Campanar de la Vila de Castelló de la Plana

Tocs de campanes de la Corona d'Aragó (03-05-2007) - 18:00 h.

Amb motiu de les festes municipals de la Mare de Déu del Lledó els Campaners de la Catedral de València vam ser invitats per tocar les campanes del campanar de la Vila de Castelló en un concert on mostrar les possibilitats sonores de les campanes, en concret mitjançant la realització de diferents tocs propis de cada part de l'antiga Corona d'Aragó.

El concert, que no va incloure cap vol de diverses campanes en el seu programa per mostrar tocs diferents als habituals en aquesta torre, va ser realitzat per cinc campaners de la Catedral de València i va ser seguit per un cert nombre de persones des de la plaça.

Concert de campanes - tocant el Cor Doble de Primera de València

El concert

En la present ocasió, es proposa un viatge sonor pels tocs de campanes de les Catedrals de la Corona d'Aragó. Es va a mostrar com les mateixes campanes poden interpretar diverses formes de tocar, totes amb un mateix significat: la festa major.
Concert de campanes - tocant el Cor Doble de Primera de València
Concert de campanes - tocant el Cor Doble de Primera de València

Els Campaners de la Catedral de València

Els CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA són els encarregats des de 1988 del toc de les campanes de la catedral, del seu manteniment i la seua difusió. Entre altres activitats, a banda dels tocs al llarg de l'any litúrgic, disposen d'una pàgina Web, la qual difon nombroses informacions entorn de les campanes: inventaris, fotografies, informes, articles, gravacions...

Els CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA formen part del GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS, una associació cultural, fundada en 1989, i dedicada a recuperar la tradició de tocar les campanes manualment. Els seus membres, més de 220, toquen actualment a les catedrals valencianes de Segorbe i València i en altres campanars, com Albaida, Alcalà de Xivert, Alqueria de la Comtessa, Bocairent, Castelló, Caudete, Cheste, Eslida, Jérica, Massanassa, Moixent, Nules, Ontinyent, Otos, Petrés, Quesa, Sagra, Sagunt o Vila-real.

A banda de l'activitat sonora, els associats es dediquen a l'estudi, la investigació, la conservació i el seguiment de les restauracions. Es tracta de conèixer, utilitzar, conservar i difondre les peculiars característiques d'un instrument musical destinat a usos comunitaris. No oblidem que les campanes, ben conservades, sonen igual al llarg dels segles i són, per tant, la més antiga música viva, la més alta i sonora vida comunitària.
No estem en contra de les mecanitzacions de campanes, però s'han de fer seguint tres condicions: conservar (o restaurar) les instal•lacions originals, reproduir els tocs tradicionals i no impedir els tocs manuals. Es tracta de considerar el conjunt (campanar, campanes, instal•lacions i tocs) com un únic instrument musical, que cal conservar i mantenir en ús, com un singular element patrimonial.

Concert de campanes - tocant el Cor Doble de Primera de València

CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (03-05-2008)
 • Campanar de la Vila - CASTELLÓ DE LA PLANA: Campanes, campaners i tocs
 • CASTELLÓ DE LA PLANA: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
 • Concerts de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2008)
  campaners@hotmail.com
  : 19-10-2021
  Convertir a PDF