviar la instal·lació amb jou de fusta i així recuperar els valors sonors i tradicionals del instrument. El contrari passa amb la campana mitjana que conserva tots els seus ferratges i jous originals a la seua instal·lació ja que sospitem que siga molt més antiga a l’època fictícia en que va ser fosa, el 1942, producte, sens dubte, del mercat “negre” de les campanes i que fou molt abundant en les nostres terres. El seu estat també és satisfactori però dintre de la propera fase de restauració total és preveu un canvi dels ferratges i una restauració del jou original realitzant tots els tractaments que li correspon a la fusta per evitar el deteriorament i la instalació de rodaments per tal de fer més còmode el seu volteig manual.

La campana amb més apreci i sobretot amb més incògnites es l’Antonia gran. Data teòricament de l’any 1948, però a les seues il·lustracions trobem elements que desmenteixen el fet com ara un escut de la primera república que la fa vora cent anys més antiga, en aquests moments és troba en un intens estudi per esbrinar l’època del bronze i ubicació anterior . La comissió de l’any 2002, va restaurar la campana amb el canvi d’un nou jou i ferratges degut a que l’anterior estava totalment desfet immobilitzant el instrument durant més d’un any per perill a caure. Ara és troba en un estat formidable i es que aquest campanar mai ha patit la electrificació i sobretot sempre s’ha estat damunt d’ell mitjançant la Colla de Campaners qui vetlla en tot moment pel monument així com la Comissió de festes que entrega la seua estima i apreci per a que res falte en la torre primordial del Barri de l’Ermiteta.

Ara com cada any, gaudirem de les primeres festes de l’any a la nostra ciutat amb molta alegria ja que seran les últimes en que aquestes campanes realitzen abans de ser restaurades i, el millor de tot, esperar la vinguda d’una nova germana en que fa més de cent anys que trobem a faltar, la campana menuda i conventual que completa el conjunt, futura campana menuda de volteig. Tot i abans, la Colla de Campaners d’Ontinyent realitzarà els següents tocs:


PROGRAMA DE TOCS QUE COLLA DE CAMPANERS D'ONTINYENT REALITZA EN LES FESTES DE SANT ANTONI DEL PORQUET, A L'ERMITETA DE LA CONCEPCIÓ.

DIMECRES 16 DE GENER - Vespra de Sant Antoni del Porquet


Toc del Capvespre o Ave Maria i volteig general (a la posta del sol)

DIJOUS 17 DE GENER - Diada de Sant Antoni del Porquet

Missa del dia de Sant Antoni (8'30 matí)
- tres crides (8, 8'15, 8'30)-

- Vol a Glòria, Toc del Sermó, Toc d'Elevació i Vol final-

-12 del migdia: Toc de l'Àngelus i volteig general-

DIUMENGE 20 DE GENER - Presentació i pregó de festes de Sant Antoni

-11 del matí. Volteig de començament de la festa. -

-12 del migdia. Toc de l'Àngelus i volteig d'inici de l'acte del pregó. -

-Volteig en acabar el pregó -

DIVENDRES 25 DE GENER - Vespra de festes a Sant Antoni del Porquet

Toc del Capvespre o Ave Maria i volteig general (a la posta del sol)

DISSABTE 26 DE GENER

-1 del migdia: Toc de l'Àngelus i volteig general abans de la traca (1 del migdia)

Benedicció dels animals. ( 4'30 de la vesprada)
-3 Vols de crida (4, 4'15 i 4'30) i vol final-

- Toc del Capvespre o Ave Maria i volteig general (a la posta del sol)

Benedicció del pa de Sant Antoni (7 vesprada)
- Vol d'avís previ i Vol breu a Glòria en el moment de la benedicció-

Encesa de les fogueres
- Vol l'inici de l'encesa i al començament de la Retreta-

DIUMENGE 27 DE GENER

Despertada

- Toc de l'Alba i vol general a l'eixida (7'30 matí)-

Missa de les 9 del matí
- 3 vols de crida (8'30, 8'45 i 9)-

Missa major (11'30 matí)
- repic breu d'avís -
- tres crides (11,11'15, 11'30)-
- Vol a Glòria, Toc del Sermó, Toc d'Elevació i Vol final-

Repartiment del pa de Sant Antoni i inici de la cercavila del porc.
-Toc de l'Àngelus i Vol general-
Toc del Capvespre o Ave Maria i Vol general ( a la posta del sol)

Processó de Sant Antoni
- 3 crides a processó (6'30, 6'45 i 7)-
- Vol a Glòria en el moment d'eixida del sant, cada vegada que aquest siga a la vista del campanar, i a la tornada -

DIUMENGE 3 DE FEBRER

Missa de difunts (9 del matí)
- 3 crides a missa (8'30, 8'45 i 98) –

Els Campaners d'Ontinyent volem dedicar tots els tocs que farem en una festa com la del patró dels animalets domèstics, que ha estat i és tan important en la nostra cultura i en el nostre sentiment i vivència com a poble, la festa que assenyala la nostra lluita, amb flama i foc, contra la nit que és l'hivern en espera de la desitjada primavera.


Colla de Campaners d'Ontinyent
(08-01-2008)
 • ONTINYENT: Campanes, campaners i tocs
 • Fabricació, fosa de campanes: Bibliografia
 • Protecció legal campanars i campanes: Bibliografia
 • Tocs manuals de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Colla de Campaners d'Ontinyent (2008)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 11-05-2021
  Convertir a PDF