Peñíscola restaura els seus campanars



L’empresa de restauració encarregada de les tasques d’ampliació i renovació dels campanars del temples religiosos de la ciutat de Peníscola ha iniciat els treballs de desmuntatge i baixada de les campanes per a començar amb els tractaments pertinents al taller.
Després de la sol·licitud, per part de la Regidoria de Patrimoni del municipi, d’un estudi de l’estat dels campanars de les dues esglésies “es va valorar la necessitat d’emprendre una acció de restauració important per a conservar el valor patrimonial de les peces que componen els campanars i així contribuir-ne a l’ús social, cultural i fins i tot turístic”, explica Amparo Bayarri, edil de l’Àrea.

El campanar de l’Església de Santa Maria, està compost per quatres campanes, dues d’aquestes són del segle XIX i les altres dues del segle XVII, la més antiga de les quals data de 1627. Una joia patrimonial que rebrà un tractament especial pel seu precari estat de conservació. La fissura que presenta al bronze obliga els restauradors a enviar la peça a un taller alemany per a ser sotmesa a un procés de renovació sense fosa que no es realitza encara al nostre país.

Pel que fa a les tres restants, els problemes que presenten i que seran reparats tenen a veure amb l’oxidació del bronze i el mal estat dels ancoratges de ferro al campanar. La dificultat en les rotacions i el perill de trencament han estat les motivacions bàsiques per a emprendre l’acció restauradora.

Pel que fa al campanar de l’ermita de la Mare de Déu d’Ermitana, localitzada al costat del Castell de Peníscola, les tasques programades se centren en la neteja de l’òxid de les parts internes de les campanes i la renovació dels ancoratges de ferro, per uns altres de fusta. El campanar disposa de dues campanes del segle XIX que, en aquesta ocasió, s’ampliaran fins a quatre.

Els treballs de millora de les peces, excepte la campana “Caterina” que viatjarà a Alemanya, es duran a terme en un taller valencià amb una llarga trajectòria en restauració de campanes i campanars. L’estimació de la durada de les tasques d’adequació de les peces, segons els tècnics, és de quatre mesos, per la qual cosa Bayarri espera “poder escoltar les campanes al vol les properes Festes Patronals en Honor a la Mare de Déu d’Ermitana amb els campanars completats i fent ús de tot el seu potencial” el proper mes de setembre.

Millorar l’acústica i les condicions de conservació dels campanars suposarà una despesa per a la Regidoria de Patrimoni de 60.000 €, projecte al qual s’afegiran d’altres de millora i conservació del patrimoni durant aquesta anualitat com la rehabilitació del carrer de la Porteta i l’adequació del camí que va des de la Porteta fins a la part de darrere de la ciutadella.

Ajuntament de Peñíscola (26-02-2008)
  • Mare de Déu de l'Ermitana - PENÍSCOLA: Campanes, campaners i tocs
  • Parròquia de Santa Maria de Peníscola - PENÍSCOLA: Campanes, campaners i tocs
  • PENÍSCOLA: Campanes, campaners i tocs
  • Campanes (inscripcions, descripció): Bibliografia
  • Restauració de campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Ajuntament de Peñíscola (2008)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 71 Visitants: 71 Usuaris: 0