La "Cremà" i el Campanar de la Vila

Diu el text de la crítica:  SEMBLA MENTIDA I VERGONYÓS / QUE VEÏNS I AMICS ALGUNS / FENT-LI CAS A ALGUN CAPRITXÓS / VULLGUEN DESFER TRADICIONS / QUE MAI NO HAN FET MAL ALGUN
Diu el text de la crítica:
SEMBLA MENTIDA I VERGONYÓS
QUE VEÏNS I "AMICS" ALGUNS
FENT-LI CAS A ALGUN CAPRITXÓS
VULLGUEN DESFER TRADICIONS
QUE MAI NO HAN FET MAL ALGUN

El Campanar de la Vila de Sagunt domina la ciutat i és un element representatiu de Sagunt junt a altres monuments d'aquest municipi. L'Arxiprestal de Santa Maria, construïda al segle XIV, té la categoria de Bé d'Interés Cultural (BIC) amb codi (R.I.) - 51 - 0004755 - 00000. Des de fa més de 25 anys, aquest element patrimonial de la ciutat és usat per la Falla la Vila per realitzar la "cremà" de la falla la nit de Sant Josep, una "cremà" que podem catalogar com multitudinària per la seua espectacularitat a l'eixir des de la terrassa del campanar bengales i focs d’artifici, com també des de la sala de campanes i les terrasses de L’Arxiprestal.
L'any 2007, el dia de Sant Josep, es caracteritzà, a més de pel seu ambient festiu, per un dia d'un vent extraordinari que va fer plantejar-se a la Colla el anar a llevar les cordes i material inflamable que s'usa per als tocs de campanes i altres materials que teníem a la sala de campanes. La sorpresa va ser quan vam vore que les la pólvora passava pel costat de les campanes i del material electrònic que les fa sonar, així com hi havia diverses bengales en l'antic ferro que s'utilitzava per poder repicar les campanes des del temple i que estava situat al centre del campanar. Vam pujar a l'estructura de ferro de la terrassa del campanar i vam comprovar que també allà dalt hi havia una gran quantitat de material pirotècnic, un material enganxat a eixa estructura que com es pot observar en les fotos publicades en Campaners.com es troba en un estat de conservació lamentable, a l'espera d'una restauració urgent, que no immediata. Eixa mateixa nit, una errada va fer que unes caixes de material explotaren a les terrasses de l'església sense provocar, gràcies a Déu i aparentment, més desperfectes que unes taques de pólvora que encara resten. A més a més, el Cimboriet deixà de funcionar i no fou fins a juliol quan els tècnics de l’empresa que duen el manteniment de les campanes, al restaurar les tiplets per als tocs dels Sants de la Pedra, van poder fer funcionar eixa campaneta que fa els avisos diaris a Missa.

Campaners de Morvedre, com no podia ser d'altra manera, al ser una associació que vetlla pel patrimoni cultural campaner, es reuní el 24 de març de 2007, amb membres de la falla la Vila per informar que allò que es feia des del campanar i les terrasses era una il•legalitat. Eixe mateix dia aparegué publicat en la web dels Campaners de la Catedral un article del Dr. Francesc Llop i Bayo, que a més a més és tècnic de la Conselleria de Cultura en matèria de campanes, fent referència al perquè no s'ha de tirar pólvora des dels campanars.

Els Campaners de Morvedre lamentem que no agrade la decisió de no fer foc als monuments, però no és un engany el que diem (com diu la crítica de la falla), sinó una llei la que ho impedeix. Els Campaners agraïm la neteja anual que els membres de la falla fèiem de la torre, inclòs la que vulguen fer en companyia nostra, una neteja que ara ja no és anual i unes despeses de manteniment que la nostra associació paga per tindre les instal•lacions en un bon estat i per tant no mai facen malbé a ningú. A poc a poc, aquesta Colla, nova pel que fa com associació, però pel que fa a la tradició del so de les campanes molt més antiga que la "cremà" d'aquesta falla, es preocupa per aquest monument, per la seua conservació, per la recuperació del so tradicional, i perquè no dir-ho per la seua vistositat, per a nosaltres el Campanar de la Vila, el campanar de Santa Maria, és un dels elements emblemàtics en ús més importants de la ciutat.

No volem conquerir el campanar com diu la crítica de la falla, perquè allò que és de tots no pertany a ningú, ni tampoc és el nostre inetrés crear cap polèmica sobre una cosa que transcendeix de la nostra finalitat com associació cultural: investigar, conservar, recuperar i difondre el patrimoni cultural esdevingut de les campanes, en l'actualitat el sistema de comunicació més antic que ens queda a Sagunt.

Per altra banda, com a valencians, ens sentim orgullosos d'estar representats en una falla, mostra de que el nostre compromís social i cultural repercuteix en la vida de la ciutat, i esperem que el foc purificador ens netege a tots de qualsevol pensament que no s'ajuste als nostres objectius finals.

CRÍTIQUES DE LA FALLA:

Agafant el que no els pertany,
els Campaners e Morvedre,
valent-se d'un gran engany,
pretenien que la Vila enguany,
fera la cremada en dos pedres.


Sabeu que aquesta tradició,
té trenta anys, no t'estranyes,
mai ha fet mal a la instal·lació,
i ara volen crear tal confusió,
que ens tocaran les campanes.


No sabem d'on vingueren,
no sabíem, ni podíem sospitar
el menester que dugueren
ja que entre tots pretenen
el campanar conquistar.

Mai ningú per res ha protestat
dalt sols nosaltres netejàvem
quilos de pinyols amuntonats
borses i papers molt arrugats
que al contenidor baixàvem


Que resonen els badalls
que repiquen les campanes
sembla que no teniu treballs
deixeu-se ja tots destorballs
i de tocar-nos les cas...

Campaners de Morvedre
(15-03-2008)
  • Parròquia de Santa Maria - Campanar de la Vila - SAGUNT: Campanes, campaners i tocs
  • SAGUNT: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS DE MORVEDRE (SAGUNT) : Tocs i altres activitats
  • Destruccions de campanars i campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de Morvedre (2008)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 41 Visitants: 41 Usuaris: 0