Un hostal de Cabrils aconsegueix que les campanes no sonin a la nit

Fa anys que els amos es queixaven que el soroll no deixava dormir els clients

Des de les habitacions es veu el campanar de Cabrils. Foto: A.G.
Des de les habitacions es veu el campanar de Cabrils. Foto: A.G.

Els amos de l'hostal de la plaça de Cabrils feia molts anys que es queixaven que el soroll de les campanes no deixava dormir els clients. Des de fa tres mesos, els inquilins ja poden descansar tranquils: de mitjanit a sis del matí el campanar no toca ni quarts ni hores. El consistori defensa que s'ha arribat a aquest punt perquè hi ha molts ajuntaments que han perdut la batalla legal perquè s'excedeix el volum de decibels. Ara no es tindrà aquest problema perquè el campanar s'ha espatllat i no funciona.

Els propietaris de l'hostal de la Plaça de Cabrils feia anys que estaven molt amoïnats pel seu negoci. L'establiment és just al costat de l'església i el campanar és a tocar de les habitacions dels clients. «Ens hem trobat molts cops que ens han dit que el nostre servei és excel·lent, però que no tornaran perquè no han pogut dormir en tota la nit», explica la propietària, Montse Masiques.

Les campanes de l'església de Cabrils són una molèstia pels inquilins d'aquest establiment, que en lloc de veure-ho com una tradició de fa segles ho veuen com una amenaça a l'hora d'agafar el son. La mestressa explica que el tipus de client que s'allotja a l'hostal de la Plaça de Cabrils és gent que busca tranquil·litat. «El lloc és idíl·lic, hem reformat totes les habitacions, però no podem oferir un bon descans als clients», manté Masiques. «Nosaltres el que hem demanat en un principi és que es deixin de tocar els quarts perquè és molt pesat», hi afegeix.

Masiques explica que durant aquests anys «hem tingut pèrdues econòmiques importants». De fet, a l'hostal guarden un bon feix de fulls de reclamacions de clients que es queixen de l'excessiu soroll del campanar. Des de l'hostal, s'explica que abans d'arribar al punt de demanar que s'aturés el so durant la nit, ja s'havia intentat solucionar canviant tots els vidres per uns de dobles. «No va servir de res perquè en segons quines habitacions sembla que trontolli tot», hi afegeix la propietària. També expliquen que no hi ha diferències entre l'estiu i l'hivern, «se sent igual si tens la finestra tancada».

Ja no toquen

Les reclamacions han donat els seus fruits, potser fins i tot més dels esperats. El que ha passat és que el mecanisme del rellotge no permet fer aquesta tria i des de fa tres mesos, de les 12 de la nit a les sis del matí les campanes no sonen ni un sol cop, i segurament fins passat l'estiu no es podrà fer la reparació. Per la seva banda, l'Ajuntament de Cabrils no vol que se'l sancioni econòmicament pel fet de tenir el so de les campanes que supera el nombre permès de decibels. «Ara hi ha una gran sensibilització amb els temes de contaminació acústica i no ens podem arriscar que hi hagi una multa econòmica», assegura l'alcalde, Joaquim Colomer (PSC). Tot i que el campanar és propietat de la parròquia del poble, hi ha un acord amb l'Ajuntament perquè aquest últim es faci càrrec del manteniment. De moment, però, no hi haurà cap multa en els propers mesos perquè amb tota seguretat el mecanisme del rellotge no s'haurà pogut arreglar. Quan torni a funcionar, en principi, deixarà de tocar a les nits.

GENÍS, Adela
VilaWeb (14-07-2008)
 • Parròquia de la Santa Creu - CABRILS: Campanes, campaners i tocs
 • CABRILS: Campanes, campaners i tocs
 • Soroll i denúncies: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © VilaWeb (2008)
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 22-01-2022
  Convertir a PDF